• möjligt

    Väntar fel kön, krossat förhållande

    Jag betvivlar inte på något vis att din fru är sjuk eller(och) har en djup djup kris.

    Men här kommer jag med ett råd som är lite udda i sammanhanget, ge din fru en lösning. Tex säg att om hon känner likadant när pojken föds så kan du ta hand om honom helt och vill hon inte behöver hon aldrig ha honom igen.

    Jag tror att din fru fått en knäpp av något slag och hon behöver hjälp. Men just nu låter det som att hon är i panikläge. Just nu upplever hon detta som en katastrof och hon kan inte se någon väg ut. Även om det inte är objektivt sant så är det sant för henne just nu. Att hon behöver hjälp med tid och samtal att komma ur den vridna verkligheten hon hamnat i är det ingen tvekan om men det är ingenting hon kan ha förmågan att göra sålänge hon är i panikläge. Kanske kan du hjälpa henne ur det panikläget genom att ?hitta/acceptera? en lösning. Sen får du naturligtvis fortsätta att försöka hitta sätt att hjälpa.

    Med stor sannolikhet kommer hon att ha ändrat sig när förlossningen närmar sig men om hon mot förmodan inte skulle ändra sig alls så gissar jag att det ändå är lösningen du skulle välja så det blir inte heller en lögn.

  • möjligt
    Anonym (G) skrev 2019-03-01 09:33:05 följande:

    Just därför framstår det som en kris med psykiska problem. Du måste sätta ned foten och kräva att hon söker hjälp snarast eller så kan ni boka tid hos familjerådgivningen så att hon åtminstone får höra från någon annan också att hennes beteende inte är normalt. Hur reagerar släkt och vänner eller känner de inte till det här?

    Jag får intrycket av att du inte vågar säga ifrån till henne eftersom du skriver att du hade övervägt IVF om du hade vetat att hon kände så här. Ser du inte själv hur galen bara den tanken är?

    Fast den här gången måste du sätta hårt mot hårt innan barnet kommer, annars lär det att drabba hela familjen, inkulsive din dotter, för att inte tala om den stackars lilla pojken.

    Du är man och hon vill inte ha någon av ditt kön, hur känns det? Det motsatta scenariot finns ju i många andra länder där flickor väljs bort för att de anses mindre värda. Det är ingen skillnad på det och hennes tankegångar.

    Vad skulle du säga till en kvinna vars man betedde sig som din fru? Det hon utsätter dig för är ju en form av psykisk misshandel.

    Det är ditt ansvar som förälder att försvara din ofödda son så agera nu!


    Att sätta hårt mot hårt med en person som går igenom någon sorts djup kris eller som har fått en psykos etc. är inte tillrådigt.

    Det låter på TS som att graviditeten är knappt halvvägs(?).

    Så länge hon inte försöker skada sig själv eller andra och inte ventilerar dessa tankar högt inför dottern så undrar jag vilka hemska katastrofer ni förväntar er ska inträffa om TS inte omedelbart släpar sin fru i fötterna till akutpsyk.

    Hon är inte frisk i sitt tänkande kring detta, det behöver inte automatiskt göra henne till en hemsk eller farlig person. Jämför det med en anorektisk person som väger 40 kg, de tror att de är tjocka. Eller en person med tvångstankar som måste trycka på varje lampknapp 10 ggr för annars tror de att något hemskt kommer att hända. Eller en autistisk person som måste ha vissa saker på ett visst sätt annars blir det mental härdsmälta

    Det är inte alls omöjligt att TS fru inte själv visste att hon skulle reagera så här. Kanske hade hon omedvetet föreställt sig ett liv och tillvaro med två döttrar och plötsligt vändes hennes värld upp och ner. Hon kunde inte föreställa sig att få en pojke och hon snurrade in sig mer och mer i sina tankar tills hon kände sig helt fastlåst och bunden vilket ger en panikreaktion.

