• Mon 1 Apr 2019 14:09
    1057 visningar
    28 svar
    28
    1057

    Skickat ungarna i säng 20:10 en lördag

    elsi skrev 2019-04-01 09:18:40 följande:
    Sover/lägger sig gör man för att man är trött och behöver sova, inte för att man inte städat eller för att man bråkat med syskonen.

    Bråk mellan syskonen försöker jag lösa genom att medla eller bara be dem sluta tjafsa. Städningen tjatar jag vidare om tills det händer nåt men eftersom jag minns själv hur trivsamt jag tyckte att det var i mitt ostädade rum när jag växte upp så försöker jag att inte lägga alltför mycket krut på det där med städning. När det är dags att dammsuga brukar jag bara påminna om att nu ska det dammsugas och det som ligger på golvet riskerar att sugas upp, då ka det bli lite fart på städandet.

    Jag försöker vinnlägga mig om att ha trevliga stunder med barnen även om de stundvis beter sig illa, för jag är vuxen och de är barn. Jag tycker att trevligheter oftast fungerar bättre än straff för att få barnen att bete sig bra.
    Men många barn (och vuxna) blir på dåligt humör när de är trötta så för mig är det en ganska naturlig reflektion att barn som är bråkigare och stökigare än normalt kanske är i behov av att gå och lägga sig. Vuxna kan få sig en kopp kaffe. Det finns många barn som inte har lärt sig att lyssna och tolka signaler om trötthet. Och jag tvivlar på att det är ett resultat av vår moderna livsstil då jag har sett både apungar och hundvalpar som inte har velat vila när deras föräldrar har tyckt att det var tid för det. 
  • Mon 1 Apr 2019 15:55
    #26
    elsi skrev 2019-04-01 14:51:16 följande:
    Då skulle jag inte kalla det att skicka någon i säng. Utan då hade jag kallat det att barnen var så trötta att de gick och la sig tidigare än vanligt. TS är tydligt med att hon skickar barnen i säng för att de inte gjort som hon sagt, alltså ett straff för uppförande, inte att de fick lägga sig för att de var trötta.

    Barn kan också erbjudas annat än sängen för att vila sig mellan varven, tex att man går in och bryter: nu börjar det bli lite väl tjafsigt hör, kom så får ni göra nåt lite lugnare. Eller: ni verkar för trötta för att städa och leka snällt med varandra, är ni så trötta att ni vill lägga er eller vill ni kolla lite på film i soffan först? Vi kan städa imorgon.
    Då är det nog mest språket som skiljer åt, för mig så har det att skicka någon i säng inga negativa associationer. Jag skicka mina barn i säng och det är för det mest hur mysigt som helst.

    Men jag har även mycket svårt att se den praktiska tillämpningen av att skilja mellan konsekvenser och straff. Naturliga konsekvenser är ju ofta så gräsliga att det är vårt ansvar som föräldrar att skydda våra telningar från dem och gränsen mellan logiska konsekvenser och straff är flytande. Så en del saker som du skulle klassa som straff skulle jag nog kunna spinna som konsekvenser och tvärt om. För många ilskna, trotsiga, ledsna barn kommer även den mest logiska konsekvens att tyckas hård. En fördel med straff är att de per definition minskar frekvensen av beteendet och därför i alla fall har effektivitet på sin sida, vilket inte är oviktigt i skarpt läge.

    Men oavsett vad de är så tar de inte itu med orsaken, vilket i det här fallet kan vara trötthet, och löser därför inga problem i sig själva.
  • Mon 1 Apr 2019 16:46
    #28
    +1
    elsi skrev 2019-04-01 16:17:28 följande:
    Ja, för mig är skicka i säng nåt mer av ett straff än mys, så det kan säkert vara en språkskillnad.

    Det har du alldeles rätt i, straff, konsekvens är svårt. Tror att jag försöker undvika både och istället ha mer av ett resonerande föräldraskap.

    Min upplevelse är dock inte att straff per definition minskar frekvensen av beteendet. Snarare tvärtom beroende på individ och tidigare erfarenhet. För trotsiga, ilskna ledsna barn praktiserar jag mer kramar än sängskickande, och om konsekvensen verkar hård så kan man prata om den i ett lugnare skede. Humor eller larvande kan också fungera avväpnande.

    En rimlig konsekvens av att inte städa är att det är stökigt (inte ett problem för många), att man riskerar att tappa bort saker (kan vara ett problem) eller att man råka få något uppsuget när det ska dammsugas (oftast ett problem).

    Trötthet, hunger, energidipp kan jag ta i tu med genom att föreslå att man gör nåt lugnt, äta något eller tom gå och lägga sig om det är tid för läggdags.
    Alltså det är en definition inom beteendevetenskap. Om det bara är något obehagligt som tillförs som inte minskar beteendets frekvens så är det visserligen något aversivt, men inget straff. 
Svar på tråden Skickat ungarna i säng 20:10 en lördag