Forum Politik - Samhälle
Varje medlem är ansvarig för sina inlägg.
 • Akademiker som röstar rött, varför?

  Mån 20 maj 22:34 Läst 0 gånger Totalt 301 svar
  Visar endast inlägg av Anonym (Sara) - Visa alla inlägg
 • Anonym (Sara)
  Återställ
  Mån 20 maj 22:34 #10 +1

  Enda kriteriet för val av parti är väl inte att gynna den egna plånboken?

  Menar du för lvrigt at en röst på tex KD eller M skulle öka lönerna inom kvinnodominerad akademikersektor i relation till andra sektorer? Vilka åtgärder är det främst som du tänker på då?

 • Anonym (Sara)
  Återställ
  Mån 20 maj 23:02 #18
  VCS skrev 2019-05-20 22:54:55 följande:

  Det handlar inte om att gynna den egna plånboken - handlar om värderingar. Arbetarrörelsen arbetar aktivt för att arbetare ska få det bättre i förhållande till akademiker. Akademiker har det i många fall sämre än arbetare. Det är kanske inget högerpartierna kan ändra på över en natt, men viljan finns där att utbildning ska löna sig bättre än idag, särskilt hos Liberalerna.

  I kommuner där alliansen styr tjänar mitt yrke betydligt mer än i kommuner där socialdemokraterna styr, vilket visar på viljan hos de olika partierna även om det är alldeles för lågt även i de borgerliga kommunerna.


  Och det har du svårt att se att värderingar inte enbart har med utbildningsgrad att göra? Varför då?

  Vad är det för yrken vars löner varierar kraftigt pga av politisk färg i kommunstyrelsen?
 • Anonym (Sara)
  Återställ
  Mån 20 maj 23:14 #24
  VCS skrev 2019-05-20 23:08:14 följande:

  Ex, lärare och socionomers löner varierar kraftigt.


  Pga politisk färg i kommunstyrelsen?

  Kan du länka till nån artikel eller undersökning som kommit fram till detta? Vore intressant att läsa.
 • Anonym (Sara)
  Återställ
  Mån 20 maj 23:37 #36 +1
  VCS skrev 2019-05-20 23:19:13 följande:

  Vision har gjort en kartläggning av alla kommunala löner i 23 olika yrken. Det står ju inte att det är på grund av politisk färg men samtliga av dem bäst betalande kommunerna var blå och samtliga av dem sämst betalande kommunerna var röda. Gymnasielärare finns inte med på den listan, utan det är statistik en vän visade som är lärarstudent men kommer inte ihåg vilken tidning som gjort statistiken för lärarna.

  vision.se/Medlem/tidningen-vision/arkiv/2019/april2/kolla-kommunernas-loner/


  Du har alltså gått igenom denna statistik och kollat alla kommu ers politiska färg? Vilket jobb!

  Men som du själv skriver behlver ju inte det betuda att orsaken till lönerna är politisk färg i kommunstyrelsen. Kan ju handla om andra faktorer som kommunens ekonomi, behov av socinomer, löneläget inom kommunen i övrigt osv. För att fastatälla att det faktisk är som du tror behövs ju mer fakta.

  Men förstår ändå inte riktgt varför du tycker att kvinliga akademiler borde rösta blått pga att socinomer och lärare har högre lön i blå kommuner än röda.

  Jag har personligen aödrig kollat upp dessa yrkesgruppers löner när jag ska brstämma mig för vad jag ska rösta på.
 • Anonym (Sara)
  Återställ
  Mån 20 maj 23:42 #37
  VCS skrev 2019-05-20 23:33:09 följande:

  Jag har ett IQ på 148, så att jag inte skulle vara intelligent saknar helt grund. Man är inte ointelligent för att man har andra politiska värderingar. Jag har inte sagt att jag ska tjäna lika bra som en överläkare, har bara sagt att jag ska tjäna mer än en anläggare, undersköterska, barnskötare, städerska, butiksbiträde eller mcdonalds-anställda.