    Det betyder inte att TS ska tycka det är ok men ge henne chans att landa, visa att du lyssnar och finns där även om du inte förstår eller håller med. Erbjud henne den hypotetiska lösningen att känner hon likadant efter födseln så kan TS ta barnet och han kommer att älska det och ta hand om det och hon behöver inte ha med det att göra. Säg att ni ändå behöver prata igenom det med någon utomstående och ring er barnmorska som kan fixa samtalshjälp där ni kan sitta ner tillsammans och prata med någon opartisk och proffesionell och ta det därifrån. Visar det sig att hon bara är en hemsk människa och hon helt står fast vid sitt val så lär det ju ändå vara samma slutsituation.

    Var bara tydlig med att hon inte får nämna detta alls för dottern.

    Pushar du henne, sätter ner foten och försöker ?tvinga? henne att ändra sig så tror jag kan det slå fel. Kanske känner hon sig ännu mer låst och sticker eller försöker skada sig eller något liknande. Och det finns ju inga tendenser till nåhonting sådant just nu
  • möjligt
    Anonym (allvarligt?) skrev 2019-03-14 22:50:20 följande:

    TS, både du och din fru behöver psyk-hjälp i denna situationen, både individuellt och som par. Även dottern kan behöva stöd, det låter på dig som om hon påverkas även om hon inte är delaktig i diskussionerna.

    Jag vet att du och alla andra hoppas på det bästa, men du måste se till att du är 100% förberedd för värsta tänkbara scenariot.

    Se till att söka pappaledigt osv så du inte står med två barn i famnen och inte kan få ledigt från jobb på två-tre månader. Du bör även involvera soc och ev BUP redan nu. OM värsta tänkbara händer behöver du soc och BUP för att få ensam vårdnad om båda barnen och ev hindra frun från (obevakat) umgänge med minst pojken (om det finns risk att hon kräver det och sedan skadar honom) och ev även flickan.

    Det är inte läge att dalta med frun eller hoppas på att saker löser sig, det är överlevnadsläge som gäller.


    Det här är bara farligt!

    Frun har än så länge inga tendenser att skada sig själv, det ofödda barnet, sin dotter eller någon annan.

    Hennes resonemang är sjukt men det har nu kommit ett par exempel ovan i tråden på att det ibland slår lite slint hos vissa under en graviditet och i en majoritet av fallen så löser det sig.

    I detta fallet så är det ?värsta ? TS fru hotar med är att lämna barnet med honom och inte befatta sig med det, vilket ju också blir TS bästa scenario om hon inte ändrar sig.

    Vad tror du kan bli konsekvensen om du sätter igång massa myndighetsprocesser för att tom ta fruns dotter ifrån henne?

    Med lite otur får det henne att känna sig ännu mer trängd, låst, missförstådd och desperat så att hon drar till typ sydamerika och tar med dottern
  • möjligt
    Anonym (allvarligt?) skrev 2019-03-14 23:13:28 följande:

    Betydligt farligare att bara lalla runt och hoppas på att frun inte plötsligt kör en kniv i magen på sig själv.

    Att kontakta soc betyder inte att de kommer och tar dottern imorgon, det betyder att pappan och soc utarbetar en plan för hur de ska agera om mamman inte repar sig. Mamman behöver inte ens veta något än.

    Pappan kan lätt gömma dotterns pass, jag betvivlar att mamman ens har sinnesnärvaro att fixa falskpass för tillfället.

    Det är viktigare att skydda barnen än att mjäka sig just nu. Och inget av det jag skrivit är något som frun ens behöver få veta (förutom önskan om att hon ska prata mer psykolog) innan nedkomsten.


    Och jag vidhåller att jag tycker det är dumheter

    Det finns enligt TS noll och ingen alls indikation till att Frun har något självskadebeteende eller ens vill skada barnet.

    Hon är i kris, baserat på oratonella tankar men ändå en kris. Då behöver hon känna trygghet och stabilitet inte ställas för ultimatum. Hur tror du det kommer att gå om TS fru får reda på dessa planer bakom ryggen på henne med soc att typ ta båda hennes barn?

