• Anonym (Frust­rerad föräld­er)
    Thu 18 Apr 2019 09:49
    17743 visningar
    448 svar
    448
    17743

    Sjuk förälder frisk förälder hemma med friskt barn

    Första gången jag startar en tråd på denna sida men känner att jag vill vet hur det fungerar i andra kommuner samt hur andra föräldrar tänker kring detta.

    Min sambo blev magsjuk och fick sjukskriva sig under en vecka, jag som är vikarie och inte har så mycket jobb hade fått jobb hela veckan som min sambo var sjuk men fick lov att tacka nej till jobb för jag inte fick lämna våran 18 månaders bebis på förskola. 

    Då har kommunen vi bor i tagit ett beslut att om någon i familjen är magsjuk får dem inte lämnas på förskola eller gå till skolan utan att alla måste isolera sig hemma. Min frustration bygger då i att vart ska jag få pengar ifrån när jag inte får gå och jobba. Om vi alla skulle ha varit sjuka efter varandra under en månadstid och bara bytas av med sjukdomen så skulle vi under en månads tid inte få några pengar in alls utan få ekonomiska problem den månaden istället.

    Min stora fundering är hur det ser ut i andra kommuner i Sverige och hur ni andra föräldrar ser på detta.

    MVH
  • Svar på tråden Sjuk förälder frisk förälder hemma med friskt barn
  • Anonym (C)
    Thu 18 Apr 2019 09:53
    #1
    +1

    Men jag förstår inte.
    Varför kunde inte din sambo ta hand om barnet, när han ändå är hemma.
    så sjuk blir man inte av magsjuka så man inte pallar det?

  • Anonym (Frust­rerad föräld­er) Trådstartaren
    Thu 18 Apr 2019 10:00
    #2
    -1

    Fast om man inte får i sig något blir helt sängliggandes och sover hela dagarna så blir det lite svårt att ta hand om ett sånt litet barn

  • Thu 18 Apr 2019 10:01
    #3
    +1

    Lite osäker om hur det är här, men undrar - har inte du/ni rätt till VAB under såna förutsättningar? Jag menar, om barnet måste stanna hemma pga smittorisk, så är det ju VAB som gäller. Förvisso blir det mindre pengar, men det blir ju pengar ändå.

  • Thu 18 Apr 2019 10:02
    #4
    +1

    Hur sjuk var sambon då? Satt han på tronen en hel vecka med en hink i knät? Det är inte direkt ovanligt att individer som själva är sjuka får ta hand om sina barn också, oavsett om de är sjuka eller friska.

  • Anonym (C)
    Thu 18 Apr 2019 10:04
    #5
    +1
    Anonym (Frustrerad förälder) skrev 2019-04-18 10:00:35 följande:

    Fast om man inte får i sig något blir helt sängliggandes och sover hela dagarna så blir det lite svårt att ta hand om ett sånt litet barn


    Jaha, säger du att det är så för din man får jag ju tro på det.
    Jag vet bara att när mina barn var små så hade vi magsjuka alla tre samtidigt, och jag var ensamstående, 
    Det fanns ingen annan än jag som kunde ta det, inte var det kul att vårda två magsjuka barn samtidigt som jag själv hade magsjuka. 
    Men det gick ju. 
    Nåja, jag ska inte tjafsa om det, jag hoppas du får dom svar du söker här.
  • Anonym (trams­)
    Thu 18 Apr 2019 10:05
    #6
    +1

    Hur menar du, varför skulle ni inte få vab/sjukpenning/sjuklön när ni och barnet är sjukt?

  • Anonym (Frust­rerad föräld­er) Trådstartaren
    Thu 18 Apr 2019 10:22
    #7

    Man får inte vara hemma och vabba ett friskt barn. Det var bara en förälder som var sjuk och dålig och var sängliggandes och orkade inte göra nånting.

  • Thu 18 Apr 2019 10:22
    #8
    Anonym (trams) skrev 2019-04-18 10:05:35 följande:
    Hur menar du, varför skulle ni inte få vab/sjukpenning/sjuklön när ni och barnet är sjukt?

    vab får man om barnet är för sjukt för att gå till förskolan eller om en föräldraledig förälder är för sjuk för att ta hand om barnet. I detta fall är barnet friskt och har förskoleplats så TS får tacka nej till jobb (och ev a-kassa) för att ta hand om barnet.
    Keruben lyser av intelligensens prakt - Giovanni Pico della Mirandola
  • Anonym (Mamma­n)
    Thu 18 Apr 2019 10:25
    #9

    Hej på er alla. Då det var jag , en kvinna som var sjuk! så kan nu sluta klandra min sambo nu. Tänk att ni alltid ska tro att det är männen som är sjuka, har ni kvinnor aldrig varit det?

    I söndags när jag vakna så kände jag att något var fel, jag gick och la mig i hopp om att må bättre men blev sämre. jag varken åt eller drack något, kunde inte sitta upp utan enbart ligga. 
    På måndagen var det fortfarande inte bra. Ringde dagis för ville kolla säkert att barnet fick komma till dagis, det fick han inte pga magsjukan. under den timman blev det snabbt värre. kallsvettningar och springa på toa. hela min måndag såg ut så att jag sov eller var på toa, drack jag något kom det ut lika fort. jag hade ingen möjlighet att ta hand om mitt barn i det skicket jag var i , därför fick min sambo tacka nej till jobb pga att barnet inte fick vara på dagis. tisdagen såg precis likadan ut, mkt sovande, mycket springande på toaletten, fortfarande ingen aptit.
    Igår, onsdag är första dagen då jag började känna mig som en människa igen. inga toalettbesök, bara trött i princip. 

    Anledningen till varför sambon var hemma var för jag hade ingen ork, jag sov eller bajsa hela tiden. hur ska jag då kunna ge mitt barn mat, leka, byta blöja m.m.? Vi tog det beslutet att sambon fick vara hemma då jag var såpass dålig (folk kan faktiskt bli dåliga av magsjuka).

    När sambon ringer försäkringskassan för att kolla detta med vab så säger dom " nej, du kan inte vabba ett friskt barn", sambon förklara omständigheter i våran kommun men försäkringskassan säger samma sak, "nej, man vabbar inte friska barn".

    Jag får ju sjuklön, men sambon som skulle ha jobbet får ju inget nu. 
    Det vi tycker är konstigt är att på 1177 så skriver dom "BARN BEHÖVER INTE VARA HEMMA I FÖREBYGGANDE SYFTE" men här är det så. 

    Jag är ledsen att ni som skriver inte har den stöttningen av era gubbar/fruar/övriga familjemedlemmar att dom kan hjälpa er när ni mår dåligt. Jag har den turen att min sambo vill hjälpa mig i ett sådant läge, men att vi ska bli "straffade" för att någon av oss är magsjuk eller har influensa tycker vi är fel! 

    Tråden handlar inte om att jag har levt på någon jävla tron. Tråden handlar om hur det ser ut i din kommun och hur ni ser på hur våran kommun fungerar!!!!!

    /Den magsjuka sambon, kvinnan! 

  • Anonym (Mamma­n)
    Thu 18 Apr 2019 10:26
    #10
    BurningDiamond skrev 2019-04-18 10:02:15 följande:

    Hur sjuk var sambon då? Satt han på tronen en hel vecka med en hink i knät? Det är inte direkt ovanligt att individer som själva är sjuka får ta hand om sina barn också, oavsett om de är sjuka eller friska.


    tillräckligt sjuk för att inte kunna ta hand om mitt barn själv 
Svar på tråden Sjuk förälder frisk förälder hemma med friskt barn