Glutenintolerans
Ni som är glutenintoleranta, hur fick ni reda på att ni var det? Vilka symtom hade/har ni?
Misstänker att jag har det, vill höra med andra som har det också.
Ni som är glutenintoleranta, hur fick ni reda på att ni var det? Vilka symtom hade/har ni?
Misstänker att jag har det, vill höra med andra som har det också.
Jag gick inte upp i vikt och var kortväxt.
Ni som är glutenintoleranta, hur fick ni reda på att ni var det? Vilka symtom hade/har ni?
Misstänker att jag har det, vill höra med andra som har det också.
Du bokar väl tid på vårdcentralen? Om din misstanke inte räcker, finns antagligen inget att oroa sig för.
Jag var säker för någon månad sen att jag blivit glutenintolerant. I över ett dygn fick jag lida. Det visade sig sedan att stora mängder amfetamin, en sömnlös vecka och näringsbrist kan leda till vanföreställningar.
Men jag var säker, jag lovar.
Proverna i vården kommer inte ge dig svar på om du har glutenintolerans. Trots att inget syns på prover har man ofta allvarliga symptom. Det kan vara allt ifrån hemska halsbrännor, smärtor i bröstet, erosioner som bildas på matstrupen som i mitt fall efter att ha haft för mycket magsyra i alltför många år pga vete och andra sädesslag.
I andra fall är det ofta uppsvälldhet, magknip, konstant bubblighet, behov av att springa på toaletten fort man ätit gluten osv eftersom luddet i tarmen blir skadat av gluten. Detta kan i längden skapa andra sjukdomar och symptom,även vitamin och mineralbrist. Så mitt råd till dig är att ta dina symptom på allvar och köra uteslutningsmetoden för att se om du mår bättre. Sen kan du föra in glutenprodukter igen och jämföra.
Själv blev jag så mycket bättre fort jag slutade men det tog lite tid och jag hade varit beroende av Omeoprazol under lång tid så övergången var tuff.
Proverna i vården kommer inte ge dig svar på om du har glutenintolerans. Trots att inget syns på prover har man ofta allvarliga symptom. Det kan vara allt ifrån hemska halsbrännor, smärtor i bröstet, erosioner som bildas på matstrupen som i mitt fall efter att ha haft för mycket magsyra i alltför många år pga vete och andra sädesslag.
I andra fall är det ofta uppsvälldhet, magknip, konstant bubblighet, behov av att springa på toaletten fort man ätit gluten osv eftersom luddet i tarmen blir skadat av gluten. Detta kan i längden skapa andra sjukdomar och symptom,även vitamin och mineralbrist. Så mitt råd till dig är att ta dina symptom på allvar och köra uteslutningsmetoden för att se om du mår bättre. Sen kan du föra in glutenprodukter igen och jämföra.
Själv blev jag så mycket bättre fort jag slutade men det tog lite tid och jag hade varit beroende av Omeoprazol under lång tid så övergången var tuff.
Min mage strulade jättemycket förra året med magont och ständig diarré som kom efter en utbrändhet. Blodprov för gluten visade inget men läkaren bad mig prova att utesluta gluten ur kosten.
Nu är jag mer eller mindre helt problemfri så prova att ta bort gluten.
Och innan nån besserwisser kommer så kan jag också säga att jag fick göra alla möjliga blodprover samt gastroskopi men inget avvikande hittades.
Min ordinarie läkare var på semester varav den vikarierande läkaren granskade alla tagna prover och sa spontant - gluten har vi inte kollat dig för.
Blodprov för gluten visar sällan nåt och ska man ha det svart på vitt var det ny gastro/koloskopi mm.
Jag avböjde dessa tester - mest för att jag inte behöver ha det på papper. jag nöjde mig med att min mage blev bra och att jag inte tappade vikt igen. Och alla hudbesvär försvann.
Idag, 1,5 år senare,har jag fått tillbaka mina förlorade kilon (VIKTIGA kilon eftersom jag är 177cm lång).
Jag har nog inte celiaki men intolerans mot gluten, kan äta det mesta men inte pasta/bröd etc.
Testa bara för din egen skull - sen kan du gå vidare om du vill göra en full utredning och få en diagnos på papper.
Lycka till och kom ihåg att inga frågor är dumma - bara ställ dem!
Enda sättet att vara helt säker är att ta prover från tunntarmens slemhinna för att se hur tarmluddet ser ut.
Du kanske mår bättre av att utesluta gluten men inte säkert att det är glutenintolerans för det. Man kan vara allergisk mot något sädesslag tex vete men det är inte samma sak som att vara glutenintolerans.
Eller så kanske det är en anna allergi du har. Mölkprotein?
Och innan nån besserwisser kommer så kan jag också säga att jag fick göra alla möjliga blodprover samt gastroskopi men inget avvikande hittades.
Min ordinarie läkare var på semester varav den vikarierande läkaren granskade alla tagna prover och sa spontant - gluten har vi inte kollat dig för.
Blodprov för gluten visar sällan nåt och ska man ha det svart på vitt var det ny gastro/koloskopi mm.
Jag avböjde dessa tester - mest för att jag inte behöver ha det på papper. jag nöjde mig med att min mage blev bra och att jag inte tappade vikt igen. Och alla hudbesvär försvann.
Idag, 1,5 år senare,har jag fått tillbaka mina förlorade kilon (VIKTIGA kilon eftersom jag är 177cm lång).
Jag har nog inte celiaki men intolerans mot gluten, kan äta det mesta men inte pasta/bröd etc.
Testa bara för din egen skull - sen kan du gå vidare om du vill göra en full utredning och få en diagnos på papper.
Lycka till och kom ihåg att inga frågor är dumma - bara ställ dem!