    Tror du hon kommer att bli mer lugn och trygg av det?

    Jag har aldrig sagt att TS ska göra inget men om han trodde att det fanns minsta risk att hon skulle knivhugga sig själv i magen imorgon antar jag kallt att han redan hade ringt akutpsyk. Om det inte finns några sådana tecken så undrar jag vad du tänkt man praktiskt skulle göra? Hon har 20 veckor kvar av graviditeten, ska han binda fast henne på en säng och få henne omyndigförklarad?

    Det finns många människor som har konstiga och sjuka tankar ibland det är inte alls så ovanligt med konstiga kriser, och det hjälper i princip aldrig att försöka tvinga på dem hjälp innan de kommit en bit själva
  • möjligt
    Anonym (allvarligt?) skrev 2019-03-15 00:01:50 följande:

    Inte hjälper det heller att sitta bredvid och rulla tummarna och hoppas på att allt ska lösa sig.


    Det har heller aldrig varit mitt råd
  • möjligt
    Anonym (Psyk) skrev 2019-04-05 22:58:18 följande:

    Mycket skrivet om depressioner här. Låter dock mer som en psykos (som jag ser att fler skriver om). Jag skulle rekommendera att du försöker hålla allt flytande (gärna med hjälp av släkt och vänner för det kan va ett tufft jobb) tills det är dags för förlossning. Du har redan varit i kontakt med mvc, men var grundligare. Prata med dem, ta kontakt med förlossningen/BB och prykiatrin. Se till att det finns en vårdplan för när det är dags för sonen att födas (om du inte lyckas övertala henne till psykiatrisk vård innan dess). Har ni tur kan vården samordnas så att en psyk konsult kan göras på BB. Just förlossningen och tiden på BB kan ju eventuellt vara då hennes psykiska mående är som sämst och hon är som störst fara för sig själv och/eller andra. Har ni ännu mera tur så kan ju detta leda till psykiatrisk vård, kanske då tvångsvård, som kan göra att hon kommer på fötterna igen. Psykisk sjukdom är inte bara någon som "har ont i själen" utan olika tillstånd som behöver behandling och som man kan återhämta sig ifrån. Det är inte konstigare än somatiska sjukdomar även om allmänheten ofta har sämre kunskap om det och det finns en hel del fördomar omkring det som bland annat kan göra att sen sjuke undviker den stämpeln och vården som behövs. Lycka till!


    Är det inte en ganska underlig psykos om personen i fråga har en enda sak där de har en konstig åsikt och personen i övrigt är helt fungerande i sitt liv och sin helt vanliga person mot alla i sitt liv. Och denna stabilitet kvarstår i flera flera månader?

    Det är en ärlig fråga, alla som har knäppa åsikter har ju inte psykoser.
  • möjligt
    Anonym (Psyk) skrev 2019-04-06 08:37:34 följande:

    Javisst kan det vara något annat än en psykos, det är det ju bara en psykiater som kan göra en faktiskt bedömning om. En depression brukar ju oftare resultera i att den drabbade blir hämmad, i det här fallet verkar ju kvinnan vara väldigt handlingskraftig i att planera för att gå isär skaffa lägenhet etc. Under en psykos kan du vara väldigt fokuserad på ett mål. Det finns ju sannolikt fler symtom med i bilden. En närstående kanske bara tänker att den anhörige beter sig konstigt medan en psykiatriker kanske ser det bakomliggande.

    Men oavsett vad det är hon har drabbats av så skulle jag ge samma råd. Kvinnan är uppenbarligen psykiskt skör just nu och en förlossning kan ju vara ytterligare en stor belastning (både fysiskt och psykiskt) även under de bästa förhållanden. Det enda man kan säga med absolut säkerhet är att hon behöver hjälp, och att ta tillfället i akt när hon ändå uppsöker sjukvård kan ju vara vägen att gå när hon själv inte har en insikt i sin sjukdom och inte är aktivt hjälpsökande.


