Inlägg från: sextiotalist |Visa alla inlägg
  • sextiotalist

    Akademiker som röstar rött, varför?

    VCCS skrev 2019-05-23 12:35:46 följande:
    Då ljög mitt ex om sin lön då, vilket var 58 000 som chef på ett callcenter. Han hade dock råd att köpa bil för nära 1 miljon, bostadsrätt för 6 miljoner osv så någonstans rullade ju pengarna in.
    Det kan vara bonus som höjt detta. Han kan mycket väl friserat siffrorna.
  • sextiotalist
    VCCS skrev 2019-05-23 12:37:58 följande:
    I länken du skrev in är baserat på inkomster från år 2012, det har hänt en hel del i skillnad sen dess vad gäller medelinkomster.
    Du får gärna ge mig länken där en butikschef har en lön på 60 000 och är under 30. Eller lönen för en chef på ett callcenter som har 60 000. För även när jag hittade statistik från 2018 så kom man inte upp i de lönerna
  • sextiotalist
    VCCS skrev 2019-05-23 12:40:09 följande:
    Det var hans allra första jobb efter gymnasiet, så vet inte om det brukar ge stora bonusar till en 19-årings allra första jobb.
    Bonusar brukar vara kopplade till det man drar in.
  • sextiotalist
    VCCS skrev 2019-05-23 12:40:06 följande:
    Det var hans allra första jobb efter gymnasiet, så vet inte om det brukar ge stora bonusar till en 19-årings allra första jobb.
    Men de kan ge 60 000 till en nykläckt gymnasist utan arbetslivserfarenhet, en lön som man kan få efter flera år som civilingenjör
  • sextiotalist
    VCCS skrev 2019-05-23 12:56:55 följande:
    Här är bilder från ett fackförbund för chefer, där jag tagit fram statistik för handel/butik, äldreomsorg och callcenter/kundtjänst.
    Men det var endast lönespridning och inte ålder, nivå på chefskap, utbildning etc
  • sextiotalist
    VCCS skrev 2019-05-23 13:08:52 följande:
    www.unionen.se/sites/default/files/files/ALS%20Lönestatistik_broschyr_2018.pdf

    Finns här med.0
    Callcenter bör väl hamna under marknadsföring/försäljning (30) och skulle tippa på att de hamnar på nivå2 eller nivå 3, nej, jag kan inte få fram de höga lönerna som du påstår finns och än mindre för de som är födda under 90-talet
  • sextiotalist
    VCCS skrev 2019-05-23 13:27:39 följande:
    Nu kollade jag för chefer och inte anställda, men vi ser helt enkelt olika saker då när vi läser statistik.
    Det gjorde jag också. Man har ALS-koden 30 för marknadsföring/försäljning och sedan olika nivåer, jag förutsätter att den högsta nivån är då högsta chefen. Eller fanns det någon dold sida.

  • sextiotalist
    VCCS skrev 2019-05-23 13:42:20 följande:
    Jag kollade igenom hastigt och gissade också det, men killen jag var tillsammans med var högsta chefen och inte teamleader. Jag vet inte hur vanligt det är att hoppa direkt från gymnasiet till högsta chef men verkar inte så ovanligt. Har en vän, och hennes kollegas flickvän har nyss fyllt 20 år och är också chef någonstans.. minns inte var dock men det finns många exempel på chefer i 20-års åldern.
    Kan lugnt säga att det är mycket ovanligt, snarare undantag där det sker. Skulle inte heller se ett företag som seriöst om de hade chefer som har ringa arbetslivserfarenhet och endast gymnasieutbildning.
  • sextiotalist
    LillaTjockaBertil skrev 2019-05-24 05:14:59 följande:

    Att Socialdemokraterna inte skulle inkludera akademiker är en lögn. Socialdemokraterna är ett parti som är inkluderande för alla som ställer upp partiets grundläggande värderingar om alla människors lika värde och delar partiets syn på fördelningspolitik som bygger på devisen "Betala efter förmåga, få efter behov".

