• VCS
    Mon 20 May 2019 20:52
    6148 visningar
    301 svar
    -6 +5
    301
    6148

    Akademiker som röstar rött, varför?

    Jag är akademiskt utbildad och därför är det en självklarhet för mig att rösta åt mitten eller höger. Jag ser inte ner på människor med lägre utbildningsnivå än universitetsstudier, men idag bestraffas utbildning i hög grad. I en majoritet av kvinnodominerade akademikeryrken tjänar man mindre än vad en vanlig arbetare gör. Jag ser då och då opinionsmätningar kring att det finns en hel del akademiker som röstar på arbetarrörelsens partier Vänsterpartiet och Socialdemokraterna. Arbetare har det som grupp bättre än ex kvinnliga akademiker som grupp, hur kan ni som akademiker rösta på arbetarrörelsen? En rörelse som anser att utbildning inte ska löna sig. Vad har ni för argument?

  • Svar på tråden Akademiker som röstar rött, varför?
  • Anonym (Gå om grunds­kolan ts...)
    Sat 25 May 2019 19:18
    Anonym (TS) skrev 2019-05-25 18:52:40 följande:

    Well, det får stå för dig att anse att det är pinsamt att be om ursäkt för klumpiga uttalanden och erkänna att man haft fel. Jag har ändrat vissa ståndpunkter, men kommer inte diskutera detta mer.


    Det var inte pinsamt, det var jättecoolt. Nu framstår jag och alla som underskattat dig som pinsamma däremot, haha!
  • Anonym (***)
    Sat 25 May 2019 19:39
    Anonym (Gå om grundskolan ts...) skrev 2019-05-25 19:18:17 följande:
    Det var inte pinsamt, det var jättecoolt. Nu framstår jag och alla som underskattat dig som pinsamma däremot, haha!
    Eller lättlurade...
  • Anonym (TS)
    Sat 25 May 2019 20:20
    Anonym (Gå om grundskolan ts...) skrev 2019-05-25 19:17:07 följande:
    Måste du svara så trevligt och reflekterande när jag sågat dig totalt i tråden? Haha, wow, det är nog första gången jag sett någon på familjeliv som tänkt om efter en tråd istället för att bli ännu mer säker på sin sak.

    Jag tror att du kommer få en lön som är högre än du haft påsommarjobbet när du är färdig socionom. Dessutom kommer den höjas kontinuerligt med tiden. Du kan alltid lägga ditt löneförslag när du söker jobbet.

    Ja, om du är från England så vet du ju hur det är att leva i ett klass-samhälle med tydligare klyftor än i Sverige. Jag har bott i Skottland i 3 år och min bror bor i London och är gift med en tjej där, det var ju mer tydligt vilken klass man kom ifrån och att arbetarklassen mer sällan än här började läsa på universitetet.

    Eller vad är din erfarenhet? Min bror jobbar ändå som forskare och hans tjej som lärare men jag måste säga att vår lägenhet i Sverige (och dom flesta lägenheterna i Sverige) har en högre standard än deras hus, dom har inte ens på värmen dygnet runt på vintern utan bara några timmar på morgonen och kvällen. Förskolan är också svindyr där (fast verkar MYCKET bättre än i Sverige!)

    Jag älskar England men är glad att England är England och Sverige Sverige, glad att en arbetarkille eller tjej, tillochmed barn till föräldrar som levt på soc och missbrukat KAN läsa till läkare gratis här och skapa ett annat liv än det dom föddes in i.

    Också att man kan läsa en massa såkallade flumkurser då jag anser att det bara är bra när människor utbildar sig och får mer kunskap. Min plan är att alltid läsa någon 7,5 på distans utanför arbetstid tills jag går i pension och sen plugga på heltid olika saker resten av livet...

