Forum Politik - Samhälle
Varje medlem är ansvarig för sina inlägg.
 • Akademiker som röstar rött, varför?

  Mån 20 maj 2019 21:18 Läst 0 gånger Totalt 301 svar
  Visar endast inlägg av sextiotalist - Visa alla inlägg
 • Mån 20 maj 2019 21:18 #3 +1

  De är rika nog att rösta vänster ;).

  Brukar skämta om att det finns.två kategorier som röstar vänster, de är de rika och fattiga studenter.

 • Ons 22 maj 2019 16:04 #90
  Ocdkille skrev 2019-05-22 01:59:15 följande:

  För röstade inte akademiker rött då skulle dom få se många som är som mig sova ute på gatan. Och jag har förövrigt högskoleutbildning. Men jag har även väldigt tuff ocd. Och många med psykiska diagnoser får det väldigt tufft när högern styr. Redan nu tvingas många endera få hjälp av släkt eller bo på gatan. Rätt vanligt med sossbidrag till människor med psykiska diagnoser men då gäller det att klara kriterrier.

  Sen det där att man ska tjäna så mycker mer bara för att man har studerat. Det är inte så jävla jobbigt att studera det är att läsa och sen tenta. Ser man sen vad många får i lön efter det då tjänar dom igen det hundrafalt. Sen ska man inte jämföra med vissa hantverkare. Jämför med dom polska byggarna istället som tjänar skit och riskerar livet. Eller jämför dom vanliga arbetarna som tex jobbar på callcenter med en lön mellan 16000-20000 kr innan skatt. Och med en massa kvällar och helger. Personligen tycker jag att medel och överklassen överlag gnäller förbannat mycket i sverige. Har man en lön över 25000 då har man en bra lön ingen behöver mer. Skulle jag ha den lön som många akademiker har då skulle jag troligen bara behöva jobba en kort period av mitt liv sen skulle jag ha tillräckligt för att kunna sluta jobba. Morsan jobbade som barnskötare hela livet och slet ut kroppen. Hon jobbade dessutom extra periodvis som städare. Ändå har hon en skitpension och hade en skitlön innan dess.

  Som sagt var ingen med en lön över 25000kr ska gnälla. Shoppa mindre åk mindre till Thailand då kanske vi kan bevara lite av planeten för nästa generation. Sen bara en sista sak. Rätt många akademiker skulle inte fått gått skola om det inte vore för dom röda. Dom flesta skulle inte ens haft rösträtt och andra rättigheter. Själv hade jag troligen varit livegen hos nog fabriksdirektör.


  Om det är jobbigt att ta en tenta, beror helt och hållet vilken utbildning man läser. Det finns utbildningar där varje tentapoäng krävs väldigt många timmar, andra utbildningar som inte kräver mycket inläsning alls.
  Har man en lön på 25 000 och passerat 30 så har man en lön som ligger under medellönen i Sverige om man har gått på gymnasiet. Många sk arbetarlöner är väldigt bra betalt, callcenter är ett typiskt ungdomsarbete och för de som inte har någon utbildning alls.
  Skulle du har en lön som en akademiker (kring 44 000 om du var en man)  så skulle du ändå få arbetat tills du är 65 för att ha en OK pension.
  Sedan håller jag absolut med dig, socialdemokraterna och facken gjorde väldigt mycket för arbetsrätten under förra århundradet, men många länder har kommit långt utan en sk vänster, det kallas för samhällsutveckling.

  Det stämmer också att många inte hade samma möjlighet att studera vidare förut, så studielånen har varit väldigt bra. De flesta (speciellt de som kommer från akademisk bakgrund) tar studielån.
  Utöver detta så är skollagen redan från 1800-talet så det var långt innan sossarna hade något att säga till om.


 • Tor 23 maj 2019 11:45 #109
  VCCS skrev 2019-05-22 18:50:18 följande:
  Jag har inga negativa åsikter mot människor som lever med missbruksproblematik, utan tycker det är viktigt att se människan bakom missbruket. Det måste vara någon annan helt enkelt som hade sådana åsikter, och tycker den formen av åsikter är rätt olämpliga för yrket.

  Jag valde yrket därför att jag själv haft en trasig barndom och uppväxt där stöd från samhället helt har uteblivit. Jag har därför valt att vilja jobba, med det sociala skyddsnätet och vara där för människor som lever i utsatta situationer. Jag har inte valt yrket för att ha makt, utan för att hjälpa. Men ser ingen motsättning i att vilja få rimligt betalt för sin utbildningsnivå samtidigt som man brinner för yrkesrollen. 