  Vad har butiksbiträden, undersköterskor, macdonaldsanställda mm för genomsnittslöner då? Är de verkligen samma som för socionomer och lärare?

  Men om man vill ha ökade löneskillnader är det kanske rimligt att rösta blått, det jag inte förstår är varför du ser det som självklart att man ska vilja ha det bara för att man är kvinlig akademiker och att den frågan dessutom ska överglänsa andra viktiga frågor.
 • Anonym (Sara)
  Återställ
  Mån 20 maj 23:54 #41 +1
  VCS skrev 2019-05-20 23:47:59 följande:

  Jag är ju själv socionom, så därför är det relevant för mig. Jag förstår att det för en ekonom eller bagare är orelevant vad min yrkesgrupp tjänar. Jag tog upp socionom och lärare som exempel för att det är kvinnodominerade yrkesgrupper som tjänar väldigt dåligt i förhållande till sin utbildningsnivå om man jämför med lika långa mansdominerade utbildningar. Om man som mig är kvinnlig akademiker och blå kommuner anser att min utbildning ska löna sig medan röda vill att städerskorna ska tjäna mer så är det sjävklart för mig att rösta blått.

  Det går inte med säkerhet säga, att det beror på politiska färgen men mönstret är tydligt. Det är dock vissa kommuner som är svåra att säga om dem är röda eller blå, med tanke på att blandstyren ökat. I en norrlandskommun styr ex Moderaterna och Vänsterpartiet tillsammans.


  Jo, förstår attbdet är relevant för dig. Men din fråga i ts gäller ju alla akdemikerkvinnor. Varför tycker du att det är konstigt att inte löneläget för vissa kommunaanställda akademiker är en central fråga för alla?

  Vad har du för övrigt för belägg för att tex socialdemokraterna anser att utbildning inte ska löna sig?
 • Anonym (Sara)
  Återställ
  Tis 21 maj 00:19 #43
  VCS skrev 2019-05-20 23:53:31 följande:

  Varierar som sagt från kommun till kommun men i en kommun i östergötland exempelvis har socionomer en snittlön på 26 000, gymnasielärare 28 000 och undersköterskor 29 000, i grundlön då sen OB på det. Butiksbiträden arbetar i privat sektor så det var ingen genomtänkt jämförelse men rikssnitt för dessa yrken ligger runt 30 000, i grundlön. Jag känner många undersköterskor och butiksbiträden som tjänar runt 35 000 i månaden brutto efter OB, och byggnadsarbetarna,anläggarna jag känner ligger runt 39-40 000 i ingångslön.


  Det var låga snittlöner för lärare i den kommunen. Jag hittar ingen färsk statistik för lärarlöner men hittar att s ittet för 35åriga lärare på högstadiet 2017 var 33800. Kommunal har ju varit duktiga att jobba för undersköterskelöneena men enligt den statistik jag hittar varierar genomsnittsllnerna mellan 24300 och 27500. Har du valt kommunen ovan för att den är extrem eller menar du att det är så genrellt? Det verkar jnte stämma med den statistik jag hittar där läraena ju faktislt tjänar en hel del mer än undersköterskorna. Men jag har bara googlat lite snabbt. Socinomer är väl ett yrke som har låga löner, förmodligen på grund av sin kvinnodominans och för att de länge bara funnits i offentlig sektor.

  Lärarlönerna har ju ökat mycket på senare tid. Som jag förstår tjänar grunskolelärare mer än de som utbildar grundskolelärare, dvs adjunkter på lärarhögskolorna. Om du värderar akademiska studier får jag anta att du tycker att det är fel? Det kanske är intressant att jämföra akdemikeryrken med varandra också?
 • Anonym (Sara)
  Återställ
  Tis 21 maj 00:21 #44
  VCS skrev 2019-05-20 23:59:48 följande:

  Arbetarrörelsen i sig inkluderar inte akademiker och socialdemokraterna kallar sig för arbetarepartiet. Akademiker är inte arbetare, och inkluderas därav inte av socialdemokraterna.


