• Bonusmamman14

    Får inte kalla mig mamma?!

    Okej, så en snabb fråga.

    Har ett bonusbarn på 5 år som de senaste månaderna har börjat kalla mig mamma istället för mitt namn eller ?bonusmamma?. Detta är något som kommit helt självmant från barnet och ingenting som blivit ?påtvingat? då jag själv blev tvingad att kalla min mammas nya för pappa som barn.

    Dock har barnets mamma nu fått reda på detta och verkar ha problem med det. Vi har på flera sätt fått veta att hon sagt till barnet att INTE kalla mig för mamma. Hon har även erkänt detta.

    Min tanke är då, kan man inte vara glad för att ens barn har en ny människa i sitt liv som den känner sådan tillit och trygghet och har sån bra relation till att den kan kalla personen mamma? Hur hade ni andra reagerat om ert barn kallade barnets andres förälders nya för mamma/pappa?

    Har inga egna biologiska barn men hade jag varit mamman hade jag blivit superglad om mitt barn kände den tryggheten med den nya partnern.

  • Svar på tråden Får inte kalla mig mamma?!
  • Anonym (Kk)

    Nej barnet ska inte kalla dig för mamma för du är inte barnets mamma. Du är barnets pappas flickvän. Barnet har redan en mamma.

    Att barnets mamma försöker få barnet att kalla hennes nya för pappa beror säkerligen på att barnet kallade dg för mamma.

  • Anonym (styvförälder)
    Anonym (ta det lugnt) skrev 2019-03-27 12:38:09 följande:

    I alla sådana här fall måste faktiskt barnen få bestämma! Ska man kuva ett barn, säga att de inte får säga vissa ord, ge dem dåligt samvete om de råkar säga fel? Är det små barn kan det helt enkelt vara enklare för dem att kalla båda för mamma, det är ju vi vuxna som envisas med att skilja på "ditt och mitt". 

    Tycker alla ni som så hårdbarkat bara skriker NEJ om en bonusförälder råkar bli kallad mamma eller pappa kanske borde fundera över varför ni blir så upprörda. Man blir inte mindre förälder för att ens barn har en bonusförälder. 

    Att ett barn kallas en bonusförälder mamma eller pappa behöver inte betyda att den inte älskar sin biologiska förälder. 

    Någon skrev om att respektera mamman, men det har väl inget med saken att göra tycker jag. Det här har enbart med barnet att göra, och att skapa en bra och trivsam miljö där barnet inte ska känna sig skuldbelagt för att man har en förälder med mindrevärdskomplex. Det får man, ärligt talat, hantera själv och vara vuxen. 


    Nej det handlar inte om att kuva ett barn, att ett barn råkar kalla någon för mamma eller pappa när det ropar är helt normalt liksom att man själv säger fel namn ibland, Man ska inte ge barnet dåligt samvete men här handlar det knappast om att barnet ser ts som som sin mamma, hon är hos sin pappa och ts varannan vecka, ts är inte mamma, barn i den ålder som jag skrivit innan testar och ser vad som händer, kommer på att mamma och pappa faktiskt inte heter mamma och pappa utan har namn och kan börja säga dom osv.
    Det handlar inte om att barnet skulle bli ledsen för att det inte säger mamma till ts.
    Tex kallade min dotter vuxna kvinnor för mammor dvs när hon pratade om andra vuxna i affären osv kunde hon säga den mamman om en kvinna utan att veta om hon hade barn eller ej.

    Man säger ju inte till ett barn som säger mamma till någon att nej så får du inte säga, utan man säger sitt namn. Min son när han var 1 år och började på förskolan sa han ibland mamma till pedagogerna, det var inte för att han trodde att dom var hans mamma utan kunde inte säga namnet, pedagogerna sa upprepade då på ett bra sätt vad dom hette, det är självklart att dom inte skällde på honom att gav honom dåligt samvete. Man gör det på ett bra sätt.

    Det klart att det finns vissa namn man har på vissa personer.
    Om min son sa mormor till farmor så  sa hon, jag är farmor och vice versa mormor sa jag är mormor om han sa farmor till henne, det är väl självklart att man rättar eller skulle farmor bara få kallas mormor hela tiden om det inte gjorde något. Däremot skulle ju ingen av dom rätta om numer om sonen råkade säga fel en gång av misstag, det är en stor skillnad.

    Det handlar inte om att mamman har mindrevärdskomplex, det handlar om att hon är mamman och ts är pappans sambo som barnet träffar varannan helg.
    Barnet kommer inte bry sig om det får säga hennes namn
    Som med allt annat ledsagar man barnet som vuxen.

    Mamma är mamma, farmor är farmor osv om man har dom i sin närhet och umgås med dom, sen kan man som jag skrivit innan få ta en föräldraroll om en förälder saknas men det är något helt annat.

