Inlägg från: Wench85 |Visa alla inlägg
  • Wench85

    Akademiker som röstar rött, varför?

    VCS skrev 2019-05-20 20:52:53 följande:

    Jag är akademiskt utbildad och därför är det en självklarhet för mig att rösta åt mitten eller höger. Jag ser inte ner på människor med lägre utbildningsnivå än universitetsstudier, men idag bestraffas utbildning i hög grad. I en majoritet av kvinnodominerade akademikeryrken tjänar man mindre än vad en vanlig arbetare gör. Jag ser då och då opinionsmätningar kring att det finns en hel del akademiker som röstar på arbetarrörelsens partier Vänsterpartiet och Socialdemokraterna. Arbetare har det som grupp bättre än ex kvinnliga akademiker som grupp, hur kan ni som akademiker rösta på arbetarrörelsen? En rörelse som anser att utbildning inte ska löna sig. Vad har ni för argument?


    För att jag väljer att rösta utifrån fler kriterier än min egen plånbok. Jag frågar mig vilket samhälle jag vill se, vilka värderingar jag delar, vilket parti som har svar på de utmaningar och frågor jag ser behöver adresseras. 

    Jag skulle gärna betala högre skatt. För mig skulle det inte göra någon större skillnad om jag fick ut 1000 kr mindre per månad, däremot skulle det nog göra stor skillnad för min farmor som är fattigpensionär. Jag ser även en stor vinst för mig som akademiker i att arbetsarrörelsen slagits för alla arbetstagare, inklusive tjänstemäns, rätt till exempelvis semester, anställningstrygghet, sjukförsäkring etc. 

    Du har en poäng i att högre utbildning inte alltid lönar sig i plånboken. Jag skulle gärna se att exempelvis socionomer, lärare och arbetsterapeuter skulle vara högre avlönade. Jag skulle även gärna se att arbetaryrken som undersköterskor, lokalvårdare, barnskötare med flera skulle vara högra avlönade. 

    Den gemensamma nämnaren jag ser är att detta är yrken där majoriteten är kvinnor och kvinnors arbete värderas generellt lägre än mäns, oavsett utbildningskrav, komplexitet, erfarenhetsbehov etc. DET är problemet jag ser, inte i en felaktig värdering av arbetare jämfört med tjänstemän utan i kvinnor jämfört med män. 

    Hur kommer vi till rätta med det då? Ja, vägen jag ser går inte via högerpolitik, utan snarare en röd eller rödgrön väg. Ökad jämställdhet i arbetslivet, ökad jämställdhet i hemmen, mer jämställd fördelning av ansvar för barn, ökade möjligheter för kvinnor, breddade normer - där tror jag att såväl undersköterskans som socionomens lön kommer att öka. 
  • Wench85
    Anders 386 skrev 2019-05-22 14:49:19 följande:

    Kanonbra skrivet "Wench85". Håller med dig fullständigt. Skål

    /../

    Därför röstade jag inte alls förra valet. 

    /.../


    Tack! :) 

    Hoppas att du röstar i kommande val! Även om du inte ser något perfekt parti tror jag att du ser några som är värre, och att inte rösta innebär ju indirekt att din fördelas proportioneligt efter valresultatet så av din röst gick 28,26% till S 19,84% till M, 17,53% till SD...
    Jag hoppas att du vill lägga 100% av din röst på ett parti nästa gång!
  • Wench85
    oOOo oOOo skrev 2019-05-22 14:59:07 följande:
    Det låter ju som det är lätt ordnat. Ge 1000kr i månaden till din farmor.
    Ja, i det individuella fallet är det en lösning, men det är inte ett så individualistiskt samhälle jag vill se, där den som har välavlönade barnbarn (eller föräldrar eller vad det nu är) ska få goda förutsättningar och rimlig levnadsstandard men andra får vara utan. Det sliter sönder samhället. Jag vill hellre att jag, och alla andra med min lön, ska betala 1000 kr mer i skatt och det fördelas på alla som, likt exemplet min farmor, har det riktigt knapert. Även hennes barnlösa granne.
Svar på tråden Akademiker som röstar rött, varför?