    Ja, högermannen har inte redogjort för hur mycket han tjänar och vad det är han vill kunna konsumera som inte går med hans höga lön. Troligen hade han inte haft det jobbet eller någon utbildning utan arbetarrörelsen för Sverige utan arbetarklassen hade inga möjligheter för andra än överklassen att studera. Än mindre leva sånt lyxliv som jag tror att högermannen lever.
    Det var faktiskt tack vare sågningarna jag fick i tråden, som gjorde att jag reflekterade över verkligheten och mina åsikter. Jag behövde få höra helt andra perspektiv för att kunna tänka om, och inse att mycket av det jag trodde var felaktigt. Jag var så blint inställd på min liberala ideologi, att jag vägrade ta in att jag kanske inte ens sympatiserade med ideologin jag känt med under lång tid. 
    Jag tänker även att vissa kommentarer jag skrev var rent provocerande, och det var oavsiktligt men jag förstår era reaktioner till stor del. 

    Förhoppningsvis blir min lön högre efter examen och när jag söker jobb i en annan kommun, då alla jämförelser som finns visar att min kommun är en av de sämst betalda kommuner för just socionomer. Jag ska göra min VFU-period i en annan mindre närliggande kommun som enligt dessa jämförelser har ett ganska högt löneläge, i nivå med stockholmskommunerna så jag hoppas på att kunna bli anställd där efter praktiken. Jag får tillägga att jag hatade att jobba inom både handels och vården av olika skäl, så det känns skönt att slippa det vilket också är en anledning att plugga vidare men lönen borde ligga lite högre så jag i alla fall inte förlorar på utbildningen med tanke på studielånen. Jag har inte tidigare jobbat extra under utbildningen, för att det är ett ganska välfyllt schema vissa veckor och det fungerar inte riktigt som arbetstagare att säga att man enbart kan jobba helger, kvällar och de vardagar som passar mig. Vi har inte heller fri rätt att komplettera hur mycket frånvaro som helst utan finns begränsningar där, så min utbildning är inte så lätt att kombinera med extrajobb. Vårt schema ser olika ut varje vecka också, så det är svårt för en arbetsgivare att anpassa ett arbetsschema efter vårt schema. Jag har sökt en del extrajobb men inte fått något på grund av att det inte har gått att kombinera tidsmässigt men fortsätter leta efter någonting som går att kombinera, så jag kanske under en period kan slippa ta studielån.

    Jo, vet hur det är att leva i ett riktigt klassamhälle med stora klyftor där plånboken avgör välfärden man får ta del av. Jag har samma erfarenheter därifrån, att det mest är infödd övre medelklass och överklass som studerar vidare på universitet. Medborgarna lägger också en större vikt där vid klasstillhörighet än här, även om det självklart existerar klassförakt även här. Jag skulle dock säga att klassföraktet här inte är riktat mot arbetarklassen, utan snarare underklassen. Jag tycker bättre om Sverige i helhet, även om inte allting fungerar riktigt bra (Ex. vårdköer). Jag tycker svenska språket är ganska enkelt, men har svårt för de och dem men försöker att lära mig vilket ord jag ska använda i vilket sammanhang.

    Jag har tänkt att läsa en eller två extrakurser i höst på distans inom ledarskap och organisationsvetenskap samtidigt som jag har VFU. Jag var dock sen med ansökan så vet inte hur höga chanserna är att bli antagen inom den antagningskvoten, men det kommer ju fler chanser att läsa extra kurser.

