Forum Politik - Samhälle
Varje medlem är ansvarig för sina inlägg.
 • Akademiker som röstar rött, varför?

  Mån 20 maj 2019 20:52 Läst 0 gånger Totalt 301 svar
  Visar endast inlägg av VCS - Visa alla inlägg
  Mån 20 maj 2019 20:52 -6 +5

  Jag är akademiskt utbildad och därför är det en självklarhet för mig att rösta åt mitten eller höger. Jag ser inte ner på människor med lägre utbildningsnivå än universitetsstudier, men idag bestraffas utbildning i hög grad. I en majoritet av kvinnodominerade akademikeryrken tjänar man mindre än vad en vanlig arbetare gör. Jag ser då och då opinionsmätningar kring att det finns en hel del akademiker som röstar på arbetarrörelsens partier Vänsterpartiet och Socialdemokraterna. Arbetare har det som grupp bättre än ex kvinnliga akademiker som grupp, hur kan ni som akademiker rösta på arbetarrörelsen? En rörelse som anser att utbildning inte ska löna sig. Vad har ni för argument?

 • Mån 20 maj 2019 21:09 #2 +1
  lövet2 skrev 2019-05-20 21:00:30 följande:

  Jag har två familjemedlemmar som röstar rött, trots att de själva skulle tjäna på att ha t ex Moderaterna i regering. De resonerar så här: Själva tjänar de tillräckligt för att bo i hus, ha en sommarstuga och ändå kunna åka utomlands varje år. De har mycket mer än de egentligen behöver, och de är medvetna om att det finns en hel del folk som bara har en liten bråkdel av vad de själva har. Därför tycker de att det är rätt och riktigt att de avstår lite av sitt överflöd för att andra ska kunna få det lite bättre.


  Men ex en byggnadsarbetare, elektriker eller anläggningsarbetare tjänar redan idag mer än en gymnasielärare eller en socionom. Det är helt orimligt, men kanske mer förståeligt resonemang beroende på vilket yrke som dem har. Om det är inom mansdominerade akademikeryrken där man tjänar dubbelt mot dem kvinnodominerade yrken kanske man tänker att akademiker har det bra för att man själv har det.
 • Mån 20 maj 2019 21:24 #4 +1
  sextiotalist skrev 2019-05-20 21:18:03 följande:

  De är rika nog att rösta vänster ;).

  Brukar skämta om att det finns.två kategorier som röstar vänster, de är de rika och fattiga studenter.


  Jag tror det ligger något i det här faktiskt. En akademiker med 200 000 i månaden kan tänka att ica-kassörskan ska få det bättre, medan jag som är akademiker med betydligt lägre lön än arbetaren inte ser behovet av att förbättra för arbetarna då dem redan har det bättre än mig själv. Som student, förstår jag dock inte varför man röstar vänster heller - varken vänster eller högerpartierna vill höja studiemedel vad jag vet.
 • Mån 20 maj 2019 22:48 #12
  Anonym (Du skriver i alla fall inte som en akademiker ...) skrev 2019-05-20 22:21:48 följande:

  Det ska vara "de" i samtliga fall nedan. Om du vinnlade dig om korrekt språkbehandling skulle det kanske avspegla sig i ditt lönekuvert? Mvh högavlönad akademiker som röstar rött.

  "Det är helt orimligt, men kanske mer förståeligt resonemang beroende på vilket yrke som *dem* har ..."

  "... inte ser behovet av att förbättra för arbetarna då *dem* redan har det bättre än mig själv ..."

  "... där man tjänar dubbelt mot *dem* kvinnodominerade yrken ..."


  Svenska är inte mitt modersmål och har endast bott här sedan tonåren. Jag skriver inte perfekt svenska ännu, men för den tiden jag har bott här så tycker jag att i det stora hela behärskar det svenska språket bra i skrift.
 • Mån 20 maj 2019 22:50 #13
  Anonym (Sosse) skrev 2019-05-20 22:28:28 följande:

  För att jag sympatiserar med ideologin. För att jag har en nära släkting som alltid kommer vara beroende av välfärden (nej, inga droger eller lathet utan sjukdom) som jag vill värna om. För att jag tycker att jag har vad jag behöver och kan ge till andra. För att jag inte vill att sjukvård och skola ska vara beroende av min inkomst.

  Skulle tänka mig att rösta C eller L, men på grund av alliansen har jag de senaste valen avstått då jag inte vill ge makt åt M eller KD.


  Nu är ju dock allianssamarbetet på riksnivå brutet, vilket gör att en röst på C och L inte är en röst på KD eller M.
 • Mån 20 maj 2019 22:54 #14 -1
  Anonym (Sara) skrev 2019-05-20 22:34:23 följande:

  Enda kriteriet för val av parti är väl inte att gynna den egna plånboken?

  Menar du för lvrigt at en röst på tex KD eller M skulle öka lönerna inom kvinnodominerad akademikersektor i relation till andra sektorer? Vilka åtgärder är det främst som du tänker på då?


  Det handlar inte om att gynna den egna plånboken - handlar om värderingar. Arbetarrörelsen arbetar aktivt för att arbetare ska få det bättre i förhållande till akademiker. Akademiker har det i många fall sämre än arbetare. Det är kanske inget högerpartierna kan ändra på över en natt, men viljan finns där att utbildning ska löna sig bättre än idag, särskilt hos Liberalerna.
  I kommuner där alliansen styr tjänar mitt yrke betydligt mer än i kommuner där socialdemokraterna styr, vilket visar på viljan hos de olika partierna även om det är alldeles för lågt även i de borgerliga kommunerna.
 • Mån 20 maj 2019 22:54 #15
  Anonym (Sara) skrev 2019-05-20 22:34:23 följande:

  Enda kriteriet för val av parti är väl inte att gynna den egna plånboken?

