Inlägg från: Anonym (Isa) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Isa)

    Hur fungerar/ska man planera föräldraledigheten?

    Svarar på det jag känner till så kan säkert andra komplettera.

    Men kolla på FK's hemsida gällande när man får börja ta ut. Jag har jobbat till 1v före bf så det har inte varit aktuellt att titta närmare på för min del.

    90 dagar är vikta för respektive förälder. Dagarna är från början uppdelade 50/50 på hemsidan och man kan föra över alla dagar utom dessa 90 till sin partner. Så även om pappan är sjukskriven och hemma ändå så finns det 90 dagar som han inte får ge dig. Dock har ni ju många år på er så situationen kanske hinner ändras.

    Men behöver inte ta ut en enda dag år 1 om man inte vill. Efter ettårsdagen behöver man skydda sin sgi om man vill att den ska förbli oförändrad.

    Efter att man tagit 180 sgi-dagar kan man börja plocka lägstanivån.

    Och nej, man behöver absolut inte ansöka om hela sin ledighetsperiod direkt, jag har sökt 2mån i taget utifrån hur vår ekonomi sett ut hemma.

  • Anonym (Isa)
    frökenBea skrev 2019-04-08 20:18:30 följande:

    Du kan ansöka om graviditetspenning så slipper du plocka föräldradagar alltför tidigt.


    Ingen självklarhet att man blir beviljad utan det är ju beroende på vad man jobbar med.
  • Anonym (Isa)
    Chattisen skrev 2019-04-08 20:54:06 följande:

    Havandeskapspenning är ingen rättighet till alla havande kvinnor, den söks och den går att få som tidigast 90dagar innan beräknad förlossning.

    Du har rätt att söka den, men är inte garanterad havandeskapspenning, din arbetsgivare skall i första hand se om du kan omplaceras till mindre fysiskt krävande arbetsuppgifter. I de fall arbetsgivaren inte kan omplacera, gäller oftast du har väldigt ensidiga monotona arbetsuppgifter, hanterar giftiga farliga ämnen eller dylik, även om man arbetar i en utsatt miljö, där tex risk för slag etc förekommer.


    Exakt. Men i svaret ovan kan man få intrycket att det bara är att söka gravidpenning (tidigare havandeskapspenning) för att spara på föräldradagarna. Men riktigt så enkelt är det inte.
  • Anonym (Isa)
    Chattisen skrev 2019-04-08 20:54:06 följande:

    Havandeskapspenning är ingen rättighet till alla havande kvinnor, den söks och den går att få som tidigast 90dagar innan beräknad förlossning.

    Du har rätt att söka den, men är inte garanterad havandeskapspenning, din arbetsgivare skall i första hand se om du kan omplaceras till mindre fysiskt krävande arbetsuppgifter. I de fall arbetsgivaren inte kan omplacera, gäller oftast du har väldigt ensidiga monotona arbetsuppgifter, hanterar giftiga farliga ämnen eller dylik, även om man arbetar i en utsatt miljö, där tex risk för slag etc förekommer.


    Exakt. Men i svaret ovan kan man få intrycket att det bara är att söka gravidpenning (tidigare havandeskapspenning) för att spara på föräldradagarna. Men riktigt så enkelt är det inte.
  • Anonym (Isa)
    Anonym (moneysister) skrev 2019-04-09 07:20:20 följande:
    Som sagt- om man vill vara föräldraledig maximalt länge. Efter 1 år får man endast vara ledig på heltid om man tar ut dagar på sjukpenningsnivå där man normalt hade jobbat. Man har rätt att vara ledig på heltid tom. att barnet är 18 mån. Vill man ha ytterligare någon månad kan man ansöka om semester (man tjänat ihop under föräldraledigheten) i anslutning till ledigheten.
    Skulle vilja rätta dig där.
    Man har rätt att vara ledig i vilken omfattning man vill (gentemot sin arbetsgivare) tom barnet blir 18 mån.
    Efter 18 mån får man vara ledig i samma omfattning som man tar fp. Annars kan man bli nekad ledighet.
    Ettårsgränsen gäller SGI'n. Har man jobbat 100% innan så krävs sysselsättning i form av jobb/fp/studier i samma omfattning. 
    Dock kan det finnas tillfällen då man inte bryr sig om sin SGI, då behöver man inte ta dagar efter ett år heller.
  • Anonym (Isa)
    Anonym (moneysister) skrev 2019-04-09 14:09:23 följande:
    Jag upprepar - vara ledig maximalt länge med sgi:n i behåll. Ts jobbar heltid ifall du missat det. Och nej, efter 18 mån kan du inte längre räkna med att få vara ledig på heltid. Nu förutsatte jag att Ts är en självständig person utan en massa undanstoppade pengar. Men visst, har du besparingar eller curlande föräldrar att leva på så kan du ta ut minimalt med dagar för att rädda sgi:n efter 1 år och vänta med resten först efter 18 mån.
    Anonym (Va?) skrev 2019-04-09 08:47:53 följande:

    Stämmer det där verkligen? Efter att barnet fyllt 1 år måste man ta ut 5 dagars föräldrapenning för att behålla sin sgi men måste det verkligen vara sjukpenninggrundande dagar man tar ut? Kan man inte blanda de dagarna med lägstanivådagar, säg 3 dagar sjukpenning + 2 dagar lägstanivå?


