Inlägg från: Jossch98 |Visa alla inlägg
  • Jossch98

    Hur fungerar/ska man planera föräldraledigheten?

    Hej,

    Jag skulle behöva en bra och ordentlig förklaring om hur föräldraledigheten ser ut och fungerar för den som jobbar heltid och har gjort sedan över 240 dagar innan BF (men som timanställd). 

    Jag och sambon väntar barn i juni och tanken var först att försöka jobba så länge som möjligt, men pga foglossning och störd nattsömn så funderar jag på att gå på mammaledighet i mitten av maj (drygt en månad innan BF). Jag har försökt läsa mig till hur allting fungerar med antal dagar, sjukpenningsnivå/lägsta-nivå osv, men hänger inte riktigt med ändå.

    Är det någon här inne som har lust att förklara detta så utförligt men enkelt som möjligt? Om jag har förstått det rätt så har jag och min sambo totalt 480 dagar tillsammans, de första 180 dagarna jag är mammaledig måste jag ta ut sjukpenningsbaserad inkomst, efter dess får jag sedan gå över till lägsta-nivå om jag vill. Men hur är dessa 480 dagar uppdelade mellan mamman/pappan? Är det för bestämt 240 dagar/var? Min sambo är sjukskriven sedan ett år tillbaka och är därför hemma om dagarna och tanken var då att han inte kommer behöva utnyttja sina dagar särskilt mycket och då kan ge dessa till mig. Måste vi ansöka enskilt om föräldraledighet, eller hur fungerar det om han ska ge dagar till mig (eller förövrigt också)?

    Jag funderar även över huruvida man planerar hela sin föräldraledighet nu vid ett tillfälle, eller om jag gör en första ansökan om mammaledighet, säg för t.ex. ett halvår framåt och sedan kan skicka in en ny ansökan gällande resterande tid och dagar? Jag vill kunna vara mammaledig så länge som möjligt, hur bör jag tänka allmänt kring de dagar jag har? När ska man använda sig av lägsta-nivån, ska man blanda dessa med sjukpenningsbaserade dagar? Tar man ut 100 %, 7 dagar i veckan, eller endast 5 dagar i veckan?

    Som ni hör har jag en massa funderingar som jag inte lyckas klura ut något svar på själv, så finns det någon vänlig själ som har bra koll, så är all hjälp väldigt uppskattat! Glad

Svar på tråden Hur fungerar/ska man planera föräldraledigheten?