• Anonym (Ae)
    Tue 21 May 2019 09:56
    6259 visningar
    301 svar
    +4
    301
    6259

    Akademiker som röstar rött, varför?

    VCS skrev 2019-05-20 20:52:53 följande:

    Jag är akademiskt utbildad och därför är det en självklarhet för mig att rösta åt mitten eller höger. Jag ser inte ner på människor med lägre utbildningsnivå än universitetsstudier, men idag bestraffas utbildning i hög grad. I en majoritet av kvinnodominerade akademikeryrken tjänar man mindre än vad en vanlig arbetare gör. Jag ser då och då opinionsmätningar kring att det finns en hel del akademiker som röstar på arbetarrörelsens partier Vänsterpartiet och Socialdemokraterna. Arbetare har det som grupp bättre än ex kvinnliga akademiker som grupp, hur kan ni som akademiker rösta på arbetarrörelsen? En rörelse som anser att utbildning inte ska löna sig. Vad har ni för argument?


    Jag är högutbildad akademiker och röstar rött för jag vill ha ett hållbart samhälle som tar hand om de svaga, sjuka, pensionärer osv. Jag tycker också att alla som arbetar ska ha bra villkor och kunna leva på sin lön oavsett utbildning, det är dock inte samma sak som att utbildning inte ska löna sig. Utbildning lönar sig alltid. Men bara för att man är akademiker så innebär det inte att man inte också är anställd och omfattas av regler och lagar som rör anställda.

    Har ingen lust att leva i ett land med extrema skillnader, stor fattigdom och mycket utslagna människor- så som det kommer bli om mitten-höger partierna får styra fritt.
  • Anonym (Ae)
    Tue 21 May 2019 10:03
    #63
    +2
    VCCS skrev 2019-05-21 09:53:48 följande:

    Tjänsten jag har är ett sommarvikariat, och jag har inte examen ännu. Jag har studerat 4 terminer av 7, så det är lönen före examen men det ligger fortfarande alldeles för lågt. I både Linköpings och Norrköpings kommun ges man 22 500 som sommarvikarie på socialtjänsten, och lönen är inte förhandlingsbar utan fast. Det var en som ifrågasatte lönen på intervjun och fick gå därifrån direkt. Man hade alltså ingen löneförhandling utan det var en fast lön dem satt, och passade det inte kunde man gå därifrån, vilket några gjorde. Jag stannade kvar och tog jobbet, för att erfarenheten är nyttig och att den dåliga lönen gäller i 2 månader - sedan arbetar jag inte där mer.


    För det första så kan du inte säga att du har en socionomlön när du inte är socionom. Du räknas som ickekvalificerad tills du har din examen.

    För det andra så är det arbetarrörelsen och fackföreningsrörelsen som bryr sig om att jobba för högre löner och säkrare anställningar. Högern vill snarare sänka löneläget och ta bort LAS.

    Så du är helt ute och cyklar....
  • Anonym (Ae)
    Mon 27 May 2019 09:30
    Mr PacMan II skrev 2019-05-26 23:10:19 följande:

    Efter 100 år av i stort sett rött styre ser vi resultatet. En dysfunktionell välfärd. En A-kassa som är omöjlig att leva på o.s.v.

    Du får inte det du efterfrågar.

    Föreslår att du går in till din arbetsgivare och begär lönesänkning. Om du är så nöjd borde din arbetsgivare kunna anställa en till istället för att överavlöna dig.


    Utan rött styre och arbetarrörelsen hade vi inte ens haft en a-kassa eller någon annan välfärd heller. Eller allmän rösträtt för den delen...
  • Anonym (Ae)
    Mon 27 May 2019 13:26
    sextiotalist skrev 2019-05-27 09:35:04 följande:

    Nja. Nu var förvisso socialdemokraterna drivande i Sverige, men andra länder har ju faktiskt fått liknande system utan socialdemokrater.

    Demokratin är för övrigt äldre än den äldsta sossen. Jag förringar inte det arbete som gjorts för detta. Men det hade nog blivit så förr eller senare ändå

     


    Det är ju bara att läsa i historieböckerna. Även andra länder har haft arbetarrörelser & fackföreningar, det är inte exklusivt för sverige. Sen är inte arbetarrörelsen enbart socialdemokrater det finns många andra vänsterpolitiska rörelser också. Och framförallt handlar det om fackföreningsrörelsen.

    I rösträttsfrågan har det varit arbetarrörelsen, feministiska rörelser och liberaler som har varit drivande.
Svar på tråden Akademiker som röstar rött, varför?