• Äldre 18 Mar 21:51
    1067 visningar
    33 svar
    33
    1067

    Sambo, men sen då?

    Jag vet inte hur jag ska gå vidare med förhållandet. Min sambo som nyss fått uppehållstillstånd är mitt livs kärlek (hurra hurra). Jag är nog det för henne också. Vi har nyss förlovat oss och visst går jag väl i tankar att fråga henne om hon vill gifta sig med mig. Hur det än blir det med det så undrar jag vilket nästa steg ska bli. Ska jag skriva henne som förmånstagare på diverse försäkringar o sånt? Hur ska jag ställa mig till bostaden? Om jag kolar av så vill ju jag att hon inte ställs på bar backe. Hur reagerar mina nu äldre tonårsbarn då?

    Till saken hör att sambon har inte kunnat bidra med nåt mer än med sig själv och för min del spelar det ingen roll. Pengar är inte primärt för mig. När hon säger att hon mår lite dåligt att hon lever på mig säger jag åt henne att hon får jobba när jag blir pensionär så det jämnar ut sig  (Hon är 10 år yngre).

    Rent spontant skulle jag vilja gifta mig med henne...i sommar! Det kanske löser alla juridiska frågor?

    Som ni ser så är det ett svamligt inlägg men det är nog för jag inte har sorterat tankarna än och jag tar tacksamt emot åsikter från er.

  • Svar på tråden Sambo, men sen då?
  • Äldre 19 Mar 18:23
    #3
    Anonym (Jenny) skrev 2019-03-19 18:08:47 följande:

    Hur kan man ens förlova sig utan att ha giftemål som plan från början? Är ju som att fråga någon om hen vill följa med till biografen och när man väl är där fråga om hen är sugen på att faktiskt se en film.


    Det är så här att jag vill gärna ge henne ett bröllop som kanske är lite extra påkostat typ inkl bröllopsresa o sånt. Tyvärr har jag inte de pengarna nu men samtidigt vill jag gärna gifta mig med henne i sommar - men då blir det ett enklare bröllop. Så jag står i kvalet och valet. Vi är dock båda enkla människor så ett enklare bröllop går bra det också. Annars blir det och vänta...
  • Äldre 19 Mar 18:24
    #4
    Anonym (Mamma till 3) skrev 2019-03-18 21:53:22 följande:

    Jag hade skrivit barnen dom förmånstagare på försäkringarna


    Mycket bra kommentar.
  • Äldre 19 Mar 18:50
    #7
    Anonym (Hmm) skrev 2019-03-19 18:43:05 följande:

    Vart har du hämtat hem denna tjej ifrån då? Thailand? Ryssland? Östeuropa?

    Har man förlovat sig är det snarare en fråga om när man ska gifta sig inte om... Är tanken att ni ska skaffa barn?

    Ring din hemförsäkring och lägg till henne.


    Jag kom i kontakt med henne på en dejtsite.. Hon är sydamerikanska. . 

    Vi har inte planerat barn.  
    Jag ska ringa min mäklare! 
  • Äldre 19 Mar 20:10
    #9
    Anonym (J) skrev 2019-03-19 19:01:09 följande:
    Då är chansen rätt stor att hon vill gifta sig. Det är rätt typiskt svensk / nordisk grej att se samboskap som slutmål i ett förhållande.
    Ja. Hennes katolska uppfostran och deras lite gammaldags tankar runt förhållanden pekar på att giftermål är mer eller mindre en regel. 
  • Äldre 19 Mar 20:49
    #11
    Anonym (J) skrev 2019-03-19 20:20:37 följande:
    Precis.

    Du får antingen gifta dig med henne eller vara ärlig om du inte vill gifta dig för er bådas skull.
    Jag ska inte göra henne besviken. Jag vill ju det. Frågan är bara när.  I sommar kanske så det lagliga mellan oss blir fastlagt. Då blir det en  enklare tillställning (vilket är ok för min del) pga ekonomin. Andra alternativet är att dra på det och kanske få ihop pengar till "lite mer". Blir det så, så känner jag att jag måste ta reda på mer hur det ska "skrivas" mellan oss. Hela grejen är att hon förlitar sig på mig. Hon har lixom lagt allt i mina händer. Det är ok för mig men det kräver ju att jag vet vad jag gör.  Usch va dum jag känner mig...
  • Äldre 19 Mar 21:04
    #13
    Anonym (-) skrev 2019-03-19 20:51:59 följande:
    varför då?
    För att ta reda på mer vad som gäller i ett samboskap. Försäkringar etc.
  • Äldre 19 Mar 21:34
    #15
    Anonym (K) skrev 2019-03-19 21:25:18 följande:

    Men är ni förlovade så är väl frieriet redan gjort??


