• Anonym (Fyll i anonym signat­ur)
    Äldre 2 Mar 10:02
    1018 visningar
    20 svar
    20
    1018

    Vad kommer umgänget bli i domstol?

    Två lämpliga föräldrar som vill vara delaktiga i barnets liv så är utgångspunkten växelvis boende om det i övrigt är lämpligt. Bor ni i närheten av varandra? I så fall så är "standard" ett upptrappat umgänge tills boendet blir växelvis.
    Vem som varit föräldraledig mm är av ringa betydelse och tingsrätten kommer att se till båda parters önskan i dagsläget och bedömma om det är sannolikt att "engagemanget" kan antas bestå.

  • Anonym (Fyll i anonym signat­ur)
    Äldre 2 Mar 17:24
    #17
    Anonym (Mamma) skrev 2019-03-02 10:57:41 följande:
    Ja men man kan väl inte plötsligt ha vv? Hur skulle en domstol anse att upptrappningen ska ske? Hur börjar man? Han har bara haft honom själv max en timme åt gången.

    Jag vill alltså inte hålla på och prata med honom om detta utan vill ha ett exakt beslut att förhålla oss till. Eftersom vi inte kommer överens. Tror allt bråk är dåligt.

    Vi bor nära nog, bra lokaltrafik.
    Kjell2 skrev 2019-03-02 10:03:54 följande:

    Funder på ett vettigt schema som ni tror skulle funka, kanske att pappan har fyra dagar varannan vecka, eller en heldag i veckan.

    Domstolen fattar inte ett beslut ur tomma intet utan kommer utgå från era förslag. I första steget kommer rätten ligga på rätt hårt att ni ska komma överens om ett schema.

    Se till att schemat blir fastställt så ni har något att luta er mot om det spårar ut. Så länge ni är överens kan ni göra avsteg från schemat.

    Glöm inte bort att fundera på saker som helgdagar och sommaren.


    Med 4 dagar i veckan menar du hur länge? En timme? Det blir ju precis som han vill ha det nu och blir jättestressigt för mig.

    En heldag i veckan är helt ok men han vill ju bara ha max en timme. Om rätten dömer till längre tid än så åt gången, vad händer då om han ändå lämnar hos mig efter en timme? Och kan de döma så mot hans vilja?

    Okej men om jag då ska ge ett förslag till rätten, vad är ett bra/vettigt förslag? Vad tycker ni?

    Vi jobbar båda 9-16 om dagarna på veckodagar.
    Tingsrätten kommer att skicka er till familjerätten för att ta fram ett förslag på hur det kan se ut. Förutsatt att ni är någorlunda vettiga människor så blir det till att diskutera fram en löning. Nu jobbar jag inte med familjerätt så vet inte exakt hur de skulle tänka och mycket handlar ju om vad som är praktiskt och rimligt. Det som är viktigt är att det är kontinuitet för barnet så att det blir vant att umgås med den andra föräldern. Om de träffar några gånger i veckan, en timme i stöten nu så kan ju ett bra första steg vara att sätta två bestämda vardagar och en helgdag då man kör umgänge. Sen utökar man tiden så att en timme blir två. När det funkar kan det bli en halvdag på helgdagen och sen heldagar på helgen för att efter det introducera övernattningar och då kanske börja plocka bort vardagsumgängena. När det fungerar bra med övernattning på helgen så går man vidare med flera övernattningar i rad och slutligen när det funkar för barnet och det hunnit bli lite äldre ha växelvis utifrån valfritt upplägg.
    Bästa tipset är att ni går till familjerätten och tar hjälp av dem. De kan hjälpa er att få till ett umgänge som fungerar för både er och för barnet.
  • Anonym (Fyll i anonym signat­ur)
    Äldre 3 Mar 12:39
    #20
    Anonym (Mamma) skrev 2019-03-02 18:19:55 följande:
    Det lät klokt.

    Men kan familjerätten hjälpa en att komma överens om umgänge? Ringer man dem bara då eller hur gör man? Trodde mer att de typ utredde grejer.
    Familjerätten har två huvudsakliga funktioner när föräldrar behöver stöd för att få till det för barnen vid separationer. Sammarbetssamtal och vårdnad/boende/ umängesutredningar.

    Sammarbetssamtalen går helt enkelt ut på att stötta föräldrarna att hitta egna lösningar som blir bra för barnen. Sammarbetssamtal kan man ha antingen innan ärendet hamnat i tingsrätten helt enkelt genom att föräldrarna bokar en tid och går dit. Förutsätter dock att båda parter vill ha samtalen då de är helt frivilliga. Alternativt så är det "vanliga" gången när ärendet hamnat i tingsrätten att tingsrätten "skickar" föräldrarna på sammarbetssamtal. Fortfarande lika frivilligt men  ser ju då inte så bra ut för den part som motsätter sig det. Fördelen med sammarbetssamtal är att de inte dokumenteras och återrapporteras inte någonstans kring vem som sagt och tyckt vad utan enbart att de genomförts och huruvida parterna kunna nå en lösning eller inte.

    Utredningarna görs när tingsrätten ser att de kommer att behöva går vidare till huvudförhandling. Tingsrätten begär då inte en utredning från familjerätten (som vanligtvis är en avdelning på kommunens socialtjänst) i vilken barnets bästa ska klarläggas utifrån frågorna som är aktuella i ärendet (umgänge och boende i ert fall).
    Familjerätten utreder genom att prata med föräldrarna, barnet (om de hade varit äldre) och andra personer som kan information om barnets situation. Familjerätten lämnar i utredningen ett konkret förslag på hur boendet och umgänget skulle kunna förläggas. Detta har sedan tingsrätten som utgångspunkt i huvudförhandlingen. Tingsrätten är såklart inte bunden till utredningens förslag men de brukar väga tungt.
Svar på tråden Vad kommer umgänget bli i domstol?