• Anonym (apa)

    ska bara transpersoner få spela transpersoner på film

    Anonym (Ftm) skrev 2019-05-21 18:48:34 följande:
    Har du läst mina inlägg eller? Cis personer kan inte gestalta en karaktär vars historia, erfarenheter, och character arcs baseras på en trans persons liv, eftersom cis skådespelare saknar erfarenheten om hur det är att vara transperson. Således kommer skådespeleriet sakna viktiga element och detaljer som en trans person hade kunnat lyfta fram, på grund utav att vederbörande har egna upplevelser att utgå från.
    Jag tror att du undviker vissa frågor för att du själv inser att ditt resonemang inte håller så fort man börjar skrapa på ytan.

    Jag råkar faktiskt vara skådespelare. Förvisso innom teatern, men ändå. Jag har arbetat i flera länder med ganska många uppsättningar . Jag är man, bög, far, svensk, under 40. Vet du vad jag inte är? 50+. Fransos från 1800-talet. Engelsk lingvist. Sotig allsysslare. Jesus. Straight. Jänkare. Merman. Kvinna. Transvestit. Polis. Ond riddare från medeltiden som kidnappar små barn för att stjäla deras hjärtan. Gay-klubbägare. Tågkonduktör. Transperson. En massa andra saker som jag inte har någon som helst erfarenhet av. Men mitt yrke är skådespelare. Det är mitt jobb att gestalta saker som jag, och de flesta om inte alla i publiken inte heller, har erfarenhet av.

    Teater, och i förälgningen film, har alltid använts för att väcka frågor och skapa diskussion, hand i hand med att roa och förfära. Diskussionerna bör inte handla om skådespelarnas tidiga IRL-erfarenhet av rollerna de gestaltar, utan om just rollerna de gestar, om de riktiga människorna som alltid är kornet av sanning i framställningen. I efterhand kan man alltid tala om skrådespelarinsatser och hur man kunde gjort en karaktär annorlunda, men att kräva att en skådespelare ska ha erfarenhet av allt innan de ställer sig på scen är snudd på löjligt. Har vi det kravet så har vi sedan heller ingen teater och inga filmer och det hade varit oändligt dystert för alla möjliga grupper vars trångmål ofta lyfts först av, ja, teatern och filmen.
  • Anonym (apa)

    Förresten, bonuspoäng till den som kan prick i alla fall några av mina roller rätt.

  • Anonym (apa)
    Anonym (Ftm) skrev 2019-05-21 19:51:50 följande:
    Om en karaktär ska gestalta en trans person ska en trans person gestalta karaktären. Svårare än så är det inte.

    Och jag har ett liv utanför familjeliv. Jag har varken tid eller energi att sitta och svara på varenda inlägg och kommentar.
    Och allt det andra? Det är frågan du undviker. 
Svar på tråden ska bara transpersoner få spela transpersoner på film