Inlägg från: Anonym (I) |Visa alla inlägg
  • Anonym (I)

    Förmodligen gallsten. När akuten?

    Jag har lidit av vad jag tror är gallsten sen i augusti. Exakt de symptomen. Inget har dock synts på prover och ultraljud.

    Det har blivit stadigt sämre hela tiden, sen några veckor tillbaka har jag nästan kroniskt ont (typ bröstsmärtor varje gång jag äter) och är uppsvälld som en ballong. Jag har fått ta bort mer och mer i min kost hela tiden. Senaste veckan har jag bara kunnat dricka naturdiet, det är det enda som inte gör ont. Men nu idag fungerar inte ens det, exakt allt gör ont, hela tiden. + yrselattacker. Det är inte kan knappt andas-ont än men det är nära, och som sagt konstant. När är det dags att åka till akuten? Har en datortomografi inbokad på onsdag men kan ju inte leva på luft till dess.

  • Svar på tråden Förmodligen gallsten. När akuten?
  • Anonym (I)
    Anna60 skrev 2019-03-06 12:22:30 följande:

    Gurka, ägg och äpple? Har du tagit bort det? Gör det annars och se om det lättar lite.


    Jag har varit tvungen att ta bort precis allt, successivt. Gurka, ägg och äpple var det många månader sen jag åt. Knäckebröd och naturdiet är det enda jag äter sen ett tag tillbaka och nu funkar inte ens det.
  • Anonym (I)
    Anna60 skrev 2019-03-06 12:23:09 följande:

    Ring 1177 och fråga om du bör åka in. De har lite koll. VET du att det är gallan?


    Nej men jag känner mig väldigt säker på att det är det eftersom det är exakt de symptomen. Vet inte annars vad det skulle vara som ger hjärtinfarktsmärta efter matintag.
  • Anonym (I)
    Anna60 skrev 2019-03-06 12:27:29 följande:

    Ok, åk in. Men bered dig på väntan beroende på vilket akutintag det gäller. 


    Ok, tack för svar! Får nog bli så, kan inte svälta tills på onsdag.
  • Anonym (I)
    Anonym (...) skrev 2019-03-06 12:41:49 följande:

    Har du provat ta värktabletter? Diklofenak och spasmofen är det man brukar få mot gallsten. Diklofenak finns receptfritt dock fick jag stolpiller med motivering att när man har så ont så tar magen inte upp tabletterna man sväljer så jag vet inte om det finns receptfritt


    Fick utskrivet diklofenak stolpiller, de hjälpte men är slut nu. Så nu är det Alvedon, hela dagarna, varje dag.
  • Anonym (I)
    Anonym (Läkare) skrev 2019-03-06 12:56:37 följande:

    Gallsten syns inte på blodprover (så tillvida man inte utvecklar en komplikation så som gallblåseinflammation eller bukspottkörtelinflammation). Ultraljud visar sten med förhållandevis hög säkerhet, men är inte 100%-igt. En datortomografi är dock klart sämre för att påvisa gallsten då många gallstenar inte är röntgentäta, det man isåfall får göra är en magnetkameraundersökning.

    Det finns många råd kring kosthållning vid gallsten men vetenskapligt har man inte kunnat påvisa något samband mellan olika saker man äter och gallstenssmärtor. Hittar man själv någon specifikt som ofta utlöser smärta kan man undvika det, men det finns ingen poäng i att undvika att äta olika saker generellt.

    Klassiska gallstenssmärtor kommer i avgänsbara attacker som vanligen varar i någon till några timmar, kroniska/konstanta smärtor är dock sällan orsakade av gallsten, och övergår gallstensanfall i ihållande smärtor får komplikation så så kolecystit misstänkas.

    Om du skall söka akut eller ej beror på ditt allmäntillstånd och hur påverkad du är, kan du inte alls få i dig vätska så får du naturligtvis söka akut. Detta oavsett om du har en skiktröntgen planerad eller ej, eftersom detta är en undersökning och inte en behandling som kommer att göra dig bättre.


    Tack för svar! Läste någonstans att grus i gallgången är svårt att se på ultraljud eftersom tolvfingertarmen sitter för. Stämmer det?

    Känns som att något påverkar min bukspottkörtel. Äter tillskott av matsmältningsenzymer sedan några månader tillbaka och de hjälper mot uppsvälldhet etc. Utan dem får jag så ont i hela magen att jag inte kan röra på mig. Tror därför att det är något i gallgången som också påverkar bukspottkörteln.

    Har haft avgränsade attacker innan, som har kommit oftare och oftare, först med veckor emellan, sedan dagar emellan och nu blivit så gott som kroniskt.

    Om det inte skulle vara gallsten, vad skulle det kunna vara som ger sådana typiska smärtor?
  • Anonym (I)
    Anonym (...) skrev 2019-03-06 14:21:32 följande:

    Kan du inte få fler utskrivna?


    Jag har läkartid först om två veckor.
  • Anonym (I)
    Anna60 skrev 2019-03-06 14:25:17 följande:

    Man kan ofta be om nytt recept via www.minavardkontakter.se om din läkare finns där. 


    Jag bytte vårdcentral pga att jag blev så dåligt bemött på min förra vårdcentral, så jag kan inte förnya recept innan jag varit där på läkarbesök.
  • Anonym (I)
    Kjell2 skrev 2019-03-06 15:51:46 följande:

    Bra förslag.

    TS: Vad tänker du göra?


    Jag avvaktar och försöker genomlida den här dagen iallafall. Är det samma imorgon åker jag till akuten. Har så himla svårt för att söka vård nu pga att jag blivit så dåligt bemött. Även när jag känt att det verkligen varit akut (som när jag höll på att svimma efter ett anfall) så genomlider jag det hellre istället.
  • Anonym (I)

    Det blir akuten nu iallafall. Smärtan går nu upp ända upp i halsen och käkarna.

Svar på tråden Förmodligen gallsten. När akuten?