    Jag håller helt med om att hon behöver hjälp men jag tror även att alla kan få mentala låsningar under vissa förutsättningar och en tanke kan då fastna och växa sig jättestor och ödestiger för den det handlar om. Att den sedan inte är rationell för den som står utanför är liksom inte relevant för den som är ?i det?.

    Jag menar ABSOLUT INTE att det är att jämställa då detta som sagt inte är rationellt men för att få en FÖRSTÅELSE för TANKARNA och KÄNSLORNA så kan man säkert ersätta pojke i detta sammanhang mot downs, någon sorts missbildning eller helt enkelt en oväntad(oönskad) graviditet som upptäcks väldigt sent. Att det säkert hänger ihop med rädslor, ovisshet och en känsla av att man inte vet hur man ska hantera det som ska komma.

    Att då bemöta personen med att den borde skärpa sig och sluta ha dessa känslor skapar då bara ytterligare problem av att känna sig oförstådd och trängd.

    Jag tror hon behöver någon att sätta sig ned med och gräva i VARFÖR detta känns fel och jobbigt och hjälpa till att lösa de bakomliggande tankeknutorna.

    Kanske finns det en bakgrund till detta med en lillebror som blivit illa behandlad, eller en tidigare abort som TS inte vet om, eller en väninna som aldrig lyckades knyta an till en son etc eller så är det bara en fix ide. Men oavsett så börjar det ju med att försöka FÖRSTÅ personen.

    TS tala med er barnmorska MVC om situationen enskilt och försök få henne att lirka in din fru till samtalshjälp, hon Kan ju alltid göra det med någon annan anledning, finns ju många saker man kan behöva prata om under en graviditet.

    Och planera redan nu för att vara föräldraledig då barnet föds.
  • möjligt

    Att pusha någon som har en psykisk låsning alternativt depression etc genom att i hemlighet spela in dem och sen exponera detta inför hela hennes familj och alla vänner är ett katastrofalt dåligt råd!!

    Gör inte det!

    Just nu verkar hon faktiskt ta föräldraanavaret för sonen genom att vara föräldraledig och behandla sonen väl. Hon verkar också kommunicera med TS på ett lugnt sätt och inte inför barnen. Hur infekterat skulle detta bli om TS följer de råden?

    Vansinne!

    TS, har du tagit några av alla de vettiga råden du fått i början?

    Pratade du med er barnmorska?

    Har du pratat med BVC sköterskan så att hon kan ta det med din fru?

    Har du gått och talat med en psykolog?

    Har din fru gått och talat med en psykolog?

    Har du krävt att ni går gemensamt till en psykolog/terapeut och talar om detta och ert förhållande?

    Du kan även berätta för din fru att du kommer att berätta för EN av hennes nära vänner eller hennes mamma så att hon kan få prata med någon annan än dig.

    Hon har en psykisk låsning som hon måste arbeta igenom och det kommer inte att lösa sig av sig själv. Vad som ligger bakom kan vi endast spekulera i, kanske trauma, kanske nån vuxen som hade någon liknande låsning i hennes barndom, kanske olikbehandlades hon och hennes syskon etc.

    Att skilja sig och att du bara skulle dra med båda barnen är i ingens bästa intresse så länge hon faktiskt är en i praktiken fungerande mamma. Det skulle vara ett jättetrauma för framförallt den äldsta(men även den lille) att slitas från sin primära anknytningsperson.

    Att hennes tankar är knäppa är klart men djupt inom sig är hon medveten om att de är just knäppa och hon verkar skämmas över dem(eftersom hon döljer dem för andra) och det är ett gott tecken men hon behöver hjälp att bearbeta tankarna och förstå dem och inse att de inteär ?verkliga? även om det känns så för henne just nu

  • möjligt

    Öppna dig för någon annan TS du behöver hjälp i detta. Välj någon som står din fru nära som du litar på och berätta för din fru att du tänker bryta isoleringen kring detta.

