• Anonym­122246­7
    Mon 10 Jun 2019 23:54
    162 visningar
    0 svar
    0
    162

    Disskusion

    Hej!

    Går första året i gymnasiet på naturvetenskaps programmet och har fått i uppgift om att skriva en inventeringsrapport, någon som hade kunnat läsa igenom den och ge både vad som är plus och minus med den?


    Den teori som fanns om Åmossarna väl på plats innan exkursionen började var att det är ett näringsrikt område med ett stort biologisk mångfald inom land, ån och sjön. Anledningen till detta berodde på att runt om området fanns det jordbruk vilket bidrar med en god tillgång till närsalter. Den andra anledningen berodde på att växterna hade en god tillgång till vatten vilket bidrar till en hög tillväxt vilket även leder till flera insekter och då fåglar som äter insekterna. Den höga tillväxten resulterar till även att syretillgången blir större i sjön. Det fanns även en stor mångfald av ekosystem vilket gav upphov till flera arter att leva där. Det fanns bland annat vattenområden, fuktiga områden, åkerområden, sjö- och torra områden.



    Land


    Den teori som fanns på landet var att den skulle vara näringsrik och ha en stor mångfald av insekter, djur (både större och mindre) och fåglar. Det skulle även hittas ett stort antal änder.



    Resultatet blev att det fanns inte ett stort biologisk mångfald av djur och växter diverse fanns det en större mångfald av insekter, vilket inte stämmer överens med våran teori. Det fanns en bra förutsättning för liv av både växter, djur och insekter. Anledningen till detta kan bero på att växterna påverkas mycket av de omgivande åkermarkerna eftersom de leder till övergödning av nitrater och fosfater som gör att växterna växer snabbare. Växterna har även en bra tillgång till vatten från sjöar och åar som bidrar till att de kan växa växtligheter och förutsättningar för insektsliv blir stor. En god tillgång av växter bidrar till att antalet insekter kan öka på grund av god tillgång till habitat och föda som i sin tur leder till större antal djur.. En teori var att de gräsarter som växte högt runt sjön hade konkurrerat ut de mindre ljuskrävande växterna.



    På landet fanns det en stor mångfald av insekter men inte däggdjur, vilket ungefärligt stämmer överens med våran teori. Anledningen till att det fanns en stor biologisk mångfald av insekter berodde bland annat på att det växte rapsblommor i närheten vilket gör att det finns en stor mängd förstahandskonsumenter i sjön, eftersom det finns en stor förstahandskonsument finns det en stor bärförmåga för predatorer. Den andra anledningen till att det finns en stor biologisk mångfald i sjön berodde på att de finns en sjö i närheten där insekter har sin livscykel där för t ex jungfrusländor lägger sina ägg i sjön. Anledningen till att det inte fanns däggdjur trots god tillgång till både vatten och näring tros ha berott på att det fanns bekämpningsmedel som minskar antalet förstahandskonsumenter vilket i sin tur minskar antalet predatorer.



    Under exkursionen hittades några fåglar men det fanns ingen stor mångfald av dessa vilket berodde på att det inte fanns tillräckligt mycket med föda för dem, det lyckades bara identifiera tre olika arter av fåglar. Detta stämmer ungefärligt överens med den teori som hades förutom att i teorin troddes det att de skulle finnas fler änder. De insekter som det hittade var Nyckelpigor och Blomflugor dessa arter hittades även av andra grupper vilket betyder att populationer av Nyckelpigor och Blomflugor kan vara stor. Insekter som vi inte hittade men andra grupper gjorde var Humla,Trollslända och Sommar levande Dagslända.




    Sjö


    Den teori som fanns i sjön var att den skulle vara basiskt, näringsrik och syrerik. I sjön skulle det finnas en stor biologisk mångfald av både insekter och växter.