    Utifrån hans inlägg tvivlar jag på att han faktiskt har så mycket pengar som han vill utge sig för att ha, det kändes mer som ett överdrivet sätt att argumentera på. Våra skatter är internationellt sett höga, men gemene man betalar inte 60% i skatt som han pratade om utan lönen ska vara väldigt hög för att komma upp i den skattesatsen.
  • Anonym (TS)
    Sat 25 May 2019 20:25
    Anonym (Gå om grundskolan ts...) skrev 2019-05-25 19:18:17 följande:
    Det var inte pinsamt, det var jättecoolt. Nu framstår jag och alla som underskattat dig som pinsamma däremot, haha!
    Det känns bra att det uppskattades, att jag vågade erkänna mina fel och brister... glömde skriva i mitt föregående inlägg att jag har precis samma erfarenhet vad gäller standarden på bostäder, den är mycket högre här i Sverige. Många ganska dyra hus där har inte lika hög standard som billigare hyresrätter här i vissa fall, så boendesituationen i Sverige är mycket bättre förutom enorma bostadsköerna då vad gäller hyresrätter. Jag tenderar att vara skeptisk mot systemet med krav på kontantinsats också, det straffar unga människor utan rika föräldrar som kanske skulle ha råd att betala för att bo i bostaden även om de fick låna 100% av värdet, istället för dagens krav på kontantinsats. Jag förstår dock tanken med att minska hushållens belåning, men är lite skeptisk mot det.
  • Sat 25 May 2019 20:27
    Anonym (TS) skrev 2019-05-25 16:55:42 följande:
    Jag tog avstånd från tråden och raderade mitt konto då jag kände att jag inte uttryckte mina åsikter på rätt sätt, eller fick den diskussion jag ursprungligen ville att det skulle leda till. Jag ville ta bort inlägget faktiskt då jag ångrar vissa saker som jag skrivit, men det gick inte. Jag menade bara att högre utbildning ska löna sig bättre än idag även om det är ett kvinnodominerat yrke i offentlig sektor, men uttryckte mig klumpigt i vissa lägen och ångrar vissa formuleringar. Jag är nöjd lönemässigt bara jag tjänar lite mer än vad jag hade gjort utan universitetsexamen. Jag behöver inte bli rik, men vill ha en högre lön än vad jag hade inom handels och vården.

    Jag har läst vad högerpersonen skriver i tråden, och jag håller med dig faktiskt i dina kommentarer riktade mot honom. Jag tycker inte skatterna är extrema på något sätt och såg även att han tyckte 58 000 är en låg lön vilket jag ser som en riktigt hög lön. Jag tycker skatterna för höginkomsttagarna ska öka för att kunna satsa på välfärden och klimatet, och tycker det är fel att vi inte beskattar kapital/förmögenheter i Sverige. Jag har inte varit politiskt engagerad inom något parti, så jag har inte haft full koll på vad människorna inom högern eller vänstern tycker. Efter att ha läst utvecklingen i denna tråden, så ser jag stora fördelar med socialism även om jag är obekant med ordet arbetarrörelse. Jag tror inte på högerns propaganda om ''de som inte vill arbeta''. Jag har personligen aldrig träffat någon som inte vill arbeta överhuvudtaget, och detta är ett sätt att avhumanisera sjuka och arbetslösa vilket är två samhällsgrupper som borde få det bättre, särskilt sjuka.
    Jag kommer definitivt att ompröva mina ställningstaganden inom politik efter ha läst högerpersonens inlägg, som jag tycker tyder på en person med vidrig människosyn. Jag ska erkänna att jag inte har varit helt insatt i alla politiska frågor eller partier, men ska definitivt sätta mig in i det mer på djupet för att bilda mig en bättre uppfattning. Jag kommer nog rösta rödgrönt i morgondagens EU-val efter att fått ta del av dessa extrema högeråsikter som jag knappt trodde fanns i Sverige, så därför lutar det åt att jag lägger min röst på MP imorgon.

    /TS
    Svårt verifiera att du är TS. Du skriver anonymt.

    Jag har aldrig påstått att 58000 är en låg lön. Kan du berätta varför du far med sådan osanning?

    Däremot är det absolut inte en "riktigt hög lön". Efter skatt handlar det om 10000 kr mer än genomsnittsarslet. Det är inte så mycket att hänga i gran.

    Jag tycker Frankrike har en bra modell där de som tjänar över 10 miljoner om året får betala 75% skatt. Det är rimligt, och något vi borde ta efter. Detta bör gälla alla typer av inkomster, inte bara arbete. Dessutom borde skattemyndigheten få utökade befogenheter att skönstaxera uppenbara fall av kriminella inkomster. Det måste bli ett slut på knarkhandlare som kan glida omkring skattefritt i sina miljonbilar.