    Denna tystnadsbubbla är inte bra

  • möjligt
    Anonym (oroligpappa) skrev 2020-01-09 09:39:48 följande:

    Tack för ert stöd. jag hamnar så lätt i en låst position och det är svårt att vara hård med 2 barn i samma lägenhet. 

    Jag börjar svara lite nerifrån i tråden. @möjlig Jag pratar en del med hennes mamma och det var hon som fick henne att skärpa sig innan förlossningen men sen har det långsamt dalat. 

    Jag har i smyg spelat in något samtal med mobilens ljud bara för att ha något. men inget jag tänker spela upp för någon.  

    Hon är inte tokig utan pratar sansat och helst inte inför barnen. 

    Vi hade psykolog kontakt innan och precis efter förlossningen men min fru verkade må bättre och då avslutade vi samtalen. VI hade en träff och sedan bara telefonmöten tyvärr. Va nog i efterhand inte det bästa. skulle fortsatt för jag tror det finns mkt djupare sår att läka.  

    Jag pratade med psykolog i början av året och hon peppade att ta upp det med bvc och ta oss via bvc till psykolog. Det var tufft men hon gick med på det. såklart efter ett rejält utbrott men hon gick med på det. 

    Under hösten har det gått lite upp och ner men varje gång någon kollega eller bekant fått en tjej har hon blivit deppig igen. 

    Tog upp det igår faktiskt om att vi ska gå till psykolog och prata men hennes  svar är att jag inte ska tvinga henne in i något som hon inte vill. 

    Det ligger något i det du säger om ett trauma i hennes barndom som säkert inte är löst. hon samtidigt bara haft tjejer i familjen , skilda föräldrar , båda har döttrar på var sitt håll. 

    Hon har altid fått mest uppmärksamhet av hennes familj jämfört med lillasystern. 


    Du kan i slutändan tyvärr inte kontrollera din fru och hennes handlingar utan bara dig själv. Men sök en samtalskontakt för din skull och börja gå på regelbundna samtal för att ha någon utomstående att bolla med rörande detta.

    Jag tror som sagt att detta är din frus tankar som har låst sig och ju mer hon skäms och känner ?motstånd? desto mer drar hon sig in i tankarna och håller fast vid sina föreställningar, hur falska de än är. Det svåra är ju att för henne känns de tankarna sanna, jämför med en anorektiker på 40 kg som är övertygad om att hon är tjock. Det hjälper inte att andra intygar att hon är smal. Det är därför hon behöver hjälp att finna roten till detta med professionell hjälp.

    Förr eller senare hade jag nog i din sits faktiskt gett henne ultimatumet att antingen börjar hon gå i terapi eller så skiljs ni och du tar boendet för sonen på heltid. Men det är ju lättare att säga utifrån..

    Jag Tycker på sätt och vis att det är positivt att hon verkar faktiskt bry sig om barnet, både praktiskt genom att hon tar hand om honom väl och att hennes desperation att lämna bort honom också enligt vad du sagt tidigare lite verkar luta åt att han skulle ha det bättre utan henne. Det läser jag lite mellan raderna I vad du skrivit av hur hon uttrycker sig, hon verkar inte tycka illa om honom utan på något sätt krockar det bara med hennes självbild.

    Hur reagerar hon om du talar om detta problem utifrån sonens perspektiv? Dvs att han kommer att må dåligt av hennes känslor i längden. Och att fokusera på det som är fint och magiskt med just honom som individ?

    Har ni några närstående som har små pojkar?

    Det är väldigt lätt att fördömma utifrån men vem som helst kan fastna i sjuka tankemönster och att ta sig ur sådana är jättesvårt på egen hand. Fördömande hjälper inte heller i en sådan situation, det kan ibland bara få personen att bita fast ännu mer.

    Du behöver söka professionell hjälp med detta för det är inget du kan lösa själv. Kanske vända dig till öppen psykiatrin?
Svar på tråden Väntar fel kön, krossat förhållande