  Jag har haft funderingar på att ändra studieinriktning till någonting som betalar bättre, systemvetare eller jurist men det som har stoppat mig från att faktiskt tacka ja när jag blivit antagen till dessa utbildningar varje termin är att intresset är starkare för det yrke jag redan studerar till, även om lönerna får intresset att vackla emellanåt.

  Just nu känns det också som att jag har kastat bort mitt livs möjlighet när jag valde praktikplats inom socialtjänsten och inte som enhetschef på ett äldreboende/LSS-boende. Jag blev avrådd av studievägledare och VFU-lärare då jag är 21 år och har ganska lite arbetslivserfarenhet men idag mötte jag en annan student som bara är 20 år och har ännu mindre arbetslivserfarenhet som ska vara enhetschef på ett äldreboende. VFU:n är ingen anställning utan dem måste ta emot den som söker, så det var en riktig möjlighet för att ev få anställning som chef direkt efter examen med en fet lön men kastade bort den för jag lyssnade på lärare som tvivlade på en ung människas kapacitet och kompetens att klara av det, och i och med att jag inte får byta praktikplats nu så är min framtid inom yrket körd känns det som då jag aldrig kommer kunna bli chef.
  Skämtar du, 20 år och enhetschef, 21 år och enhetschef?

  Vet du, du behöver nog skaffa dig många års arbetslivserfarenhet om du ska kunna bli chef. Du är 21 och tror att du vet och kan allt. Att vara chef är betydligt mer än så, att dessutom bli chef inom ett område som redan idag har präglats av dåligt ledarskap är än värre om man inte har lång erfarenhet.

  Om det är som du skriver, då förstår jag mycket väl varför det är så mycket problem inom både vård och omsorg samt socialtjänsten.
  Problemet med socialtjänsten idag är att det är allt för många nykläckta socionomer som ska svåra beslut, som faktiskt kräver både livserfarenhet och arbetslivserfarenhet för att kunna ta.
  Som chef innebär att du, förutom leda och fördela arbete, även ska vara mentor och stöd för de anställda. Kunna leda utvecklingssamtal, hantera kriser i organisationen. Att kunna hantera massmedia. Kunna arbetsrätt etc  etc

  Var ute 10 år som färdig socionom, sedan kan du börja fundera på chefsroll
 • Tor 23 maj 2019 11:49 #112
  VCCS skrev 2019-05-23 11:39:46 följande:
  Som sagt ska andra 20-åringar födda mot slutet av 90-talet vara enhetschefer på sina praktikplatser. Det ger väldigt mycket bättre betalt, snarare 3 gånger så mycket i månaden.

  Enhetschefen behöver personalvetenskapskompetens, psykologikompetens, juridisk kompetens, utbildning inom budgetering osv - allt detta ingår på socionomprogrammet vilket är varför det är socionomer och inte undersköterskor som blir chefer på vårdbolag.
  När läser ni era kärnämnen?

  Det finns både ssk, beteendevetare, personer som har en utbildning inom personal som är chefer inom vård och omsorg.
  Ja, det finns usk också som blivit chefer, för att de har en ledaregenskap.
  För att vara en bra chef, så ska man ha förmågan att vara ledare, förmågan att kunna se sina anställda. Det är inget man läser sig till.
 • Tor 23 maj 2019 12:00 #117
  VCCS skrev 2019-05-23 11:53:53 följande:
  Det har ändrat sig, i exempelvis min kommun sparkas alla chefer utan högskoleexamen. Socionomexamen är det som efterfrågas, sjuksköterskor och beteendevetare måste gå en vidareutbildning på universitet inom juridik för att kunna få arbete här som enhetschef.
  Förr gick det gå från undersköterska till chef, funkar inte så längre - i alla fall inte i vissa kommuner.
  Du är 21 och vet hur det är. En vän till mig är numera chef, blev det inte alls för länge sedan, hon är USK, självklart har hon fått vidareutbildning (det får även alla chefer på mitt arbete, då har alla en högskoleexamen i botten, dock en teknisk). Hon har fyllt 50 så hon har, förutom sin utbildning för eon år sedan, arbetslivserfarenhet. Hon har dessutom varit fackligt aktiv, så där har fått sin utbildning inom arbetsrätt.

  En AG som INTE satsar på att ge sina chefer regelbunden utbildning slänger sina pengar i sjön.
  Hur mycket arbetsrätt läser ni inom socionomutbildningen, kan du redogöra för innehållet i de kollektivavtal som finns på din kommande arbetsplats?
  Hur mycket arbetsrätt har ni läst?
  Kan du redogöra för de olika typer av MBL som finns?