  Menar du för lvrigt at en röst på tex KD eller M skulle öka lönerna inom kvinnodominerad akademikersektor i relation till andra sektorer? Vilka åtgärder är det främst som du tänker på då?


  Det handlar inte om att gynna den egna plånboken - handlar om värderingar. Arbetarrörelsen arbetar aktivt för att arbetare ska få det bättre i förhållande till akademiker. Akademiker har det i många fall sämre än arbetare. Det är kanske inget högerpartierna kan ändra på över en natt, men viljan finns där att utbildning ska löna sig bättre än idag, särskilt hos Liberalerna.
  I kommuner där alliansen styr tjänar mitt yrke betydligt mer än i kommuner där socialdemokraterna styr, vilket visar på viljan hos de olika partierna även om det är alldeles för lågt även i de borgerliga kommunerna.
 • Mån 20 maj 2019 22:58 #17
  Anonym (xXx) skrev 2019-05-20 22:45:04 följande:

  Enkelt. Jag röstar inte så själviskt att jag bara utgår från mig själv. Jag tänker på vilket parti som jag tycker gynnar samhället i stort. Partierna åt vänster är typiska arbetarrörelse-partier, precis som du nämnde i din trådstart. De rika ska betala lite mer för att de fattiga ska få det lite bättre. Jag tycker att det är jättebra. 

  Partierna åt höger är för mycket "jag",
  jag vill ha mer "vi". 


  Men det är ju inte direkt som att arbetare tillhör gruppen fattiga, och en minoritet av välutbildade kan klassas som rika så argumentet faller där. Du beskriver snarare synen på kapitalism och kommunism. Medan partierna till vänster vill bekämpa rikedom, vill partierna till höger bekämpa fattigdom.
  Enda frågan jag håller med vänsterpartierna om är synen på sjuka, ex som helt saknar arbetsförmåga. Där håller jag med om att högerpartierna har en omänsklig hållning, men allting annat som lockar mig till höger får överväga nackdelarna.
 • Mån 20 maj 2019 23:07 #19
  Anonym (Gå om grundskolan ts...) skrev 2019-05-20 22:55:50 följande:
  För att vara högutbildad är du förvånansvärt historielös så du måste vara korkad.

  Det är tack vare arbetarrörelsen du ens har en utbildning, det är arbetarrörelsen som drivit på att den fattiga massan ska bilda sig och kunna göra klassresor. Jag antar att du inte är överklass eftersom du gnäller på din lön och alltså inte ärvt 500 miljoner av din far, direktören/Greve Silfverhielm. Högern är emot bildning, dom vill enbart ha utbildningar som leder till jobb och förstår inte nyttan med en massa kulturarbetare och bibliotekarier som är dom kvinnliga akademiker du snackar om.

  Kvinnliga civilingenjörer, ekonomer, gymnasielärare, läkare osv tjänar nämligen jävligt mycket mer än busschaufförer, lokalvårdare och undersköterskor.

  Till sist; man röstar inte vänster för att man är en fet egoist som röstar på det parti som gynnar just min plånbok utan man röstar vänster med tanke på allas bästa, just att alla ska ha en chans att få utbildning och en dräglig uppväxt och kunna bli det dom drömmer om.
  En gymnasielärare tjänar i snitt 35 200 kronor i månaden, och en anläggningsarbetare tjänar i snitt 39 000 kronor i månaden. En socionom tjänar i snitt 33 800 kronor i månaden (om man saknar chefsbefattning) och en elektriker tjänar 36 500 i månaden. Detta är allmän statistik från taxeringsuppgifter, från 2018. Självklart tjänar även kvinnor bra inom mansdominerade akademikeryrken som läkare, ekonomer och civilingenjörer. Jag menar kvinnodominerade akademikeryrken som gymnasielärare, socionom eller beteendevetare.

  Jag bryr mig om vad partierna tycker idag, inte vad dem tyckte för 100 år sedan. Inget parti är för studieavgifter, och min utbildning (socionom) leder till jobb - bristyrke till och med. Jag skulle personligen inte utbilda mig till något där risken för arbetslöshet är 95%, men det innebär inte att utbildningarna är sämre för det... innebär bara att det är en osäker arbetsmarknad för dem branscherna just nu.
  Med din logik är jag emot att fattiga ska kunna utbilda sig, bara för att moderaterna var emot det för 100 år sedan. Med den logiken måste du vara för rasbiologi och nazism eftersom socialdemokraterna var det förr. Jag vill förtydliga också att jag röstar på L, och folkpartiet som det hette förut har aldrig varit för studieavgifter utan var med och drev igenom möjligheterna för klassresorna.
 • Mån 20 maj 2019 23:08 #20
  Anonym (Sara) skrev 2019-05-20 23:02:31 följande:
  Och det har du svårt att se att värderingar inte enbart har med utbildningsgrad att göra? Varför då?

  Vad är det för yrken vars löner varierar kraftigt pga av politisk färg i kommunstyrelsen?
  Ex, lärare och socionomers löner varierar kraftigt.
Logga in
Bli medlem
Medlemsregistreringen är tillsvidare avstängd mellan 00:00 och 07:00. Vänligen återkom senare.

Innehåll

Innehåll

Svara i tråden...

Innehåll