Inlägg från: Anonym (L) |Visa alla inlägg
  • Anonym (L)

    Vad tjänar du och hur mycket sparar du per månad?

    Fiiee skrev 2019-03-04 08:43:53 följande:

    Nyfiken på vad alla sparar till???

    Vi lever ju bara en gång.. och man får ingenting med sig när man dör..


    Jag är en planerande person och vill ha reserver för hus som går sönder, en bil som kommer behöva bytas ut på sikt och semesterresor.
    Men även jag kan reflektera som du :) När en nära släkting till mig blev svårt sjuk och avled i alldeles för ung ålder drog jag ner på pensionssparandet. Jag blev brutalt påmind om att livet kan ta slut snart, för vem som helst. Till saken hör att jag har ett bra pensionsavtal med hög tjänstepension, så beslutet var inte så tufft liksom.

    Det gäller att hitta en rimlig balans mellan trygghet för framtiden och leva nu.

    I tråden redovisas inkomster och sparande. Men hur den totala ekonomiska situationen och sparbehovet är betydligt mer komplex än så. Hur stort sparande finns redan? Hur stora är lånen på huset? Finns andra tillgångar? Vilka pensionavtal finns redan?

    Sparande är viktigt och skapar utrymme, men behoven ser så olika ut :)
  • Anonym (L)
    Anonym (Karin) skrev 2019-03-04 11:51:59 följande:
    Våra barn är vuxna, men ingen av oss har jobb där vi jobbar jättemycket, vi har haft tid med våra barn.

    Som sagt, vi klarar av att både leva bra idag och spara för framtiden. Finns mycket man kan avstå från som inte ger ett mervärde. Jag blir inte lyckligare för att äter ute ofta eller för att vi har en dyr bil. Vi har inget topprenoverat hus.

    Nej, mycket kan hända som vi inte rår över. Men de flesta lever i alla fall i 80 år i snitt. Så varför leva som att du ska dö tidigare, om du är frisk?

    Jag har läst för många historier om kvinnor knappt kan separera för de inte har råd, om nyblivna pensionärer som inte klarar sig osv. Jag vill leva ett bra liv hela mitt liv, och jag förskar inget. Vi reser, äter gott, spelar golf, umgås med vänner och familj. Varför ska vi slösa en massa pengar, vi blir inte lyckligare för det.
    Precis... här på familjeliv svara alla möjliga personer i olika åldrar och olika faser i livet. Jag är också +50 och väljer numera bort en massa saker som jag tidigare prioriterade mer, en fancy bil t ex. Jag kan spara ganska mycket utan att försaka det jag vill. Jag vill bara lägga pengar på aktiviteter med vänner och mina vuxna barn och spela så mycket golf det bara går på alla möjliga banor. All annan konsumtion är ointressant (utom det nödvändiga då men ni fattar).
  • Anonym (L)
    tystlängtan skrev 2019-03-05 12:40:56 följande:

    Har ingen fast månatlig inkomst, utan får större klumpsummor då och då beroende på när jag har jobb (är egenföretagare). Men om jag slår ut det som ett snitt per månad så får jag ut ungefär 35 tkr/mån efter skatt och sparar runt 10-15 tkr/mån. Sparar främst till kontantinsatsen på lägenheten jag flyttar till om ca 1 år, samt trygghet för framtiden då jag kanske inte får lika mycket jobb som jag har nu, och även pensionen då jag inte har någon tjänstepension. Sparar även barnbidraget till barnen, den summan är inte inräknad i min inkomst eftersom jag aldrig ser de pengarna utan de överförs automatiskt till barnens sparande.

    /Ensamstående mamma till en 5-åring och en 2-åring


    Lite OT då... men varför tar du ut så mycket lön? Är det inte bättre att lägga dig på nivån för statlig skatt och betala in mer tjänstepension från firman istället?
Svar på tråden Vad tjänar du och hur mycket sparar du per månad?