    Ja. Det är helt sant!  En förlovning kan pågå kort eller lång tid. Det kommer en dag jag ska fråga henne om hon vill gifta sig med mig och då bestäms ett datum och hur det ska genomföras. 
  • Äldre 19 Mar 22:02
    #19
    Anonym (-) skrev 2019-03-19 21:54:25 följande:
    Det är nog inte en mäklare du ska prata med.. om du inte tänkt sälja lägenheten.
    Jag tänkte mer på försäkringsmäklare. De kanske kan råda mig mera. 
  • Äldre 19 Mar 22:54
    #22
    Anonym (Jenny) skrev 2019-03-19 22:49:34 följande:

    Jag skulle också anta att min partner ville gifta sig om han friade och vi förlovade oss. Om han sen skulle fria igen efter förlovningen skulle jag undra vad han höll på med.

    Om jag var du skulle jag bara börja prata med henne om hon har funderat på när och var hon helst skulle vilja gifta sig, börja med en faktisk budget och se på ett ungefär vad ni har råd med.


    Aha. Du tänker så! Så min fråga till henne ska egentligen inte vara "vill du gifta dig?" utan det är mer rätt och fråga "När vill du gifta dig?".

    Hur som helst. Jag lär så länge jag lever återigen bekräftat. Tack!
  • Äldre 19 Mar 22:58
    #24
    Anonym (säljare) skrev 2019-03-19 22:34:43 följande:

    Nja är det det juridiska du har frågor om ska du vända dig till jurist.

    Vet inte riktigt vad du har för frågor.

    Nu är du sambo och som det är nu ärver dina barn allt om ni inte skriver papper om dom bara ska få sin lagslott.

    Men nu ska ni ju gifta er, förlovning betyder ju att man ska gifta sig, men jag förstår inte varför ni inte bestämmer tillsammans när och hur ni ska gifta er.

    Hon vill väl vara med och påverka hur bröllopet ska vara?

    I och med er förlovning är det ju underförstått att ni ska gifta er sen kan ju du fråga om hon vill göra det i sommar med enklare bröllop eller vänta och ha ett större. 

    Kommer hennes släkt hit ifrån Sydamerika kanske det behövs tid för att dom ska kunna komma.

    När ni är gifta gäller ju andra regler än vid samboförhållande.

    Där kan du behöva hjälpa av jurist om du vill skriva papper för dina barns skull.

    När du dör ärver dina barn din del dvs din fru får hälften av vad du och hon har tillsammans och dina barn hälften, men du kan också skriva att dom bara ska få sin laglott dvs hälften av sitt arv när du dör och resten av arvet när hon dör.

    Du kan också skriva äktenskapsförord om du inte vill att hon ska ärva  t ex bostad eller annat.

    Jurist är nog den du ska kontakta.


    Det är nog först nu jag kan komma med frågor. Innan ditt inlägg visste jag inte ens vad jag hade för frågor.

    Jag startade tråden för att få lite input och det har jag fått. Jag tackar för din kommentar. Jag vet mer nu hur jag ska handskas med detta.
  • Äldre 20 Mar 06:20
    #27
    Ms H skrev 2019-03-20 03:07:29 följande:
    Om du blir sjuk och inte kan arbeta, vad ska ni leva av då?
    Jag har en buffert om det är en tillfällig svacka och om det blir långvarigt så kan man flytta till ett billigare boende då lägenheten vi bor i nu har ökat i värde ca. 400% och där finns det pengar att hämta.
    Meningen är ju att hon ska kunna börja jobba snart. Det är planen. Skulle jag tänka på allt som kan gå fel och reagera på det så blir livet mycket tråkigt. 
  • Äldre 20 Mar 18:03
    #32
    Anonym (Hmm) skrev 2019-03-20 09:15:43 följande:
    En dejtingsida? Det är ju som upplagt för att du blir lurad... att hon dessutom är 10 år yngre än dig gör det hela mer suspekt. Jag hoppas innerligt att detta är äkta kärlek och inte ett gammalt vanligt klassiskt letande efter ett bättre liv genom en svensk man. Hon ska alltså bara komma hit och leva på dig och bli lycklig genom det? Inga barn? Inga vänner? Du kommer jobba på dagarna och hon sitta och vänta på dig?

    Jag tycker du (först borde fundera igen på om hon verkligen gör detta för att vara med just dig eller för att hon råkat få tag på just dig), sen om du nu är säker, fundera på hur hon ska trivas i Sverige...

    Förlåt att jag är bitter men jar har sett detta förut på halvnära håll, även min mamma. Enligt henne har de flesta sådana förhållanden spruckit pga dessa kvinnor t.r.o.r att människorna här är så himla rika. Du verkar inte vara det, så det ser inte jätteljust ut...

    Du får ju ligga i alla fall, brukar ju vara det som är upplägget ^^
    Jag hör på dig att du har dåliga erfarenheter och visst finns det en risk för att "man" blir lurad alt. utnyttjad om man har ett riskfyllt beteende och sämre insikt när man är på dejtsidor. Nu är ju jag försiktigheten personifierad...men det visste du inte.  
    Hur som helst, efter att ha messat mycket och bott ihop  med henne (halvår) så insåg jag att hon är genomärlig och enormt vänlig. Det är en av de finaste kvinnor jag mött. Vi är inne på andra året nu. 

    Jag fick inte alls ligga under första tiden...så där har du fel. 
Svar på tråden Sambo, men sen då?