• Anonym (Ftm)
    Tue 21 May 2019 16:26
    1143 visningar
    93 svar
    93
    1143

    ska bara transpersoner få spela transpersoner på film

    Som ftm person själv så kan jag säga att det är osmakligt i mitt tycke. En Cis person skulle aldrig kunna gestalta den faktiskta upplevelsen att vara trans, och därför inte lyfta upplevelsen som (I detta fall) FTM på ett trovärdigt, och sanningsenligt, vis. Dessa Cis skådespelare som försöker gestalta en transpersons erfarenhet och gestaltar rollen 9/10 gånger på ett vis som räknas som stereotyp (stavning, sorry), eller rent utav skadligt för transpersoner som grupp. Skillnaden mellan en cis och en transperson i roller är att en faktiskt transperson skulle med egna erfarenheter gestalta rollen mer sanning enligt än vad en cis skådespelare, som inte har någon erfarenhet av det, skulle göra.

  • Anonym (Ftm)
    Tue 21 May 2019 16:51
    #16
    Anonym (Tre) skrev 2019-05-21 16:43:16 följande:

    Då tycker jag eventuella transskådespelare, om det finns, aldrig ska få spela något annat än transpersoner, eftersom det vore fruktansvärt kränkande om de skulle låtsas ens försöka föreställa sig hur det skulle vara att leva som cis. Sen tycker jag även att endast mördare ska få spela mördare på film, en som inte haft ihjäl en annan människa vet ingeting om detta, det vore rent förskräckligt om de skulle spela en mördare. Och så vidare.


    Visst, det hade gett en bättre bild av mördare, och skådespelaren hade kunnat gestaltat en bättre bild av karaktären. Nu sitter ju dock mördare förhoppningsvis i fängelse. Att jämföra transpersoner med mördare är ju osmakligt i sig.

    Och absolut! Hoppas oxå att skådespelare som är trans kan få mer möjligheter att gestalta trans karaktärer. Tyvärr är det få roller som finns för detta, och när det väl finns tas rollerna av cis personer, exempel i ts.
  • Anonym (Ftm)
    Tue 21 May 2019 17:13
    #18
    -1
    Anonym (Tre) skrev 2019-05-21 17:03:21 följande:

    Du misstolkar hur jag använder liknelsen, eller så vet du inte hur en liknelse fungerar. Liknelsen är att personer endast ska få skådespela vad de redan är, en kvinna som aldrig fött barn skulle då inte kunna spela en mamma, en man som aldrig varit i krig skulle inte kunna spela soldat och så vidare. Jag satte aldrig ett direkt likemedtecken, det är inte så det fungerar.

    Okej så då ska transpersoner endast få ha roller som trans, vilket blir en väldigt begränsad arbetsmarknad. Själv tycker jag en skådespelare ska kunna spela det mesta, utan att bli begränsad eller att andra blir kränkta. Men tyvärr finns det högljudda minoriteter som förstör för andra, antagligen eftersom de lever för bra liv och därför inte finner något vettigt att göra med sin tid.


    Nu är ju dock transpersoner de kön dem identifierar sig med, så alltså kan transpersoner så klart spela det kön vem identifierar sig som! Så klart en trans man kan spela en man, eftersom trans män är män :)

    Men roller som ska gestalta en karaktärs upplevelse och erfarenhet av att vara trans kan inte spelas av någon som aldrig upplevt detta, då blir gestaltningen varken korrekt eller särskilt ingående.
  • Anonym (Ftm)
    Tue 21 May 2019 17:46
    #23
    -1
    Anonym (Tre) skrev 2019-05-21 17:27:00 följande:

    De är ju inte cis, så med din logik kan de inte spela cis för skådespelare kan ju bara spela vad de själva är. Sen var det ingen högoddsare att du var en "äta kakan och samtidigt behålla den" typ. Bästa är ju fortfarande att låta skådespelare spela vad de vill utan att folk blir kränkta.


    SOM jag skrev; trans män kan spela män, för trans män är män.
  • Anonym (Ftm)
    Tue 21 May 2019 17:47
    #24
    Iarwain skrev 2019-05-21 17:14:46 följande:

    Jag gissar att personen var mer komplex än just en väldigt enkelsidig transpersonlighet. Jag gissar att det finns andra spektra som spelar in och transpersonligheten bara är en pusselbit.