  Är detta ett svar på frågan vad du har för belägg på att socialdemokraterna inte anser att studier ska löna sig? I så fall förstår jag inte svaret.
 • Anonym (Sara)
  Återställ
  Tis 21 maj 00:23 #45
  VCS skrev 2019-05-20 23:59:48 följande:

  Arbetarrörelsen i sig inkluderar inte akademiker och socialdemokraterna kallar sig för arbetarepartiet. Akademiker är inte arbetare, och inkluderas därav inte av socialdemokraterna.


  Moderaterna kallae sig ju för övrigt ganska nyligen också för arbetarpartiet. Innebär det att pckså de anser att utbildning inte ska löna sig (eller att de ansåg det under de år som de kallade sig för det)?
 • Anonym (Sara)
  Återställ
  Tis 21 maj 00:36 #50
  VCS skrev 2019-05-21 00:32:36 följande:

  Jag valde en mer extrem kommun, ja.

  I stockholms kommunerna tjänar en undersköterska cirka 25-26 000 och en socionom runt 38-39 000, så där är löneskillnaderna mer rimliga.

  Jag utgår bara ifrån SCB:s statistik och Visions statistik. Sidor som lönestatistik.se är totalt opålitliga eftersom folk skriver in sin egen lön och ingen kontrollerar om det stämmer, dessutom rensas inte systemet så alla som skrev in sin lön 2009 finns kvar för genomsnittet. 


  Jag kollade också vision. Lärarexemplet kom från ett exempel på sacos hemsida, men vet inte hur väl det srämmer. Lärarförbundets lönesök var bara för medlemmar så där gick det inte att kolla.
 • Anonym (Sara)
  Återställ
  Tis 21 maj 00:39 #52 +1
  VCS skrev 2019-05-21 00:37:45 följande:

  Det visste man ju dock att det bara var ett röstfiske, och ingenting dem egentligen tyckte. Dessutom stödjer jag inte Moderaterna, utan Liberalerna.


  Så det är varför inte alla akademikerkvinnor rlstar på Liberalerna som du undrar?
 • Anonym (Sara)
  Återställ
  Tis 21 maj 00:58 #55 +3
  VCS skrev 2019-05-21 00:44:27 följande:

  Nej, min fråga handlade specifikt om socialdemokraterna och vänsterpartiet. Jag undrade vad som lockar som akademiker att få det sämre själv i förhållande till arbetare.


  Men de flesta akademiker har det inte sämre än arbetare.

  Och som sagt många röstar nog inte bara för att de själva ska få det bra ekonomiskt eller anser att det är en vimtig princip att akademislt utbildade ska tjäna väldigt mycket mer än de som inte är det. . Om man nu inte är så högavlönad kan man ju också för övrigt uppleva att man gynnas av en större välfärd som många upplever att S och V står för. Man kan ju pckså uppleva att förutsättningarna i jobbet blir bättre med ett högre skattetryck om man jobbar i offentlig sektor, vilket kan betyda mycket för många. Dessutom återstår ju frågan om man verkligen får högre lön som kvinlig akademiker bara för att ett blått parti styr Sverige eller kommunen. Du utgår från att så är fallet men har ju i ga andra belägg än någon semantisk diakussion kring begreppet arbetare och att kommunalanställda akademiker av okänd orsak verkar tjäna bättre i kommuner med blått styre. Jag tror för övrigt få personer gör en sådan jämföresle innan de röstar, för många är nog andra faktorer viktigare.
Logga in
Bli medlem
Medlemsregistreringen är tillsvidare avstängd mellan 00:00 och 07:00. Vänligen återkom senare.

Innehåll

Innehåll

Svara i tråden...

Innehåll