Inlägg från: Linnie |Visa alla inlägg
  • Linnie

    Antisemitismen inom vänstern, varför?

    Drottningen1970 skrev 2019-06-11 08:03:03 följande:

    Fast att skandera krossa sionismen betyder inte att man hatar judar. Det är jämförbart med att vilja utradera islamismen, men för den sakens skull ändå kunna fatta att de flesta muslimer inte är terrorister som vill bomba västvärlden.

    En stor skillnad är dock att en överväldigande majoritet av alla judar obegripligt nog verkar vara helt ok med ockupationen av Palestina.

    Jättetråkigt om judarna liksom samer, romer, syrianer etc inte har en egen nationalstat men det innebär ju inte att man helt sonika kan ge bort andra staters land till dom som nåt slags plåster på såren för att folket har varit plågat.


    Bra skrivet!
  • Linnie
    RebeckaZ70 skrev 2019-06-11 07:03:16 följande:


    Antisemitism är ingen ny företeelse. Ända sedan Martin Luthers tid har judehat varit mer eller mindre accepterat, men varför verkar det vara så utbrett bland vänstern? (I Sverige hos S, V och MP, i UK hos Labour.)
    Man försöker dölja det med "det är inte judehat, det är kritik av staten Israel" och liknande.

    Jag kommer att ta upp verkliga exempel i tråden, och även svara på frågor.TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2019-06-20 14:33
    Inser vänstern hur mycket de indirekt stödjer antisemitiska motiv när de så ensidigt och ofta okritiskt ställer sig på palestinas sida?".
    Allvarligt, du kan väl inte mena att kritik av staten Israel är antisemitism?!

    Menar du då att kritik av Islamic republic of Iran skulle vara islamofobi?

    Att det är "Scandifobi" att kritisera skandinaviska regeringar?

    Jag har en judisk vän (israelisk jude, inte svensk jude fast han och frun och hans bror bor här) och vi diskuterar ofta och vi är båda kritiska till Israels agerande i många frågor. Att de tillåter byggandet av olagliga bosättningar på ockuperad mark tex. Att de roffat åt sej väldigt mycket mer mark än de fick sej tilldelat 1947. Att de fängslat miljontals människor inne i Gaza, vilket som betecknas som världens största fängelse av många journalister som varit där.
    Tror man från israeliskt håll att palestinierna ska vara glada och tacksamma över att ha blivit instängda på världens mest tätbefolkade plats?

    Israelerna är det enda folk i världshistorien som fått ett eget land tilldelat av FN, bode man inte då vara otroligt glad för det och ge fan i att ockupera mark utanför tilldelat område? 
    Finns väldigt många fler grupper som önskar eget land. Kurder, Transnistrien, Tjetjenien och andra utbrytarstater från Ryssland. Kashmir, Tibet, Katalonien. Tycker du inte att alla dessa också förtjänar hjälp från FN för att få ett eget land?

    Måste man älska Netanyahu för att inte bli bedömd som antisemit i din bok?  
  • Linnie
    Flash Gordon skrev 2021-11-03 23:27:22 följande:
    Var försiktig med vad du skriver nu.

    Än så länge är det, vad jag vet, bara en signatur här inne som fått inlägg bortplockade och blivit avstängd för antisemitism. Bli inte den andra.

    Här kan du läsa om definitionen på antisemitism. 

    www.holocaustremembrance.com/resources/working-definitions-charters/working-definition-antisemitism

    Läs och fundera på om du är och tassar på fel marker.
    Tackar verkligen ödmjukast för varningen, även om jag inte kan se att jag skulle vara antisemit gällande något.

    Men det är verkligen svårt att förstå att det skulle vara antisemitism för att man inte håller med Israels regering i alla avseenden.
    Det vore ju galet! Då borde man bli avstängd för att man tilldelar andra regeringar kritik också. Och då skulle vi inte längre ha demokrati.

    Jag har några judiska vänner, både svenska och israeliska, så är verkligen inte kritisk till judar på något sätt. 
    Och hela min släkt på ena förälderns sida är frimurare..

    Tusen tack iaf..
  • Linnie
    Flash Gordon skrev 2021-11-04 08:34:28 följande:
    Det är många som tycker att de inte är antisemiter - och sedan vräker ur sig saker som är antisemitiska med hänvisning till att de "kritiserar Israel".
    Jag är otroligt kritisk till Iran, Nordkorea, vår egen regering (den kunde varit värre) och inte minst USA mfl.

    Känns som att det är säkrare att kritisera någon av dem än Israel öppet. Även om det absolut inte borde göras någon skillnad..
  • Linnie
    RebeckaZ70 skrev 2021-11-04 13:58:11 följande:
    Det känns ju väldigt seriöst att bli hopbuntad med Iran och Nordkorea när vi är en rättstat i topp 30 på demokratiindex (27) före ett antal EU länder som t.ex Italien och Grekland. Är väldigt upptagen för tillfället men kan återkomma om lögnerna om Gaza m.m.
    Då får du läsa om. För jag har INTE klumpat ihop Israel med Iran och Nordkorea. Jag skrev exempel på länder som jag är intresserad av, läser mycket om, men gillar inte deras regeringar. Och gillar att diskutera och kritisera samhällsproblem i de olika länderna.
    Exemplen var Iran, Nordkorea, vår egen regering och USA.