    Förvisso, men det kanske finns räkningar att betala också? Visst kanske Ts tjänar riktigt bra och får maxbelopp och/eller även har besparingar att leva på men det var inte vad jag förutsatte i mitt exempel. Förstår inte poängen med att krångla till det och blanda fullnivå- och lägstanivå dagar efter 1 år om man ändå ska ta ut alla dagar på ett bräde.Nej, den här "personen" har rätt om du inte har madrassen full med pengar, bor i en kartong eller lever på andra.
    Att TS jobbar heltid är en sak. Önskan om att bibehålla sin SGI en annan. SGI för pågående föräldraledighet ändras inte utan det man riskerar är att stå utan ersättning (eller få lägre ersättning) den dagen man behöver få en ny SGI fastställd av f-kassan. 

    Jag har själv varken curlande föräldrar eller undanstoppade pengar. Vi är två vuxna med fasta tjänster inom kommunal sektor. Vi bor två vuxna och två barn i ett mindre radhus i en stockholmsförort (inte i en kartong) och vi lever inte på andra. Däremot sparade vi innan vi fick nr 2 och vi snålade första året för att kunna spara dagar. När yngsta barnet var 13 mån började jag jobba 2 dagar i veckan, tar fp resterande 3 dagar. Min man har skiftjobb så vi går omlott. Så är planen att vi ska göra i ett år, tills lilla barnet börjar förskola strax efter två års ålder. Mina föräldradagar gör att jag efter barnets 18 mån dag fortfarande har rätt att vara f-ledig på 60% gentemot arbetsgivaren. När jag är på plats efter sommaren och lilla barnet är inskolat tänker jag jobba 80% och förkorta min arbetstid vilket man får göra utan att ta ut dagar men då blir min SGI också därefter. Kan leva med det. De dagar som finns kvar då avser vi att ha just till vissa lov (äldre barnet går i skolan), planeringsdagar och möjligen någon vecka sommartid. 

    Det jag tycker du missar med ditt resonemang och råd i att ta ut alla dagar på ett bräde, är att rätten till ledighet efter 18 mån är starkt kopplad till hur många dagar du har kvar.

    Säg att du snålar år 1. Du sätter ett tidsspann från 1 år till 4 år, du vet att när barnet fyller 4 behöver du vara nere på 96 dagar. Sen gör man en plan för de dagar som finns att disponera. Att i det läget tänka sig att man kan behöva ta ut någon vecka sommartid då dagis har stängt eller för att överhuvudtaget få vara ledig ihop med resten av familjen, eller ta ledigt vid planeringsdagar, eller faktiskt skydda sin SGI när man känner att man behöver gå ner i tid ett halvår.. .det blir rätt svårt när dagarna har gått åt. I det läget gör det ingen skillnad att du har pengarna på banken. Utan har du använt upp dagarna så har du ingen laglig rätt att vara ledig mer.
  • Anonym (Isa)
    Anonym (Va?) skrev 2019-04-09 16:17:54 följande:
    Fast nu skrev du att man ENDAST får ta ut föräldrapenning med sjukpenninggrundande nivå efter att barnet fyllt ett år. Det är ju fel. Sen om ts har en massa pengar undanstoppade eller inte vet varken du eller jag. Men om man vill vara hemma längre och ändå behålla sin sgi så kan man mycket väl blanda dagar. Jag tänker inte som du utan vill gärna behålla några dagar på sjukpenninggrundande nivå för att kunna ta ut när jag behöver vara ledig med barnen. Krångligt att ta ut olika nivådagar - ja det får stå för dig.
    Upplever det inte heller som krångligt. Det enda man egentligen behöver förhålla sig till är att man behöver ta ut 180 dagar på SGI-nivå innan man får börja plocka lägstanivådagarna. Allt efter det sen är upp till ens egen ekonomi, det går alldeles utmärkt att blanda.

  • Anonym (Isa)
    Anonym (Trebarnsmorsa) skrev 2019-04-10 09:34:20 följande:

    Om vi skulle börja med barn nu så skulle vi göra så här;

    Första året: inga dagar

    Efter ettårsdagen: 5 dagar /vecka högnivå tills de 180 är uttagna, därefter fortsatt 5 dsgar/vecka fast lågnivå eller blandat, beroende på ekonomi.

    Nu har vi typ lika inkomst och har delat ungefär lika men har ni olika hög fp så tänk på att ta ut högnivå på den med högst ersättning.

    Sen är det bra att ha många dagar kvar, det tycker i alla fall jag. Man behöver ju dagar till lov och stängda dagar. Sommarlovet är 10 veckor.... på somrarna har vi delvist saxat ledigheten så att barnen ska slippa fritids.


    Ungefär så som vi resonerat.
    Inga dagar år 1. 
    5 dagar kort period (tills jag började jobba deltid)
    2 dagar jobb + 3 dagar fp /vecka under ca ett års tid
    Sen får vi se om jag skyddar min SGI när jag börjar jobba (deltid)  efter inskolningen, förmodligen inte eftersom vi klarar oss ändå. Och som du skriver, dagarna är bra att ha vid kommande somrar och lov. 


Svar på tråden Hur fungerar/ska man planera föräldraledigheten?