    Har man haft sin bonusmamma/bonuspappa länge och kommer överens kan man självklart som någon skrev kalla sin mamma/pappa och bonusmamma/bonuspappa för Mamma Kicki och mamma Stina, pappa Kalle och pappa Pelle men det måste man komma överens om.

    Man kan vara en jätteviktig person för sitt bonusbarn utan att för den delen kallas mamma eller ta den rollen.
    Man måste backa som bonusmamma, man är inte mamma till barnet.
    Om barnet har en mamma är det hon som är det och inte någon annan.
    Likadant med pappor och bonuspappor om biologiska pappan är med i barnets liv.

    Mina barn är mina barn och mina bonusbarn är sin mammas barn sen älskar vi barnen allihopa och dom är min familj men deras mamma är jag inte men en viktigt person som älskar dom.
  • Anonym (Biobonusmamma)

    Mitt spontana svar hade varit att respektera mamman och be barnet kalla TS vid namn. När jag blev bonusmamma första gången frågade en storögd treåring om inte jag kan vara hans mamma istället för hans biomamma. Innan det hade han frågat om han fick kalla mig mamma. Hade inga egna barn då men tänkte att jag själv skulle ta illa vid mig om mina barn skulle kalla någon annan för mamma så jag svarade att han redan har en mamma men att jag väldigt gärna vill vara hans vän. Han blev glad och detta diskuterades inte mer. (Skulle svara samma sak om mina nuvarande bonusar ställde samma fråga. Deras mamma är en fin mamma och barnen kallar hennes nya vid namn, så jag räknar med att det är så hon vill ha det, vilket överensstämmer med min egen syn på saken.)

    Senare när jag själv fick barn (med pappan till den goa lilla killen) kände jag att jag hade valt rätt. Jag och barnens pappa har alltid varit överens om att våra barn ska kalla eventuella nya partners vid namn, och så har det blivit. Bonusföräldrar är inte mindre viktiga bara för att de kallas vid namn. Jag skulle inte vilja att mina barn säger mamma till någon annan och jag vill heller inte att de ska kalla min nya kille för pappa. Barnen har redan en underbar far och det är han som ska vara och kallas för pappa.

    Nu har det ju i denna tråd kommit fram mer information i efterhand och med det anser jag att om mamman är okej med att hennes nya kille kallas pappa av barnet har hon ingen rätt att neka barnet att kalla bonusmamman för mamma heller då hon själv satt upp reglerna för hur hon vill ha det. Dock undrar jag lite över sanningshalten i detta då det är högst relevant information och därmed borde ha framkommit redan i trådstarten.

  • Anonym (Tant Hedvig)

    Inte läst riktigt allt i tråden.
    Min synpunkt är att det skulle kännas jättekonstigt och absolut fel om mitt bonusbarn kallade mig för "mamma" så länge barnet nu har en egen mamma och inte att den biologiska mamman hade dött när barnet var mycket litet eller något liknande.

  • Anonym (K)
    MammAmma skrev 2019-03-27 08:53:40 följande:

    Nej, det hade du inte, märks att du inte har barn.


    Lägg av.
  • Anonym (Fyfan)

    När man läser sån här skit så känns det så otroligt skönt att veta att mitt barn aldrig kommer ha en "bonusförälder". Helt fantastiskt skönt.

    NEJ det är inte okej att din partners barn sedan innan kallar dig mamma för du är inte barnets mamma utan det är din partners ex som är barnet ifrågas mamma. En mamma som dessutom INTE är ok med att barnet kallar dig det. Fattar inte varför du ens tror att du har något att säga till om, eller tycka till om, när det gäller detta. Det är inte ditt barn, har aldrig varit och kommer aldrig att bli, och du har absolut NOLL att säga till om när det gäller barnet och dess uppfostran. Se till att backa nu. Vissa gränser går man inte över och du har redan gjort väldigt stora övertramp.

  • Anonym (Lino)

    Du är inte mamma, du har inte heller den rollen i barnets liv. Det är en sak om biomamman inte funnits i barnets liv, och du liksom tagit över den rollen. Men nu finns det ju ingen anledning till att du ska kallas mamma. Jag förstår att mamman blir arg, och att hon förklarat detta för barnet.

    Och snacka om efterhandskonstruktion att barnet ska kalla hennes nya för pappa, det köper jag inte.

  • Anonym (Gigi)

    Jag är också "bonusmamma", och har numera egna barn också. Nej, jag hade inte blivit glad. Och jag har personligen alltid känt att jag inte ska inkräkta på mammans område. Jag har dock inte erfarenhet av att ha en "bonusmamma" till mitt barn, men rent instinktivt, nej.

Svar på tråden Får inte kalla mig mamma?!