• Äldre 27 Mar 08:58
    6732 visningar
    268 svar
    -1 +2
    268
    6732

    Får inte kalla mig mamma?!

    Bonusmamman14 skrev 2019-03-27 08:46:12 följande:

    Okej, så en snabb fråga.

    Har ett bonusbarn på 5 år som de senaste månaderna har börjat kalla mig mamma istället för mitt namn eller ?bonusmamma?. Detta är något som kommit helt självmant från barnet och ingenting som blivit ?påtvingat? då jag själv blev tvingad att kalla min mammas nya för pappa som barn.

    Dock har barnets mamma nu fått reda på detta och verkar ha problem med det. Vi har på flera sätt fått veta att hon sagt till barnet att INTE kalla mig för mamma. Hon har även erkänt detta.

    Min tanke är då, kan man inte vara glad för att ens barn har en ny människa i sitt liv som den känner sådan tillit och trygghet och har sån bra relation till att den kan kalla personen mamma? Hur hade ni andra reagerat om ert barn kallade barnets andres förälders nya för mamma/pappa?

    Har inga egna biologiska barn men hade jag varit mamman hade jag blivit superglad om mitt barn kände den tryggheten med den nya partnern.


    Se det såhär, om din man hade börjat kalla någon på jobbet för älskling, vore det inte bra om han hade sån bra kontakt med någon han spenderade så mycket tid med och jobbade nära? Så är det för henne när hennes barn kallar dig mamma.
  • Äldre 27 Mar 10:36
    #22
    -1 +2

    Vi kan ju notera i tråden här att de flesta argument mot att barnet får kalla henne för "mamma" handlar om mammans känslor, inte om barnets känslor och mående. Bara för att sätta lite perspektiv på det.

  • Äldre 28 Mar 09:32
    #56
    +1
    Anonym (Fyfan) skrev 2019-03-27 17:37:51 följande:

    När man läser sån här skit så känns det så otroligt skönt att veta att mitt barn aldrig kommer ha en "bonusförälder". Helt fantastiskt skönt.

    NEJ det är inte okej att din partners barn sedan innan kallar dig mamma för du är inte barnets mamma utan det är din partners ex som är barnet ifrågas mamma. En mamma som dessutom INTE är ok med att barnet kallar dig det. Fattar inte varför du ens tror att du har något att säga till om, eller tycka till om, när det gäller detta. Det är inte ditt barn, har aldrig varit och kommer aldrig att bli, och du har absolut NOLL att säga till om när det gäller barnet och dess uppfostran. Se till att backa nu. Vissa gränser går man inte över och du har redan gjort väldigt stora övertramp.


    Sån här attityd förstår jag verkligen inte. Vadå "noll" att säga till om? Ifall barnet bor där ibland så agerar hon mamma den tiden och kommer vara med och uppfostra barnet. Ska hon stå vid sidan av som nån åskådare tänker du? Nej, hon är en del i den familjen och hur uppfostran sker där.
  • Äldre 28 Mar 12:29
    #65
    Sonnet skrev 2019-03-28 11:30:12 följande:

    Förstår ärligt talat inte resonemanget om barnets känslor kring det hela. Barnets känslor blir knappast skadade av att man på ett vänligt sätt förklarar att Lisa inte är mamma, Kajsa är din mamma. Precis som man förklarar att mormor inte är farmor, grannen inte är storebror osv. Varför ska man lura barnet att jaaaadå, Lisa är mamma, när det finns en närvarande mamma med i bilden?

    Inte ens om Lisa är SOM en mamma finns det nån anledning för barnet att kalla även henne mamma.


    Fast "mamma" betyder inte bara "den vars vagina du kom från" utan det är också kvinnan i familjen som tar hand om dig. I annat fall borde inte adopterade barn kalla de som uppfostrar dem för mamma och pappa. Men det gör dem, helt enkelt för att betydelsen inte är strikt.
  • Äldre 28 Mar 13:05
    #72
    Sonnet skrev 2019-03-28 12:49:50 följande:
    Nej, begreppet mamma kan ju definieras på olika sätt. Det behöver såklart inte handla om biologi. Men i det här specifika fallet, när det finns en närvarande kvinna som dels fött barnet, är vårdnadshavare och är den som, jämte pappan, är primärt omvårdnadsansvarig finns det ingen som helst anledning att börja dela ut titeln mamma till fler än den riktiga mamman.
    Fast det är det ingen som har gjort heller. Barnet har börjat kalla henne mamma helt naturligt. Vilket på sätt och vis är korrekt, när barnet är där är hon barnets mamma.

    Jag kan helt förstå att det svider när ens barn kallar någon annan mamma, att det känns som man blir åsidosatt och att ens unika position i barnets liv är hotad, men jag tycker nog att man får ställa sig över de känslorna och inse att livet de lever nu är inte samma som när de var en kärnfamilj och att ens barn faktiskt har flera mammor, en i varje hem.
  • Äldre 28 Mar 13:56
    #77
    Anonym (Nej!) skrev 2019-03-28 13:49:59 följande:

    Biomamman blir djupt sårad, och det är inte ett vettigt motargument?