    Israel verkar vara ett mycket trevligt land som jag verkligen skulle vilja besöka. Tel Aviv verkar awesome. Gillar framför allt att de har stor pridefestival och är öppna för samkönade relationer. Men man måste ändå få lov att kritisera regeringar utan att för den sakens skull ses som antisemit eller rasist.
    Ingen regering gör alla rätt och i en demokrati får man komma med kritik av politiker och politiska beslut utan att bli avstängd från forum eller dömd som antisemit eller rasist.

    Du verkar inte positivt inställd till Iran? Jag ser inte dej som en potentiell islamofob för det!
    Det landet har ett underbart folk, mat och kultur (bortom hederskultur och religiöst förtryck), men de har fortfarande en förjävlig regering och ett fruktansvärt politiskt/religiöst system som tyvärr inte deras egna invånare får kritisera utan risk för fängelsestraff, inte ska väl Israel den dysfunktionella vägen vandra?
     
  • Linnie
    RebeckaZ70 skrev 2023-05-05 19:41:00 följande:
    Jo, mm kan ju fundera på hur lång tid det tog för Israel att bli en fungerande demokrati med mänsklig rättigheter och jämföra med grannländerna? om de ägnade mer tid och energi åt att bygga upp sitt samhälle istället för att ständigt anfalla oss skulle det kunna se annorlunda ut även där.

    P A är helt körda, de har fortfarande som mål att itplåna Israel som stat. 
    "Oss"? Är inte du svensk och bor i Sverige?
  • Linnie

    RebeckaZ: Anledningen att jag undrar är för att jag har en nära vän som är judisk. H*n har bott i Sverige i hela sitt liv, halvsvensk och halvisrael. 
    H*n kan ibland säga saker som "vårt parlament", jag: " ehh.. jaha, du menar riksdagen?" Nej då menar h*n Israels parlament, ett land ena föräldern lämnade långt innan min vän föddes.

    Det är så himla märkligt!
    Känner ingen annan som är född i Sverige av en helsvensk förälder och en förälder som lämnade sitt hemland i 20-årsåldern som skulle uttrycka sej som "våra politiker" och då inte mena Sveriges politiker utan mena politikerna i det land som ena föräldern är uppvuxen i.

    Att säga "våra politiker" och mena Israels när man är svensk med judiskt påbrå men har bott hela sitt liv i Sverige (liksom ens förfäder i flera generationer), då är det ju bara ännu märkligare!

    Vore väldigt tacksam och dessutom intressant med en förklaring: )

  • Linnie
    RebeckaZ70 skrev 2023-05-08 08:53:02 följande:
    Jag är född och uppvuxen i Sverige, Flyttade till Israel för 6 år sedan, därför skriver jag Oss och vi när jag menar Israel.
    Linnie skrev 2023-05-08 08:32:28 följande:

    RebeckaZ: Anledningen att jag undrar är för att jag har en nära vän som är judisk. H*n har bott i Sverige i hela sitt liv, halvsvensk och halvisrael. 
    H*n kan ibland säga saker som "vårt parlament", jag: " ehh.. jaha, du menar riksdagen?" Nej då menar h*n Israels parlament, ett land ena föräldern lämnade långt innan min vän föddes.

    Det är så himla märkligt!
    Känner ingen annan som är född i Sverige av en helsvensk förälder och en förälder som lämnade sitt hemland i 20-årsåldern som skulle uttrycka sej som "våra politiker" och då inte mena Sveriges politiker utan mena politikerna i det land som ena föräldern är uppvuxen i.

    Att säga "våra politiker" och mena Israels när man är svensk med judiskt påbrå men har bott hela sitt liv i Sverige (liksom ens förfäder i flera generationer), då är det ju bara ännu märkligare!

    Vore väldigt tacksam och dessutom intressant med en förklaring: )


    Det är väl för att din vän identifierar sig som judisk och på det viset känner att man tillhör den judiska staten..

    Jag identifierar mig även som svensk och intresserar mig för vad som händer i Sverige Men säger inte vår regering elller vårt parlament om sverige.
    Tack för svar.
    Okej, bor du i Israel nu så är det ju förståeligt att du säger "oss" eftersom att det är ditt nya hem numera.

    Men när du bodde i Sverige, ditt hemland, ditt födelseland, då refererade du aldrig till Israel när du talade om "vår regering", "vårt väder" etc?

    Har ju träffat fler svenskar med judendomen som religion, som bott här i många generationer som aldrig skulle identifiera sej med Israel på något sätt. De gillar sin religion och förfäder (eller ja, bryr sej kanske inte så jättemycket om 2000 år gamla skrifter rättare sagt) men tycker att hela Israel är ett väldigt misslyckat projekt som de inte identifierar sej med alls.
    Anser du att de är antisemiter för att de kritiserar ett lands politik?
    Kritiserar aldrig du andra länders politik?