    Vattnet i sjön var basiskt och hade ett pH värde på 8. Detta stämmer överens med teorin förutom att det troddes att den skulle vara lite högre. Anledningen till detta berodde på att i sjön fanns det kalkgrund som bidrar med löst kalk i vattnet som leder till att vattnet i sjön blir basiskt men även näringsrik för den delen. Temperaturen i sjön var 18.7 grader, teorin om temperaturen den dagen var att den skulle vara runt 20 grader vilket då stämmer överens med teorin. Sjön hade ett konduktivitet på 58 ?S/cm, nitrathalt 0.5 mg/l och fosfathalt på 0.3 mg/l. Det fanns ingen riktigt konkret teori kring vad konduktiviteten, nitrathalten och fosfathalten skulle ligga på. Anledningen till att konduktiviteten var 58 ?S/cm berodde på att det fanns joner. Den nitrathalt och fosfathalt som fanns berodde på jordbruksmarken runt omkring. Syrgashalten i sjön var 48% vilket stämmer överens med teorin då det troddes att sjön skulle vara näringsrik. Anledningen till sjön var syrerikt berodde på rikligt med växter som med hjälp av deras fotosyntes som producerar syre i sjön. Sjön var näringsrik vilket också stämmer överens med teorin. Anledningen till detta berodde på att näring från omgivande område hade kommit till sjön och för att det fanns hummus ämnen vilket tyder på att sjön var näringsrik. Resultatet stämmer bra överens med de andra gruppernas mätningar förutom att några få skillnader fanns.



    I sjön var det en stor biologisk mångfald av insekter men inte djur, vilket stämmer överens ungefär med teorin. Anledningen till att det fanns en stor mångfald av insekter berodde på att det fanns en god tillgång till näring och solljus. Anledningen till att det inte fanns en stor mångfald av djur är detsamma som det skrevs på land. De arter som lyckades dokumenteras var t ex olika sötvattenskvalster och hinnkräftor. Sedan fanns det några skillnader där vissa grupper hittade arter som inte lyckades dokumenteras som t ex Daphnia Magna. Det gäller detsamma för växterna vid sjön där vissa växter lyckades dokumenteras av flera grupper som t ex Kabbeleka medan sedan hittade några grupper arter som inte lyckades hittas och dokumenteras t ex olika alger.




    Ån


    Den teori som fanns om ån var att det skulle vara ett stort biologisk mångfald av både växter och insekter men att det skulle knappt hittas några fiskar. Flödeshastigheten den dagen troddes skulle vara låg fast högre än vad den var.



    Resultatet i ån var att det fanns ett stort biologisk mångfald av insekter men inte av djur, gruppen även hittade en population av mört och flera olika arter av insekter som t ex dammsnäckor. Detta stämmer till en viss del med teorin där det troddes att en större andel liv av insekter skulle hittas i ån på grund av vattendraget men inte den mängden fiskar som gjordes och de få växter som dokumenterades. Orsaken till den biologiska mångfalden är detsamma som för land. Många arter av de insekter som dokumenterades skildes åt ganska mycket till skillnad från växterna med större likhet som t ex Kabbleka.


     


    Ån var relativt rak, vilket inte fanns en teori kring hur den skulle se ut.. Anledningen till detta berodde på att den var artificiell gjord av människor. Detta beror på eftersom det fanns odlingsmark i närheten vilket leder att det säkerligen kan vara ett dräneringssystem för ämnen. Åns form kommer nog inom de kommande åren att ändras eftersom det inte fanns träd i närheten med rötter på grund av att de ökar sannolikheten för erosion.  Det går inte att veta hur andra grupper har beskrivit ån men det går att tänka sig att de har beskrivit det på samma sätt. Flödeshastigheten var låg den dagen och det berodde på eftersom att det fanns inte tillräckligt med vind och vattnet hade inte en hög ström. Detta resultat fick andra grupper också men teorin var att den skulle vara högre.



    Det som ska bara sägas är att den biologiska mångfalden är liten om man jämför med andra orörda områden men för att vara i Skåne har den ett stort biologisk mångfald. Men det har utgåtts från att det inte bara fokuseras på Skåne utan flera andra områden i världen och då blir ett lågt biologisk mångfald.

Svar på tråden Disskusion