    Man brukar inte låta femåringar göra eller säga sådant som skadar/sårar andra, varför skulle biomamman vara i en sämre ställning än andra?

    Tänk om läget hade varit det att barnet inte tycker om sin bonusmamma? Tänk om barnet skulle ha hittat på att kalla sin bonusmamma för ?dumma-mamma?? Ska barnets känsla få styra?

    Om ett ord används på ett sådant sätt att någon blir sårad, då ska ordet inte användas på det sättet. Det spelar ingen roll om vilket ord det är. För även ord som i sig själv är positiva kan användas på fel sätt.


    Bara att du skriver "biomamma" och "bonusmamma" är väl ganska talande för att båda är mammor, eller?
    Sonnet skrev 2019-03-28 13:50:17 följande:
    Det är inte alls korrekt. När barnet är där är fortfarande hennes riktiga mamma den enda mamman. Barn får inte automatiskt en ny mamma eller pappa bara för att dess föräldrar hittar nya partners.
    Inte automatiskt, men när de väl är en del av familjen och behandlas som mamma och hon behandlar dem som sina barn.
  • Äldre 28 Mar 13:59
    #78
    Anonym (Bonusmamma) skrev 2019-03-28 13:54:34 följande:
    Då ska alltså inte bonusföräldrar se bonusbarn som sina egna? Utan göra skillnad på biobarn och bonusbarn??
    Precis. Det är ju det här som är problemet när man börjar göra skillnad på folk och folk. Det känns som risken för att det är destruktivt för familjen är överhängande. 
  • Äldre 28 Mar 15:02
    #83
    +1
    Sonnet skrev 2019-03-28 14:00:32 följande:
    Det tror jag är extremt få som gör, dvs ser sina bonusbarn som sina egna, älskar dem som sina egna.

    Så naturligtvis gör man skillnad i den bemärkelsen.
    Precis, vilket är orsaken till att så många känner sig ovälkomna i nya familjekonstellationer. Även om du känner så så kan man ju inte AGERA som att de andra barnen inte är lika älskade. Att favorisera vissa barn i en familj är ju som att be om dåliga familjeförhållanden.
  • Äldre 1 Apr 09:58
    -1 +1
    Anonym (Styv) skrev 2019-03-30 22:03:35 följande:
    Ja, faktiskt.
    Ett barn har EN mor och någon som beter sig som ts rör bara till det och skapar osämja.
    Fast det stämmer ju inte. "Mamma" har flera betydelser, vilket lätt inses när man börjar titta på annat än vanliga familjekonstellationer. Ta ett adopterat barn, t.ex. Det vore helt orimligt om det inte fick kalla det par som adopterat henne för sina föräldrar och mamma/pappa. Det innebär ju att "mamma", utöver betydelsen "biologisk mor" också är ett namn på en roll i en familj och ens relation till den rollen. Ett adopterat barn har alltså två mammor men med olika betydelse. En mamma som i rollen mamma och en mamma som i biologiska modern.

    Samma sak borde rimligtvis gälla barn till skilda föräldrar där det finns nya partners hos föräldrarna. När den nya partnern börjar ta rollen av mamma/pappa i den familjen, för det barnet, så är väl även rimligt att de klassas som mamma/pappa när barnet är där, om så barnet vill.

    Jag har full förståelse för att det svider när man blivit delvis ersatt i sin roll hos sitt barn men det får man nog ta och acceptera. Att barnet börjar kalla andra för mamma/pappa ändrar ju inte det faktumet men det gör det tydligt, vilket väl är det som svider. Man blir ju inte mindre ersatt bara för att man förbjuder sitt barn att kalla den andra parten för mamma/pappa, så det hela handlar ju bara om att försöka dölja ett faktum för sitt ego.
  • Äldre 2 Apr 08:45
    Anonym (Men..) skrev 2019-04-02 08:00:29 följande:

    I vårt samhälle är faktiskt mamma/pappa = vårdnadshavare hur skevt det än kan tyckas så går det inte att förneka utan att låta otroligt självgod och respektlös till barnets riktiga föräldrar. Förklara för mammor runt om i sverige att de inte alltid är mammor utan vårdnadshavare. När man skaffar sig barn så säger man inte äntligen är jag vårdnadshavare. Man blir då en mamma eller pappa. Det fackliga språket så visst heter det vårdnadshavare men det finns ingen förälder som använder det som titel på sig när man skaffat barn.


    Fast det du skriver stämmer helt enkelt inte. Mamma/pappa är inte en skyddad titel, det finns ingen som har rätt till den och det finns inget som gör att andra inte har rätt att använda den. Dessutom har mamma flera betydelser, där vårdnadshavare är en. En annan är den som fött barnet och en tredje är en vuxen kvinna i den familj barnet bor hos som tar hand om barnet. Betydelsen av "mamma" beror helt enkelt på hur folk använder ordet.

