Inlägg från: Anonym (Framfall) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Framfall)

    Förlossning med rectocele/framfall

    LH123 skrev 2019-06-09 15:02:17 följande:

    Undrar om någon har erfarenhet av att föda barn med framfall (av tarm och urinblåsa). Min tarm buktar inåt och även urinblåsan till viss del. Funderar på om det då blir trångt för bebisen att tränga ner i slidan/förlossningskanalen eller om det löser sig genom att utbuktningarna trängs undan. Någon med erfarenhet?


    Jag har rectocele, iofs inte ett jättestort, men det ger mig en del besvär med toalettbesök. Jag har fött två barn sen jag fick diagnosen och ingen har någonsin sagt att det skulle vara besvärligare för barnet att tränga ner och mina förlossningar har varit snabba och okomplicerade. Så baserat på egen erfarenhet så är det inga problem alls.

    Man ska kissa ofta under förlossning och många blir ju lösa i magen när förlossningen sätter igång så en tom tarm och blåsa som buktar in i förlossningskanalen borde verkligen inte kunna ställa till problem tycker jag.Trycket är nog ganska starkt från bebisens huvud! Hoppas det går bra när det är dags!
  • Anonym (Framfall)
    LH123 skrev 2019-06-09 19:28:51 följande:

    Tusen tack för ditt svar! Det var lugnande att höra. :)


    Jag förstår din undran! Jag var själv väldigt orolig innan jag skulle föda mitt andra barn (rectocelet konstaterades efter att jag fött mitt första barn), jag hade då blivit ganska symptomfri efter att ha känt av mycket obehagligt skav och tyngdkänsla och jag var så orolig att en vaginal förlossning skulle förvärra framfallet. När jag diagnosticerades med framfall sa min gynekolog att jag aldrig mer skulle krysta hårt när jag gick på toa, och det är ju lite svårt att undvika under en förlossning :P

    Men det gick hur bra som helst! Och sen har jag fött ett barn till vaginalt därefter, och är nu gravid med fjärde barnet. Efter trean hade jag en ganska stark tyngdkänsla i nån månad efter förlossningen, men det var inget som knipande inte rådde på och rectocelet känns precis lika stort efteråt som innan andra förlossningen så inget har förvärrats vad jag kan känna!

    Får jag fråga vad du har för symptom? Är det bara vid toalettbesök eller känner du av framfallet annars också? Du behöver såklart inte svara!
  • Anonym (Framfall)
    LH123 skrev 2019-06-10 09:01:57 följande:

    Tacksam att du tar dig tid!

    Jag har ingen direkt tyngdkänsla men när jag går på toa fylls "bulan" som då buktar in så att jag måste hjälpa till med tummen för att tömma tarmen helt. Förr var jag ofta förstoppad och jag har nog haft detta i många år (även innan förlossningar) men efter barnen har väggen antagligen blivit tunnare och svagare och buktar lättare ut. Jag har inte ont och förutom att jag måste hjälpa till för att tömma det sista har jag inga andra problem av det. Har aldrig fått någon diagnos utan själv förstått att det är det jag har. Upptäckte det för några år sedan då det bultade ut dom ett ägg vid öppningen när jag krystade.

    Så ja min oro inför denna fl är ju om denna försvagning och utbuktning skulle kunna hindra bebisens passage. Känner ju att det är trängre pga att saker fallit inåt. :) Dock har inte livmodertappen sjunkit. Har slarvat med knipövningar efter 3 täta fl. ???? Men som du skrev bör väl inte en tom tarm ställa till det utan barnet bör väl trycka tillbaka bulan då. Men som sagt, man oroar dig för själva krysta det och hur det påfrestar. Blir ju nästa orolig att bulan ska brista då men den lär väl tryckas inåt väggen och inte neråt (att den alltså trycks in istället för ner framför huvudet. ) Usch ja, man vill ju våga ta i när bebisen ska ut och inte hålls igen av rädsla. Men skönt att höra att du fixat det. Har googlat mkt och läser man om olika framfall ska det ju inte hindra en graviditet. Har din bm kollat dig inför förlossning och sagt att det inte ska vara något hinder?


    Ja dina symptom låter ju precis som mina, förutom då att jag kände av att det skavde ett tag. Gynekologen som konstaterade mitt framfall sa att det inte var orsakat av min första förlossning. Jag tror inte heller det. Jag var väldigt förstoppad efteråt och satt ofta länge på toaletten och det var efter ett extra långt toalettbesök jag kände besvären komma. Så irriterande att bajsa sig till ett framfall liksom!! Jag hade aldrig någonsin hört att det var möjligt att göra det, men som du säger så var jag säkert försvagad efter en graviditet och förlossning och så klarade slidväggen inte av att hålla emot längre.

    Hur som helst, jag har aldrig diskuterat framfallet med min barnmorska, men det har konstaterats på efterbesöken efter förlossning och där har det inte tagits upp att det skulle vara ett problem heller. Jag tror helt enkelt inte att det kan förhindra en vaginal förlossning. Vävnaderna är mjuka och kraften stor när en bebis ska ut. Om du är orolig så tänker jag att du kan vara lite extra noga att äta typ Lactulos eller liknande veckorna innan förlossningen så att du vet om att du inte är förstoppad. Men jag kan inte tänka mig att en förstoppning skulle hindra bebisens väg ut. Jag har som sagt exakt samma problematik som dig och det har mer eller mindre bara sagt tjoff! så har barnen varit ute :D

    Om man föder i ryggläge så faller f.ö. rectocelet tillbaka inåt ryggen till så det är ju en tanke.
Svar på tråden Förlossning med rectocele/framfall