    Min vän säger att de idioter som bygger på ockuperad mark i Israel är dumma, outbildade, rasistiska vapenbärare som är mer extrema än VAM eller NSF och allt vad nu de dårarna här kallar sej.
    Ungefär som högerkristna, beväpnade, outbildade amerikaner på landsbygden som är beredda att döda ett barn som går vilse på deras ägor. Min judiske vän bekräftade precis min bild där: )
    Varför vill de ens bo på palestinsk mark om de nu hatar dem så mycket? Billigare att sno än att köpa?
    Vad anser du om personer som stjäl ockuperad mark och smäller upp hus där? 
  • Linnie
    RebeckaZ70 skrev 2023-05-08 15:33:53 följande:

    Jag sa inte oss och vårt osv generellt om Israel, däremot om det handlade om oss judar i israel så sa jag vi och oss. 


    Dina vänner kan ju så klart tycka vad de vill om Israel som nation, men att kalla det för misslyckat projekt när vi är ett av världens mest innovativ länder, som skapat en demokrati omgivet av diktaturer känns lite udda. 


    Det beror på hur man kritiserar, jag kritiserar ofta Sveriges politik.

    resten av ditt svar kanske jag kommenterar när jag har mer tid, det kräver en hel del tid, och med tanke på din ton i kommentaren är jag inte säker på att det ens är värt besväret.


    Hur ska man kritisera Israel för att inte bli beskylld för att vara antisemit då?
    Ja, som jag skrivit förr anser jag att Israel verkar vara ett trevligt land att besöka. Att de som flyttade till Israel kunde bygga upp en demokrati är inte konstigt alls. De kom ju alla från demokratier, mestadels.

    Vad är det du anser är så fel med min ton?

    Att jag inte är jätteförtjust i extremistnationalister och nazister och kallar dem idioter? Att jag inte tycker att det är okej att smälla upp en villa på din eller någon annans mark? Att jag ställer frågor som rör diskussionen? Att jag berättar om vad min vän och andra jag träffat har berättat?

    Det är verkligen inte lätt att veta vad man sagt som är så fel att det skulle utesluta ett svar, bara för att..

    Ber om ursäkt ifall du tagit illa vid dej av vad det nu är, verkligen inte min mening att vara dryg. Men i en diskussion kan man tycka olika och det måste faktiskt få vara okej i ett diskussionsforum.
  • Linnie
    Rataxes skrev 2023-05-08 15:38:06 följande:
    För min del räcker det långt att nazistina står på nazirysslands sida. 
    Det är med att peka ut folk som nazister, rasister och islamofober i var och varannan mening verkar vara en nationalsport för många.

    Du vet väl att ryssarna slogs mot nazisterna? (Ehh ja klart du vet, det vet "alla")

    Ryska regimen med Putain i spetsen är idioter, men nazister vete tusan. Syftar du på ryssarnas svåra homofobi och deras förvägran att ge tjetjenierna, dagestanierna osv suveränitet? Isf kan jag förstå din inställning.
  • Linnie
    RebeckaZ70 skrev 2023-05-09 13:54:34 följande:

    Ok, point taken. Jag kanske överreagerade, men har man försökt föra en diskussion med den där andre så åker taggarna ut direkt ock då fick du ta smällen, sorry?

    Jag håller med om att en del bosättare är extremister, jag skulle aldrig få för mig att bosätta mig area a eller b områdena. Area c området administres enigt osloavtalet av Israel, det var tänkt att ferla områden i area c skulle överföras till Paletinska myndighetens kontrioll efter slutgiltiga fredsavtalet, något sådant fredsavtal har Palersinska ledare vägrat skriva på, trots att de skulle få kontroll över motsvarande 98% av de områden som israel återtog 1967.

    det blev en lång utläggning? jag vet inte vad som driver dem till att vilja bo i area B, Jag personligen tycker att bosättningspolitiken skulle pausas ich inga nya bosättningar tillåtas, men jag är bara en av knappt 9 miljoner israeler. Jag bor i Tel Aviv som är väldigt blandad befolkning. Vi har muslimska vänner, kristna vänner och vi kan alla imgås med varandra. Ingen av oss hatar palestinier, som den där andre påstår.


    israel är så mycket mer än konflikter om man bar tar sig tid och intresse. 


    Förresten kom inte de flesta europeiska judar från demokratiska länder, förintelseöverlevarna hade nog tyckt annorlunda, även de som invandrat från Sovjetunionen håller knappast med, inte heller de som kom efter att de arabisk länderna fördrivit större delen av den judiska befolkningen efter 1947.


    Det är okej. Det är modigt att kunna be om ursäkt fast att det "bara" är till andra anonyma på ett forum.

    Jag återkommer när jag kan skriva ett längre svar på resten av ditt inlägg. Okej?
Svar på tråden Antisemitismen inom vänstern, varför?