    Om skatten på arbete sänks så kommer fler att arbeta och färre behöver bidrag.

    En vanlig arbetare betalar idag c:a 70% i skatt. Är inte det bevis nog på att hög skatt ger otroligt dålig välfärd?

    Jag tycker för min del att vi i första hand borde hjälpa de sjuka att bli friska. För ingen vill väl vara sjuk?

    Säg mig, vad består min "vidriga" människosyn i? Är det verkligen så hemskt med människor som går till jobbet, betalar skatt och finansierar allt som du plötsligt brinner för

    Att arbete borde löna sig är en "extrem högeråsikt". Nu förstår jag. Imorgon röstar jag på V och på måndag långtidssjukskriver jag mig. Härligt att få tillhöra den grupp du vill satsa på.


  • Sat 25 May 2019 20:39
    Anonym (Gå om grundskolan ts...) skrev 2019-05-25 19:17:07 följande:
    Ja, högermannen har inte redogjort för hur mycket han tjänar och vad det är han vill kunna konsumera som inte går med hans höga lön. Troligen hade han inte haft det jobbet eller någon utbildning utan arbetarrörelsen för Sverige utan arbetarklassen hade inga möjligheter för andra än överklassen att studera. Än mindre leva sånt lyxliv som jag tror att högermannen lever.
    Hö-hö

    Vad jag tjänar har du inte med att göra lille vän, men jag kan garantera dig att jag haft både utbildning, kunskap och jobb utan dig och din bidragsrörelse. Arbetarrörelsen har gjort mycket bra för Sverige, även om det är hög tid att de börjar fundera över sitt eget bästa.

    Kan du snälla berätta vad som ingår i mitt s.k lyxliv. Jag är idel öra. Vad är ens ett lyxliv? När jag tänker efter är det direkt patetiskt vilket enkelt liv jag lever i förhållande till vad jag gör för min arbetsgivare.
  • Sat 25 May 2019 20:43

    En fråga till TS,

    Varför hoppas du på högre lön när din högsta önskan är att få skatta bort densamma?

  • Anonym (TS)
    Sat 25 May 2019 20:48
    +1
    Mr PacMan II skrev 2019-05-25 20:27:51 följande:
    Svårt verifiera att du är TS. Du skriver anonymt.

    Jag har aldrig påstått att 58000 är en låg lön. Kan du berätta varför du far med sådan osanning?

    Däremot är det absolut inte en "riktigt hög lön". Efter skatt handlar det om 10000 kr mer än genomsnittsarslet. Det är inte så mycket att hänga i gran.

    Jag tycker Frankrike har en bra modell där de som tjänar över 10 miljoner om året får betala 75% skatt. Det är rimligt, och något vi borde ta efter. Detta bör gälla alla typer av inkomster, inte bara arbete. Dessutom borde skattemyndigheten få utökade befogenheter att skönstaxera uppenbara fall av kriminella inkomster. Det måste bli ett slut på knarkhandlare som kan glida omkring skattefritt i sina miljonbilar.

    Om skatten på arbete sänks så kommer fler att arbeta och färre behöver bidrag.

    En vanlig arbetare betalar idag c:a 70% i skatt. Är inte det bevis nog på att hög skatt ger otroligt dålig välfärd?

    Jag tycker för min del att vi i första hand borde hjälpa de sjuka att bli friska. För ingen vill väl vara sjuk?

    Säg mig, vad består min "vidriga" människosyn i? Är det verkligen så hemskt med människor som går till jobbet, betalar skatt och finansierar allt som du plötsligt brinner för

    Att arbete borde löna sig är en "extrem högeråsikt". Nu förstår jag. Imorgon röstar jag på V och på måndag långtidssjukskriver jag mig. Härligt att få tillhöra den grupp du vill satsa på.
    Du skrev att 58 000 inte är några pengar, och det är i princip samma sak som att säga att den är låg, så jag ljuger inte utan påvisar bara vad du sade. Det är långt över en genomsnittlig lön, och klassas de facto som en hög lön.

