Forum Fertilitet och kropp - Svårt att få barn
Varje medlem är ansvarig för sina inlägg.
 • 22% normalt morfologiskt normala spermier??

  Ons 13 mar 2019 21:08 Läst 0 gånger Totalt 4 svar
  Visar endast inlägg av Desire223 - Visa alla inlägg
  Ons 13 mar 2019 21:08

  Hej!

  Vi har försökt bli gravid i över ett år och påbörjat utredning. Mannen lämnade spermaprov för ca två veckor sen och på mina vårdkontakter på nätet står det nu en liten anteckning om att det visade låg andel morfologiskt normala spermier, 22% medan referensvärdet är minst 30%. INGET ANNAT. Det står inget antal eller hur rörliga. Morfologin berör, vad jag förstått, spermiernas utseende.

  Vad innebär detta? Är det någon av er eller era män som fått liknande info? Har ni blivit gravida ändå? Är det så gott som kört?

  Så ledsen över att det var all info de skrev. Hur kan de göra så? Borde ju förstå hur jobbigt det är. Han ska lämna nytt prov om 3 månader och det stod att de skickat brev till oss, men inte fått det än.

 • Ons 13 mar 2019 22:29 #2
  SvenOlsson skrev 2019-03-13 21:37:49 följande:

  Förstår hur trist det måste kännas att få ett sånt besked :/

  Jag har inte gjort morfologitest, däremot vanlig spermaprovsanalys inför att jag började donera sperma. När du säger referensvärde, gissar jag rätt i att det är WHO:s referensvärde? Om så är fallet så torde 30% vara den lägsta gränsen för normal manlig fertilitet, dvs normal på så sätt att en kan förvänta sig rimlig chans till graviditet på det naturliga sättet.


  Ja det är tråkigt, särskilt när ingen ytterligare info ges. Har googlat mig till en hel del kunskap nu, haha. Precis borde det vara WHO:s referensvärde, men det råder väldigt delade meningar om huruvida det har någon större betydelse. Eftersom det inte stod något om antal eller rörlighet gissar jag att de siffrorna är normala, och det verkar som att spermier som ser annorlunda ut också kan fungera normalt. Man hoppas ju verkligen!
 • Fre 15 mar 2019 22:56 #4
  UndrandeSökare skrev 2019-03-15 18:36:41 följande:

  Spermier som inte är morfologiskt normala kan ha dnafel (kan ej testas för i Sverige, men testet finns utomlands. Det heter Sperm dina fragmentationtest.)

  Jag rekommenderar att ni går vidare och gör ett sådant test istället. Det är mycket bättre än alla svenska spermatester. Spermier som har olika fel kan befrukta ägg men det blir oftast bara minus och missfall av såna embryon.


  Okej. Läste mycket på Google om det och det verkade rätt vanligt att de såg annorlunda ut men fungerade normalt. Ska iallafall lämna nytt test om 3 månader så det kan ju mycket väl se bättre ut då också. Om inte får vi gå vidare :)
Logga in
Bli medlem
Svara i tråden...

Innehåll