    Dessutom är jag väldigt tveksam till att mamma ens används som term inom juridiken, utan där används troligen ett mer formellt språkbruk, som t.ex. vårdnadshavare. Så din poäng faller på två sätt: Dels att det är irrelevant vad juridiken säger och dels för att juridiken troligen inte ens säger det du påstår.
  • Äldre 2 Apr 11:02
    +1
    1234568 skrev 2019-04-02 10:57:06 följande:
    Usch vad fel. Mamma blir du när du föder ett barn. Vårdnashavare blur du när du har hand om barnets ärenden. Bonus mamma/styvmamma blur du när du sköter om din makes barn i ert hem.

    barn har en mamma, kvinnan som födde barnet.
    Så ett adopterat barn ska inte kalla sina adoptivföräldrar för mamma/pappa?
  • Äldre 2 Apr 12:04
    Anonym (Gigi) skrev 2019-04-02 11:34:14 följande:
    Det där är faktiskt så dumt sagt. Det finns en tendens hos vissa människor att vilja förminska det faktum att en kvinna bär och föder barn. Vi kvinnor är unika med det och det finns en viss avundsjuka hos en del att det är så. Vissa är glada att de slipper gå igenom det, vissa är avundsjuka.

    Även adopterade barn har någon som burit och fött dem. För vissa blir det betydelsefullt att få veta vem det är och finna sina rötter. För andra gör det detsamma. Men självklart finns där en mamma och en pappa som funnits där som de uppfostrande och ansvariga föräldrarna. Det kan du däremot inte jämföra med vad som avser en bonusförälder i allmänhet.

    Att jämföra med adoptivföräldrar är bara så dumt.
    Det var inte det jag gjorde. Det var ett direkt svar på "Mamma blir du när du föder ett barn." och  "barn har en mamma, kvinnan som födde barnet." för att visa att det inte är enda tillfället då "mamma" används korrekt.
  • Äldre 2 Apr 14:19
    möjligt skrev 2019-04-02 13:17:31 följande:
    ... frågan i tråden blir med den logiken VEM behöver ge sitt godkännande till en ny titel? VEM får bedöma lämpligheten? VEM/VILKA har vetorätt?
    Alla iblandade är med och bedömer lämpligheten och ingen har vetorätt. Problemet här i tråden är ju folk som tycker det är självklart åt ena eller andra hållet när det beror helt på situation. Lever ens biomamman? Bor barnet bara hos nya familjen? Är det varannan vecka? Varannan helg? Har de precis träffats? Är förhållandet tänkt att bli seriöst? Etc. etc.

    Jag gjorde tidigare jämförelsen med att kalla en kollega för älskling. Det var inte för att visa att det var fel att kalla bonusmammam för mamma, utan för att illustrera hur det kan kännas hos biomammam när man så tydligt blir ersatt, om även inte fullt ut. Så givetvis får och kommer hon ha känslor. Men de är inte de enda känslorna som räknas. Man måste se på hela situationen för att kunna avgöra vad som är rimligt.
  • Äldre 3 Apr 09:01
    1234568 skrev 2019-04-02 23:31:37 följande:
    Vad ordet mamma betyder är ingen åsikts fråga, det är en fakta fråga. Inte jag som skrev svenska ordboken. Men du kanske menar att om man känner för att ordet "sill" är en plånbok..då är det en åsikts fråga? Och man har rätt att känna så, och ingen ska säga något om den saken.

    Personligen tycker jag det är bra det finns en titel för en kvinna som fött barn.
    Det stämmer inte. Ord betyder det som folk använder dem som. Språkbruk ändras med tiden och vi ändrar inte språkbruk efter ordbokens uppdateringar, vi uppdaterar ordboken när språkbruket ändras. Dvs, hur folk använder ordet är det som dikterar beskrivningen i ordboken.

    Om folk började använda "sill" och mena plånbok, som slang t.ex., så skulle det efter ett tag vara en allmänt vedertagen betydelse. Precis som "päron" kan betyda föräldrar, "gummi" kan betyda kondom och "soppa" kan betyda bensin.
  • Äldre 3 Apr 16:52
    Anonym (Men..) skrev 2019-04-03 12:30:39 följande:
    Precis som n-bolls ordet. Eftersom vuxna inte kunde hantera sina känslor när det användes så har det beslutats att man inte använder det. Det finns inte i lagskrift utan något som vuxit fram över tid.

    Inte helt olikt titeln mamma. Den är "helig" och tillhör mammor. Inte någon annan. Sedan om vissa tycker det är okej att använda den fritt på allt som rör sig står för dem. Det gör det inte okej att använda den när någo tar illa vid. Och ett barn ska tillrättavisas när denne använder ord fel. "Nej min älskade, det heter chokladboll / bonusmamma."
    Fast det du skriver stämmer ju inte. "Mamma" är inte heligt, folk använder det i alla möjliga situationer, inte minst när det kommer till olika familjekonstellationer. Bara det faktum att det ofta kallas bonusmamma visar ju att relationen är närbesläktat. En bonusmamma är ju faktiskt en mamma. En extra mamma.
  • Äldre 4 Apr 09:29
    Anonym (Men..) skrev 2019-04-04 07:45:54 följande:
    Bla bla bla...
    Alltså, sluta hitta på saker.
Svar på tråden Får inte kalla mig mamma?!