• Siden

    Dottern ska komma och gå

    Varför är det konstigt att säga att man har barnfri vecka?

  • Siden

    Har alla som lever i styvfamiljer 14-åringar som kommer och går mellan sina separerade föräldrar (och nya partners och halvsyskon, styvsyskon)? Jag undrar av ren nyfikenhet, jag har själv ett 9-årigt styvbarn och vi har diskuterat detta en gång, då kom vi fram till att köra svängdörrar var för oförutsägbart och svårt att planera. Så min fråga är, hur gör ni i styvfamiljer med tonårsbarn där det även finns nya partners och nya barn?

  • Siden

    Ok, har du ny partner och nya barn då? Vad tycker din nya partner om upplägget?

    Detta var inga konstigheter alls mellan mig och min man, vi tycker att varannan vecka funkar utmärkt och vi bor inte så nära exet så att styvbarnet promenerar mellan utan det är bil en halvtimme mellan hemmen (vi bor på landet). Kanske ändras det för oss när styvbarnet är i tonåren, vem vet. Blir bara nyfiken på hur andra gör.

  • Siden

    Varför då? Vet många ombildade familjer som fortsätter dela upp umgänget med sina tonåringar. Varför är det så konstigt? Självklart kan undantag förekomma, men ett tonårsbarn kan väl bo på ert planerat sätt, i samråd med föräldrarna.

  • Siden

    Har du själv ett styvbarn som kommer och går som hen vill?

  • Siden

    Det blir väldigt svårt för den biologiske föräldern som har startat en ny familj med ny partner och nya barn om den måste vara ständigt tillgänglig och 100 % förälder till sitt tonårsbarn från en tidigare kull, och ha svängdörrar för tonårsbarnen i sin nya familj. Det måste den biologiske föräldern ordna så att det funkar för den ombildade familjen. Det ska inte vara vara tonårsbarnet som har rätt att komma och gå hur den vill. Tänker tex på om tonårsbarnen kommer hem sent och stör den nybildade familjen där det finns en bebis och en utvakad mamma. Etc. Hänsyn måste visas till alla, kanske inte om det inte finns nya partners och nya barn, men definitivt om det finns sådana.

  • Siden

    Inte konstigt att så många ombildade familjer separerar...blir mörkrädd när jag ser vissa av svaren här. Självklart har en nyförlöst kvinna lika stor rätt till att bo i ett tryggt och säkert hem och ha en ok nattsömn, i det läget får en tonåring från en tidigare kull anpassa sig och inte komma och gå oplanerat som hen vill (sent på natten). Inte en ovanlig situation för övrigt, i det man läser på Familjeliv. När ska dessa biomammorna förstå att även barnen och den nya partnern i den ombildade familjen har rätt att forma rutinerna? Och nej, det är inte alltid barnen från första kullen som ska prioriteras. Den biologiska pappan har här ett stort ansvar för att få det att fungera. Till Ts råder jag dig att stå på dig och gå på din magkänsla, pappan verkar inte ha riktigt koll på hur tunnelbanan fungerar numera i centrala Stockholm i rusningstid och han verkar lite väl glad i att lämpa över ansvaret på både hämtningar och oro på dig.

Svar på tråden Dottern ska komma och gå