• Tue 21 May 2019 08:55
    6170 visningar
    301 svar
    +1
    301
    6170

    Akademiker som röstar rött, varför?

    VCS skrev 2019-05-20 23:15:43 följande:
    En socionom tjänar 33 800 i snitt utan chefsbefattning, runt 47 000 som chef. Men det varierar kraftigt som sagt från kommun till kommun, jag tjänar 22 000 brutto i min sosse-styrda kommun. I min kommun får undersköterskorna mer i grundlön än vad jag har.
    En elektriker, anläggare eller byggnadsarbetare har enbart gymnasieexamen vilket de facto innebär att det är arbetaryrken. 
    Men allvarligt, vet du. Att du tjänar 22000 i månaden har knappast med att det är sossestyrt att göra. Det har att göra med att du är endera grundlurad eller kass på att löneförhandla. Att vara utbildad socionom och gå in på en lön som ligger 4000 under min lön som elevassistent är ju helt vansinnigt, och har du gjort det så får du enbart skylla dig själv.
  • Wed 22 May 2019 10:00
    #83
    +3
    VCCS skrev 2019-05-21 09:53:48 följande:
    Tjänsten jag har är ett sommarvikariat, och jag har inte examen ännu. Jag har studerat 4 terminer av 7, så det är lönen före examen men det ligger fortfarande alldeles för lågt. I både Linköpings och Norrköpings kommun ges man 22 500 som sommarvikarie på socialtjänsten, och lönen är inte förhandlingsbar utan fast. Det var en som ifrågasatte lönen på intervjun och fick gå därifrån direkt. Man hade alltså ingen löneförhandling utan det var en fast lön dem satt, och passade det inte kunde man gå därifrån, vilket några gjorde. Jag stannade kvar och tog jobbet, för att erfarenheten är nyttig och att den dåliga lönen gäller i 2 månader - sedan arbetar jag inte där mer.
    Men snälla nån. Du tyckte inte det var relevant information? Du är strax över halvvägs in i en utbildning och du gnäller över "din lön som akademiker"...???
    Du är inte en underbetald akademiker. Du är en normalbetald sommarjobbare. Du är student. Du har läst fyra terminer på en utbildning som är SJU terminer lång. Hela din utgångspunkt ändras ju med den informationen, det borde din fantastiska iq ha talat om för dig för länge sedan.
  • Thu 23 May 2019 09:15
    +1
    VCCS skrev 2019-05-22 11:13:56 följande:
    Jag jobbar fortfarande som en socionom, och med samma arbetsuppgifter. Dessutom skiljer det bara 10-20 kr i timmen som socionom när det gäller att ha examen och inte ha examen, hade jag vetat att det skulle bli ett skjut rejält uppåt med lönen efter examen hade jag varit lugnare. Faktum är att det skiljer 10 000 i månaden i ingångslön mellan min kommun och Stockholm ex, och 7000-8000 mot vissa grannkommuner som Söderköping och Valdemarsvik.

    Även om jag är sommarvikarie, så krävs det att ha studerat 4 terminer på programmet för att få sommarjobba där så kraven är högre än inom restaurang handels osv, och jag hade högre timlön inom både handels, restaurang och café. Även om det är ett sommarvikariat borde lönen vara högre än den är, den är för låg punkt slut.
    Och? Du är fortfarande inte socionom, utan en sommarvikarie. Och du har sökt jobb på ett ställe som inte betalar den lön du vill ha. Och du kopplar det till att "akademiker röstar rött, och det borde de inte".
    Det finns ju ingen som helst logik i ditt resonemang, så varför inte bara sluta gnälla och leta rätt på en kommun som är riktigt genomblå och se om de uppskattar dig mer?

    F.ö, hade inte "de röda" funnits så hade du inte ens haft ett sommarjobb för det är på grund av just "de röda" som den som du vikarierar för har en lagstadgad semester, "punkt slut"... 
  • Fri 24 May 2019 08:32
    +1
    VCCS skrev 2019-05-23 11:57:20 följande:
    Vem vill inte kunna leva ett bra liv där man har råd att resa istället för att behöva vända på kronorna för att ha råd med mat. Jag vill bli enhetschef direkt efter examen, för att löneskillnaden är så enorm. Inom callcenter, kundtjänst, butiker etc är många chefer 18-22 år, varför kan man inte vara chef inom vård men inom alla andra sektorer går bra?
    Men snälla nån... det är här man börjar undra om du ändå är ett troll. 
    Du tycker inte det finns någon som helst skillnad på att vara chef på ett callcenter och ett äldre- eller LSS-boende? Bara den kommentaren diskvalificerar ju dig som lämplig för den positionen.
  • Fri 24 May 2019 08:41
    +1
    VCCS skrev 2019-05-23 12:35:46 följande:
    Då ljög mitt ex om sin lön då, vilket var 58 000 som chef på ett callcenter. Han hade dock råd att köpa bil för nära 1 miljon, bostadsrätt för 6 miljoner osv så någonstans rullade ju pengarna in.
    Hade du inte också ett ex som tjänade en mindre förmögenhet på att vara snickare? Du måste ha trillat rakt på alla outbildade som lyckas få fantasilöner, det är imponerande.

    Och en sak till, oavsett ursprung så MÅSTE du lägga lite tid på att lära dig språkregler, "de" och "dem" hanterar du inte alls, och det förutsätter man nästan att någon som förväntar sig ett chefsjobb ska klara av.
  • Fri 24 May 2019 08:45
    +1
    VCCS skrev 2019-05-24 08:37:25 följande:
    Det är ju det som jag har försökt lyfta från start att dem flesta arbetaryrken ger mer i plånboken än när man har akademiska utbildningar. Det är det som jag anser är fel - att utbildning bestraffas lönemässigt om man väljer ett kvinnodominerat akademikeryrke. Det handlar inte bara om arbetare vs akademiker utan också om män vs kvinnor. Det är enorma skillnader i lön mellan kvinnliga hantverksyrken som frisör och manliga hantverksyrken som snickare. Dessa skillnader finns även på akademisk nivå såklart, att mansdominerade ekonomer tjänar betydligt mer än socionomer, civilingenjörer mer än gymnasielärare osv.
    Jag har inte betvivlat att vänsterpartierna vill att man ska ha möjlighet att utbilda sig, men dem borde även ändra inställning kring att dem som utbildar sig ska bestraffas. Min vän som är undersköterska har över 150 kronor i timmen, och jag som sommarvikarie som socionom har 135, det är en väldigt skev lönebild. Det borde helt enkelt inte se ut så.

    Jag vill också än en gång förtydliga för alla här i tråden att jag inte är moderat, bara för att jag ställde den här frågan. Jag sympatiserar inte med dem riktiga högerpartierna, lika lite som med vänsterpartierna. Jag är inte uppvuxen här, men känner till stora delar av historien och de flesta partier har inte ett helt fläckfritt förflutet.
    Men det är ju det som flera av oss försökt förklara för dig, att du INTE ÄR SOCIONOM. Du kan inte förvänta dig att få en topplön när du är en student som sommarjobbar. Och din undersköterskevän förtjänar varena krona av sin timlön, det finns inget som säger att hon förtjänar mindre än du bara för att du valt att plugga. 
Svar på tråden Akademiker som röstar rött, varför?