 • Tor 23 maj 2019 12:03 #119 +1
  VCCS skrev 2019-05-23 11:57:20 följande:
  Vem vill inte kunna leva ett bra liv där man har råd att resa istället för att behöva vända på kronorna för att ha råd med mat. Jag vill bli enhetschef direkt efter examen, för att löneskillnaden är så enorm. Inom callcenter, kundtjänst, butiker etc är många chefer 18-22 år, varför kan man inte vara chef inom vård men inom alla andra sektorer går bra?
  För att callcenter inte hanterar människor i utsatt situation. För att de som arbetar inom callcenter är ofta där väldigt kort tid och då är ledarskapet inget viktigt.
  Nej, det är inte så vanligt, de flesta 18-åringar går på gymnasiet fortfarande och de flesta seriösa arbetsgivare vill att cheferna ska ha arbetslivserfarenhet.

  Jag hade nog slutat snabbare än snabbast om en nykläckt kom ut i arbetslivet och tror sig veta hur man sköter arbetet på en arbetsplats där man inte har någon erfarenhet av.
 • Tor 23 maj 2019 12:09 #122 +1
  VCCS skrev 2019-05-23 12:06:05 följande:
  Om jag skulle få ett jobb som enhetschef efter examen, skulle jag se till brukarnas bästa. Jag lockas av att kunna ha en bra bostad och kunna köpa mig kläder, det ska jag inte ljuga om. I nuläget kan jag inte köpa kläder överhuvudtaget. Men nu verkar det vara kört att bli chef efter examen eftersom jag inte har min VFU-termin som enhetschef.
  Tack och lov. En sak är säkert, den dagen min mamma kommer in på ett äldreboende, så ska jag, om jag har möjlighet, välja bort boende som har nykläckta, omogna (ja, det är väldigt omoget tänk du har om ledarskap och chefskap) chefer.
  För att vara en bra chef krävs arbetslivserfarenhet, livserfarenhet, mycket utbildning inom ledarskap och vara en person som folk har förtroende och tillit för
 • Tor 23 maj 2019 12:18 #125
  VCCS skrev 2019-05-23 12:12:43 följande:
  Anonym (Gå om grundskolan ts...) skrev 2019-05-23 12:08:51 följande:
  Men herregud, människor BOR på dom här äldreboendena! Dom lever sina sista år i livet där! Om du ska ha ansvar för ett sista hem åt människor som pga ålder+sjukdom/funktionsnedsättningar är i en väldigt utsatt position måste du ha ett starkt intresse för människor och brinna för att utveckla vården till mycket kvalitativ. Du borde vilja bli chef för att kunna driva ett boende med så moderna metoder som möjligt, där man tänker till kring inredning, kultur, livskvalitet osv. Om du bara vill tjäna pengar och tänker på din fritid kan du jobba på en oljeriggare, rensa fisk i Norge eller bli säljare istället...

  att du inte fattar skillnaden mellan att vara teamledare inom försäljning (det var jag också när jag var 19 år) i en arbetsgrupp bestående av ungdomar och unga vuxna som enbart säljer mobiltelefoner eller värvar medlemmar till Amnesty ute på stan- och ett äldreboende eller LSS-boende som är ett HEM för människor i en utsatt position där personalen har ett svårt och mycket viktigt arbete att sköta för att det ska vara etiskt försvarbart, visar att du inte borde bli socionom överhuvudtaget.

  Jag skäms inte för att lönen är en aspekt att ta hänsyn till. Ifall jag får ett jobb som enhetschef inom äldreomsorgen (eller om jag hade jobbat som chef inom butik, callcenter osv) hade min lön varit 60k+ i månaden istället för 22.
  Vilken verklighet lever du i. Inte ens de som arbetar som chefer inom framgångsrika teknikbranscher får dessa löner om de inte har lång erfarenhet.

  Här har du förresten lönerna för den gruppen du påstår ha 60 000 (de som låg uppe i de lönerna sålde komplicerade produkter till företag)