    Hur kopplar du låga skatter till att fler arbetar, och färre behöver bidrag? Högre skatter ger möjligheter till satsningar på välfärd, arbetsmarknadsåtgärder och har historiskt sett inneburit en högre sysselsättning med lägre bidragsberoende.

    En vanlig arbetare betalar inte 70% i skatt, det är ren lögn. Om man tjänar 300 000 kronor i årsinkomst betalar man 23% i skatt, om man tjänar 500 000 betalar man 27% i skatt, och om man tjänar 1 000 000 betalar man 43% i skatt. Menar du alltså att den som tjänar 1 000 000 i årsinkomst är låginkomsttagare som bara betalar 43% i skatt när genomsnittet betalar 70%? Källa har du nedanför, så detta är inget annat än pinsamt för dig.
    https://www.skatteverket.se/privat/skatter/arbeteochinkomst/sabeskattasdinlon.4.54a3d27615036ac09f316ce.html

    Du tror på allvar att alla sjuka kan bli friska nog att återgå till arbete? Det är ett faktum att vissa människor även efter rehabilitering kommer sakna arbetsförmåga, så sjukpensionerna måste vara höga nog att ge personen ett välfungerande liv.

    Arbete lönar sig redan, betydligt mer än vad det gör att vara arbetslös eller sjuk. Nu spelar du dessutom dum, du kan inte bara långtidssjukskriva dig och få bidrag. Du kanske har missat utförsäkringar av cancerpatienter och att grovt sjuka människor inte beviljas sjukpension. Vet du inte heller skillnad på en vanlig sjukskrivning och att vara sjukpensionerad, så borde du minst sagt gå om grundskolan. Jag blir verkligen vettskrämd av att vara så verklighetsfrånvänd.
  • Anonym (TS)
    Sat 25 May 2019 20:50
    +1
    Mr PacMan II skrev 2019-05-25 20:39:37 följande:
    Hö-hö

    Vad jag tjänar har du inte med att göra lille vän, men jag kan garantera dig att jag haft både utbildning, kunskap och jobb utan dig och din bidragsrörelse. Arbetarrörelsen har gjort mycket bra för Sverige, även om det är hög tid att de börjar fundera över sitt eget bästa.

    Kan du snälla berätta vad som ingår i mitt s.k lyxliv. Jag är idel öra. Vad är ens ett lyxliv? När jag tänker efter är det direkt patetiskt vilket enkelt liv jag lever i förhållande till vad jag gör för min arbetsgivare.
    Nu var det inte mig du citerade men vilken nedvärderande attityd du har. Föddes du till respektlös och verklighetsfrånvänd, eller har du gått en kurs?
  • Sat 25 May 2019 20:50
    Anonym (TS) skrev 2019-05-25 20:20:56 följande:
    Utifrån hans inlägg tvivlar jag på att han faktiskt har så mycket pengar som han vill utge sig för att ha, det kändes mer som ett överdrivet sätt att argumentera på. Våra skatter är internationellt sett höga, men gemene man betalar inte 60% i skatt som han pratade om utan lönen ska vara väldigt hög för att komma upp i den skattesatsen.
    OMG, flera hundratusen människor betalar 60% i skatt. Men lägg till arb.avgift och moms så kommer du närmare sanningen. Kanske 80% i skatt. Vore kul om du kommer upp i en lön så att du också får vara med och bidra.

    Du har en förvirrad syn på vad en väldigt hög lön är. Vet du ens vad det kostar med bostad till barnfamilj? Bil, sommarstuga, båt och utlandsresor? Det är jättejättedyrt och 58k kommer man inte långt med. Blir inga Thailandsresor på jullovet med den lönen s.a.s.


Svar på tråden Akademiker som röstar rött, varför?