Inlägg från: Anonym (Stina) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Stina)

    ska bara transpersoner få spela transpersoner på film

    Jag tycker inte att enbart transpersoner ska få spela transpersoner. Men då förväntar jag mig också att ingen bryr sig om en transperson får spela en karaktär som är cis heller. Vem skådespelaren är ska inte spela någon roll så länge de är bäst för rollen.

  • Anonym (Stina)
    Anonym (Ftm) skrev 2019-05-21 16:26:25 följande:

    Som ftm person själv så kan jag säga att det är osmakligt i mitt tycke. En Cis person skulle aldrig kunna gestalta den faktiskta upplevelsen att vara trans, och därför inte lyfta upplevelsen som (I detta fall) FTM på ett trovärdigt, och sanningsenligt, vis. Dessa Cis skådespelare som försöker gestalta en transpersons erfarenhet och gestaltar rollen 9/10 gånger på ett vis som räknas som stereotyp (stavning, sorry), eller rent utav skadligt för transpersoner som grupp. Skillnaden mellan en cis och en transperson i roller är att en faktiskt transperson skulle med egna erfarenheter gestalta rollen mer sanning enligt än vad en cis skådespelare, som inte har någon erfarenhet av det, skulle göra.


    Det jag tror är viktigare än att prompt enbart ha transpersoner spela karaktärer som är trans, är ju att göra vettig research. Både för manusförfattarna och skådespelarna, producenter och regissör, och att man då involverar transpersoner, pratar med dem om deras upplevelser och ser till att filmen/serien inte visar en stereotyp bild. En film är ju så mycket mer än enbart hur en skådespelare tolkar en karaktär.
  • Anonym (Stina)
    Anonym (Ftm) skrev 2019-05-21 17:46:10 följande:
    SOM jag skrev; trans män kan spela män, för trans män är män.
    Så då kan cismän spela transmän?
  • Anonym (Stina)
    Anonym (Ftm) skrev 2019-05-21 17:55:26 följande:
    Absolut, håller med till fullo. Dock i dagens läge är detta tyvärr ovanligt, och det minsta dessa producenter kan göra är att anställa skådespelare som är trans. Dock kan ingen research i världen väga upp för faktiskt erfarenheter.
    Fast alla transpersoner har ju inte heller samma erfarenheter. Jag skulle chansa på att du har en helt annan erfarenhet än min syster (som är trans). Eller någon som vuxit upp i ett land där transfobin är mer påtaglig och där det är betydligt farligare att komma ut som trans. Alla är ju olika.
  • Anonym (Stina)
    Anonym (Ftm) skrev 2019-05-21 18:40:18 följande:
    Så klart! Varje roll behöver sin skådespelare; därför anser jag att en cis skådespelare inte kan gestalta rollen i rätt ljus, och roller som ska skildra en trans erfarenhet ska gå till dem som faktiskt har erfarenhet av det.
    Men då bör man ju hårddra det så att alla transpersoner som är skådespelare inte heller kan spela alla karaktärer som är trans. Enbart en transperson som kom ut som vuxen när hen hade partner och barn kan spela en sån roll. Och någon som haft en väldigt stöttande och positiv familj kan inte porträttera någon som har en kass och transfobisk familj? För att erfarenheten måste finns där?
Svar på tråden ska bara transpersoner få spela transpersoner på film