    Det som hände gör nu att filmen riskeras att inte göras alls, då att en "stjärna" i huvudrollen, gör filmen till en lite mindre ekonomisk risk.

    Det du gör är att förta en yrkesgrupp deras yrke. Deras yrke är att just gestalta andra personligheter.


    Det jag gör är att ligga i sängen och skriva på familjeliv. Ts framförde en diskutionsfråga i ts, och jag svarade vad jag tyckte.
  • Anonym (Ftm)
    Tue 21 May 2019 17:52
    #27
    Anonym (Tre) skrev 2019-05-21 17:48:30 följande:

    Nej, de kan spela transmän, inte cismän. Men visst, fortsätt hyckla du, det var ganska förväntat.


    Ja, eftersom mina åsikter och argument anses som "hyckel" så ska jag fortsätta att "hyckla" på!
  • Anonym (Ftm)
    Tue 21 May 2019 17:55
    #31
    Anonym (Stina) skrev 2019-05-21 17:51:41 följande:

    Det jag tror är viktigare än att prompt enbart ha transpersoner spela karaktärer som är trans, är ju att göra vettig research. Både för manusförfattarna och skådespelarna, producenter och regissör, och att man då involverar transpersoner, pratar med dem om deras upplevelser och ser till att filmen/serien inte visar en stereotyp bild. En film är ju så mycket mer än enbart hur en skådespelare tolkar en karaktär.


    Absolut, håller med till fullo. Dock i dagens läge är detta tyvärr ovanligt, och det minsta dessa producenter kan göra är att anställa skådespelare som är trans. Dock kan ingen research i världen väga upp för faktiskt erfarenheter.
  • Anonym (Ftm)
    Tue 21 May 2019 17:57
    #32
    Iarwain skrev 2019-05-21 17:53:05 följande:

    Och i det förkastar du en hel yrkesgrupps yrke och yrkeskunskap.


    Wow, jag tror skådespelare överlever att någon random snubbe på familjeliv uttrycker sina åsikter när det kommer till en diskution online.
  • Anonym (Ftm)
    Tue 21 May 2019 18:10
    #36
    Anonym (J) skrev 2019-05-21 18:01:50 följande:

    Bäst att du undviker allt med skådespelare i och endast håller dig till dokumentärer.


    Men asså, va? Varför? Jag uttrycker bara min åsikt gällande frågan i ts??? Blir jag akut magsjuk om jag tittar på film för att jag tycker att transpersoner kan gestalta rollen som transperson på ett mer trovärdigt sätt än en cis person kan??
  • Anonym (Ftm)
    Tue 21 May 2019 18:14
    #37
    KlantSmurfen skrev 2019-05-21 18:05:52 följande:

    "Nu är ju dock transpersoner de kön dem identifierar sig med..."

    Men de vill ändå ha könskorrigerande behandling?

    "Men roller som ska gestalta en karaktärs upplevelse och erfarenhet av att vara trans kan inte spelas av någon som aldrig upplevt detta..."

    En kvinna med tidig könsdysfori har ju ingen aning om hur det är att ha en kvinlig könsidentitet kan därför inte spela rollen som kvinna på ett trovärdigt sätt, om han nyligen har gjort könskorrigerande behandling har han inte den blekaste aning om hur det är att vara man eftersom han aldrig tidigare har blivit bemött som man av samhället och kan därför inte spela rollen som man på ett trovärdigt sätt, han har ju inte heller blivit van vid att vara transman [samma svammel] och kan inte spela rollen som transman på ett trovärdigt sätt

    "Men roller som ska gestalta en karaktärs upplevelse och erfarenhet av att vara trans kan inte spelas av någon som aldrig upplevt detta,"

    Då krävs det ju också rätt transman för rätt transroll.


    Um, ja? För att vi upplever könsdysfori???

    Jag kan ärligt inte svara på resten av ditt inlägg, det är så svammligt.
Svar på tråden ska bara transpersoner få spela transpersoner på film