• Wed 5 Jun 2019 11:31
    1335 visningar
    20 svar
    20
    1335

    Lösa ut arvet i förtid?

    Vad säger er pappa?
    Ni kan inte köpa ut styvsyskonen för halva taxeringsvärdet.
    Man gör en bodelning när någon dör, där värderar man tillgångar och huset borde ha värderats.
    Halva värdet av tillgångarna var hans frus om man inte skrivit enskild egendom.
    Har dom inte skrivit papper på att huset var er pappas ingår huset i tillgångarna.
    Däremot om det finns flera större tillgångar kan dom få ta del av dom till samma värde som ni behåller huset.

    Styvsyskonen borde ha fått ut sin del när deras mamma dog men hon er pappa kan ju ha skrivit att dom endast ska få ut laglott eller att dom endast ska få sin laglott vid dödsfallet och resterande vid din pappas död.

    Om inga papper är skrivna kan inte er pappa skänka bort hennes del huset till er, eller om ni får huset ska dom få samma ekonomiska tilldelning.

    Finns det papper skrivna av er pappa och hans fru?

  • Wed 5 Jun 2019 11:33
    #7

    Vill bara förtydliga, ingen ärver halva huset utan man ärver hälften av tillgångarna som finns i dödsboet och där ingår huset tillsammans med övriga tillgångar.

  • Fri 14 Jun 2019 13:23
    #10
    Pajama skrev 2019-06-14 11:05:43 följande:

    Tack för alla svar!
    Vi får nog prata med en jurist, men det här ger en fingervisning i alla fall, det är inte taxeringsvärdet utan marknadsvärdet man ärver.
    De hade separata ekonomier och vid hennes död fanns väldigt lite gemensamma ägodelar, vad jag vet. 

    Vår pappa ångrar att de skrev in hennes barn som arvtagare till huset, de hade ju kunnat kompenseras på annat sätt, t.ex. med det belopp hon bidrog med vid renoveringen + värdeökning med åren. Men frun var väldigt ekonomiskt medveten, det var inte han. 
    Det är ledsamt om vi blir tvungna att sälja. Sinsemellan biologiska syskonen hade vi kunnat komma överens om ett lågt pris, så att en kunde behålla. 


    Du har missuppfattat juristen, dom har nog inte skrivit in hennes barn som arvtagare till huset, man skriver inte så. Däremot kunde er pappa när han och hans fru gifte sig har skrivit huset som enskild egendom men då hade nog inte frun lagt in pengar i huset som sen inte hennes barn fått ta del av om inte dom pengarna hon la ner i huset skrevs att dom skulle betalas tillbaka till barnen.
    Men dom kunde också ha skrivit att vid bodelning skulle ni alltså  barn till er pappa få huset och hennes barn få andra tillgångar om det fanns likvärdiga andra tillgångar.
    Vet inte vart du fick taxeringsvärdet ifrån när du pratade om att köpa ut hennes barn, det är alltid marknadsvärdet man går på.

    Din pappa och hans fru hade kunnat skriva papper, det du beskriver följer bara praxis dvs när någon dör i ett äktenskap gör man bodelning och delar 50-50, sen ärver barn direkt om det är särkullsbarn.
    Man ärver alltså inte del i huset utan del av det totala tillgångarna, därför skriver man inte in barn i hus utan det är arv av hälften av tillgångarna.
    Hade det funnit andra tillgångar hade som sagt hennes barn kunnat få dom och ni fått huset, nu finns troligen inte det och huset måste säljas.

    Man följer normal arvsrätt i detta fall då inga papper har skrivits på annat sätt.
    Du kan inte klandra fruns barn för det.
    Däremot tråkigt att din pappa och hans fru inte tänkte på att dom hade barn sen innan då dom gifte sig.
    Det är alltid bra att skriva testamente mm när det finns särkullsbarn så att man inte hamnar i tråkig situationer.

    Eller har dom skrivit ett testamente på något annat sätt?
    För som sagt som du beskriver det följer man bara vanlig arvs praxis och inte annat.
Svar på tråden Lösa ut arvet i förtid?