  30. Marknad/försäljning/ordermottagning/offertarbete  ALS  303  Exempel på arbetsuppgifter  Uppsöker nya kunder med syfte att sälja in kampanjer till butiker. I detta ingår att informera och föreslå lämpliga produkter.  Behandlar och avgör reklamationsärenden.  Informerar om produkters egenskaper och användbarhet samt föreslå lämpliga produkter eller tjänst.  Genomför försäljningskampanjer och medverkar vid utformning av informationsmaterial.  Själva det grafiska utformandet av informations- och säljmaterial hänförs till verksamhetsområde 60  Viss ledning av försäljningsarbete kan hänföras till denna svårighetsnivå om exempel på arbetsuppgifterna är:  ALS  Född Ålder  Antal  20:e p  Median  80:e p  Antal  20:e p  Median  80:e p  Antal  20:e p  Median  80:e p  303  1994-98 20-24  4  0  4  1989-93 25-29  42  27536  32250  37800  5  34250  37  27536  31500  37368  1984-88 30-34  157  30000  34558  42630  38  33000  39679  53200  119  29580  33179  40200  1979-83 35-39  259  33250  38500  47650  65  34950  42475  53000  194  32869  37575  45844  1974-78 40-44  370  33579  40998  48667  77  38450  42450  49469  293  32747  40290  48400  1969-73 45-49  566  34300  39700  48416  112  36714  41762  51662  454  33812  39032  47841  1964-68 50-54  773  34550  40700  49307  151  37700  42100  52225  622  33886  40193  48710  1959-63 55-59  602  34600  40795  49121  115  37302  42877  51626  487  34343  40490  48266  1951-58 60-67  536  33731  39024  47092  111  35391  41233  52000  425  33400  38400  46600  TOTALT  3309  33727  39900  48200  674  36735  42000  51662  2635  33105  39000  47500

 • Tor 23 maj 2019 12:29 #128
  VCCS skrev 2019-05-23 12:12:43 följande:
  Anonym (Gå om grundskolan ts...) skrev 2019-05-23 12:08:51 följande:
  Men herregud, människor BOR på dom här äldreboendena! Dom lever sina sista år i livet där! Om du ska ha ansvar för ett sista hem åt människor som pga ålder+sjukdom/funktionsnedsättningar är i en väldigt utsatt position måste du ha ett starkt intresse för människor och brinna för att utveckla vården till mycket kvalitativ. Du borde vilja bli chef för att kunna driva ett boende med så moderna metoder som möjligt, där man tänker till kring inredning, kultur, livskvalitet osv. Om du bara vill tjäna pengar och tänker på din fritid kan du jobba på en oljeriggare, rensa fisk i Norge eller bli säljare istället...

  att du inte fattar skillnaden mellan att vara teamledare inom försäljning (det var jag också när jag var 19 år) i en arbetsgrupp bestående av ungdomar och unga vuxna som enbart säljer mobiltelefoner eller värvar medlemmar till Amnesty ute på stan- och ett äldreboende eller LSS-boende som är ett HEM för människor i en utsatt position där personalen har ett svårt och mycket viktigt arbete att sköta för att det ska vara etiskt försvarbart, visar att du inte borde bli socionom överhuvudtaget.

  Jag skäms inte för att lönen är en aspekt att ta hänsyn till. Ifall jag får ett jobb som enhetschef inom äldreomsorgen (eller om jag hade jobbat som chef inom butik, callcenter osv) hade min lön varit 60k+ i månaden istället för 22.
  Det gick inte bra att kopiera in detta.
  Men för att få en realistisk bild så kan du kolla den här länken

  http://pejl.svt.se/visualisering/inkomster/var-ar-du/

  Om du skriver in 60 000 och 25 år så kommer du får fram att 100% tjänare mindre, dvs det är kanske någon eller några mycket få som har den lönen vid 25, i min ålder är det 98% som tjänar mindre och skulle jag vara en man så är det 94% som tjänar mindre.

  Så den där lönen 60 000 som ung chef på ett callcenter, det är endast fantasisiffror
 • Tor 23 maj 2019 12:37 #130
  VCCS skrev 2019-05-23 12:29:12 följande:
  Denna statistik du skickade är så rörig, att jag inte ens orkar läsa igenom den. Jag har tagit siffrorna från Saco lönesök eftersom jag är medlem i fackförbundet, vad gäller socionom och enhetschef. Jag sökte på nätet för chef inom callcenter, vilket sade 55 000 i månaden i snitt och inom butik, kundtjänst var det över 60 enligt olika lönejämförelsesidor på internet då.
  SACO har inte lönestatistik för chefer inom callcenter om chefen inte har en akademisk utbildning. Jag kommer också åt dessa uppgifter (är förtroendeval inom Sveriges Ingenjörer, ett SACO-förbund) då började chefslönerna kring 40 000

  Här är lönerna inom callcenter
  https://www.unionen.se/rad-och-stod/om-lon/marknadsloner/kundtjanst-och-support

  Alltså.
Logga in
Bli medlem
Medlemsregistreringen är tillsvidare avstängd mellan 00:00 och 07:00. Vänligen återkom senare.

Innehåll

Innehåll

Svara i tråden...

Innehåll