    Det jag däremot misstänker att du blandar ihop detta med är hur fackförbunden arbetar. Där har vi LO-förbunden som täcker in alla traditionella arbetaryrkena och det är LO som ursprungligen bildade Socialdemokraterna och därför har Socialdemokraterna alltid varit en naturlig samarbetspartner till LO-anslutna fackförbund. Däremot har TCO och SACO som täcker in tjänstemanna och akademikeryrken valt att vara politiskt obundna men många som jobbar fackligt inom dessa förbund som även är aktiva socialdemokrater. Detta hade ju inte varit möjligt om ditt påstående om att Socialdemokraterna inte inkluderar akademiker varit sant.


    Att ts missat stora delar av svensk historia, rätt okunnig om verkligheten har nog de flesta förstått. Men jag är rätt säker på att socialdemokraterna bildades före LO, och lite OT, det har funnits moderata riksdagsledamöter som varit medlemmarna i LO.

    Sedan är jag väldigt oroad om den allmänna inställningen på socionomutbildningen är att få ett chefsjobb och tjäna pengar som första arbete. Att ha drömmar eller planer att i framtiden bli chef är inget konstigt. Men som första jobb
  • sextiotalist
    VCCS skrev 2019-05-24 06:40:32 följande:
    Nu är jag inte direkt aktiv inom förbundet men får hem medlemstidningar på grund av medlemskap och kan inte se någon rödgrön lutning, tvärtom så får regeringen väldigt mycket kritik av mitt fackförbund som är Saco-anslutet.

    Min mening var att socialdemokraterna heter till och med arbetarepartiet, och ingår i arbetarrörelsen. På vilket sätt inkluderas akademiker i ?arbetarepartiet? eller ?arbetarrörelsen?, det ser jag fortfarande inte även om man ställer upp på deras politik i övrigt. Enda rödgröna partiet som aktivt omfattar akademiker är Miljöpartiet, deras väljarkår är den mest högutbildade av alla partier enligt flera kartläggningar. Socialdemokraterna och SD har mest lika väljarkår då båda är väldigt starka bland de med lägre utbildning och svaga bland de med högre utbildning.
    Det märks att du är historielös. Olof Palme t.ex var en väldigt välutbildad socialdemokrat med rötter i överklassen.
    Lite OT, men även LO-förbunden är kritiska till dagens regering, hett tips. Dessutom är både LO och SACO-förbunden kritiska till de förändringar som det har flaggats om inom LAS. Jag är förtroendevald inom ett SACO-förbund.

    Det stämmer att socialdemokraterna har sina rötter i arbetarklassen. Men de har även arbetat mycket för utbildning och att även de inom arbetarklassen ska ha möjlighet att utbilda sig.
    Under 60-talet och 70-talet så var det väldigt mycket sympatier hos socialdemokraterna och övriga vänsterpartier bland akademikerna.  Jag, som är uppvuxen i en akademisk medelklass, vet att många av mina föräldrars vänner röstade på socialdemokraterna, pappa var politiskt aktiv (inte sosse) och mötte politiker från olika partier och generellt så var dessa, oavsett politiskt färg, mer välutbildade än svensken i gemen.

    Jag gick själv på ett gymnasieskola som ansågs vara en av de rödaste skolan i Stockholm, samtliga linjer var högskoleförberedande på det gymnasiet och många av eleverna hade föräldrar som tillhörde (välutbildade) kultureliten i Stockholm med starka vänstersympatier.

    Rent historiskt så är det mer incitament att rösta med hjärtat mer än plånboken idag. Eftersom mycket av det som är mer plånboksröstning, är faktiskt historia idag. De höga marginalskatterna (som kunde ligga på 80-90 procent) är borta nu, förmögenhetsskatt, arvskatt, gåvoskatt är inte kvar. Skatter som var väldigt inriktade på de som hade bra ekonomi.
    Lägg då till att många sk arbetaryrken ger ofta mer i plånboken än många akademiska utbildningar och att många är egna företagare.

Svar på tråden Akademiker som röstar rött, varför?