Inlägg från: Missermajser |Visa alla inlägg
  • Missermajser

    Antisemitismen inom vänstern, varför?

    RebeckaZ70 skrev 2019-06-11 07:03:16 följande:
    Antisemitism är ingen ny företeelse. Ända sedan Martin Luthers tid har judehat varit mer eller mindre accepterat, men varför verkar det vara så utbrett bland vänstern? (I Sverige hos S, V och MP, i UK hos Labour.)
    Man försöker dölja det med "det är inte judehat, det är kritik av staten Israel" och liknande.

    Jag kommer att ta upp verkliga exempel i tråden, och även svara på frågor.

    Jag är socialist men har aldrig haft något emot folk som identifierar sig som judar. Jag har däremot blivit anklagad för att vara judehatare när jag frågat judiska bekanta varför de räknar med att en nybildad stat som Israel skall accepteras av alla. Jag har undrat hur man kunde förvänta sig att en deklaration utfärdad av en engelsk adelsman skulle accepteras i mellanöstern utan vidare.


    Dessa frågor har jag ställt därför att jag är väldigt okunnig om Israel/Palestinakonflikten och jag kan inte påstå att min förståelse ökat av att bli bemött med oresonlig vrede från de judiska personer jag känner. Det verkar som de vill att man ska ta ställning för Israel helt utan en enda kritisk frågeställning.


    Ni judar som är här på forumet får gärna förklara Israel/Palestinafrågan för mig på ett nyanserat och objektivt sätt. 


     

  • Missermajser
    CarinaL26 skrev 2019-06-11 20:51:48 följande:
    Staten Israel bildades för mer än 70 år sedan. Är det en nybildad stat för dig? Man kan säkert diskutera hur bildandet gick till men det var som sagt mer än 70 år sedan!
    I jämförelse med många andra stater ja men 70 är gammalt i jämförelse med mig så visst det kan jag gå med på. Vill du svara på mina frågor?
  • Missermajser
    CarinaL26 skrev 2019-06-11 20:51:48 följande:
    Staten Israel bildades för mer än 70 år sedan. Är det en nybildad stat för dig? Man kan säkert diskutera hur bildandet gick till men det var som sagt mer än 70 år sedan!

    Vad är det nu 70 år senare gör att bara judar och inte araber har rätt till en stat?


    Vad är skillnaden då och nu?

  • Missermajser
    RebeckaZ70 skrev 2019-06-11 07:22:32 följande:
    Det beror på hur man uttrycker det. Går man runt och vrålar "krossa sionismen" som SS-u gjorde i Malmö får man räkna med att ifrågasättas.

    Leve, leve, leve Palestina.
    Leve, leve, leve Palestina.
    Leve Palestina och krossa sionismen.
    Leve Palestina och krossa sionismen.

    Och vi har kastat stenar på,
    soldater och poliser.
    Och vi har skjutit raketer,
    mot våra fiender.
    Och hela världen känner till vår kamp.

    Jag anser att det handlar om rasism och rent judehat.

    https://ledarsidorna.se/2019/05/antisemitiska-foreningen-i-socialdemokraterna-afs/
    Är anti-islamism liktydigt med att vara muslimhatare? Sionism är väl en religiös/politisk inriktning eller är det liktydigt med att vara jude?
  • Missermajser
    CarinaL26 skrev 2019-06-11 21:08:10 följande:
    Menar du att araber inte har några stater? Ta fram en karta över Mellanöstern så hittar du flera. Notera också att det inte fanns ett land Palestina vid Israels bildande utan det var en del av det ottomanska riket.
    Vad jag vet är att det levde ett antal olika folk på en plats som utropades till en stat. Folken där blev onese om detta och detta och det utbröt krig. Mycket mer menar inte jag. Jag är inte ute efter debatt utan svar som gör att jag kan förstå varför den arabiska befolkningen inte ska anses vara berättigade att bo i t.ex. Jerusalem. Jag vill förstå varför jag ska tycka att tvåstatslöningen ska bort.
  • Missermajser
    CarinaL26 skrev 2019-06-11 21:36:00 följande:
    Araber ÄR berättigade att bo o i Jerusalem. Finns inte en stad i Israel där det inte finns araber. Det finns araber i Knesset också om du missat det.

    Jag är inte emot en tvåstatslösning men den måste garantera Israels säkerhet. Ett av Hamas grundläggande mål är att Israel ska utplånas. Knappast en förutsättning för en tvåstatslösning, eller hur?

    Du anser att det är islamistiska hamas som är problemet då? Inte den palestinska befolkningen? 
    Även jag håller med om att säkerheten ska garanteras från båda håll och jag stöttar inte en islamistisk organisation som hamas. Jag vet dock inte om jag tror att aktiviteterna på västbanken löser problemet med hamas....

    Jag vet naturligtvis inte vad alla i vänstern tycker men jag googlade och såg att V skriver på sin hemsida att de stödjer en sekulär palestinsk stat och Sjöstedt skriver på tvitter: "Vänsterpartiet stöder sekulär palestinsk vänster, inte Hamas." Är det att betrakta som Judehat?

  • Missermajser
    RebeckaZ70 skrev 2019-06-13 16:01:12 följande:
    15-20% av vår befolkning är araber, med samma rättigheter som övriga medborgare. En del av dessa bor naturligtvis i Jerusalem...


    En logik som kan tillämpas från båda håll men en måste förmodligen börja.

  • Missermajser
    RebeckaZ70 skrev 2019-06-13 16:04:47 följande:
    Vänsterpartiet har även företrädare som öppet stödjer DFLP, so använder den här hälsningen...
    Så kan du ju fundera på hur man ska tolka det.
    https://sv.wikipedia.org/wiki/Demokratiska_fronten_f%C3%B6r_Palestinas_befrielse

    Jag vet inte mycket om dem men i vad jag kan läsa om dem så verkar de ju inte särskilt, eller om än mindre  kontroversiella i jämförelse med andra palesinska organisationer.
  • Missermajser
    RebeckaZ70 skrev 2019-06-16 19:16:34 följande:
    Nä, det är ju samma "from the river to the sea" hatretorik som från både fatah och hamas m.fl.

    "We welcome every drop of blood spilled in Jerusalem. This is pure blood, clean blood, blood on its way to Allah. With the help of Allah, every shaheed (martyr) will be in heaven, and every wounded will get his reward."  " ...Al-Aqsa is ours and the (Church of the) Holy Sepulcher is ours. Everything is ours.They (the Jews) have no right to desecrate them with their filthy feet and we won't allow them to "

    Det är ord från den palestinske presidenten abu mazen, (abbas) inne på sitt femtonde år av sitt fyraåriga presidentmandat. Ledare för Stefan Lövens "kära systerparti, fatah.

    Ja, det säger väl mest att Netanyahu är något bättre på att filtrera sina uttalanden offentligt än Abbas även om också han har trampat i klaveret då och då.. Hatretorik förekommer förmodligen från många håll och således även från Israeliskt håll. 


    Förmodligen går det att hitta massor av uttalanden som kan anses vara antisemitiska inte bara hos svensk vänster utan även hos Ekeroths polare alt- rightpolare och andra ställen i högern. 


    När du ändå talar om antisemitism inom vänstern i Sverige så undrar ja förstås om du anser att det existerar någon judisk rasism i Israel?

  • Missermajser
    RebeckaZ70 skrev 2019-06-17 00:26:32 följande:
    jaha? du har naturligtvis några citat att backa upp ditt påstående om Bibi?

    Javisst går det hitta antisemitiska uttalanden från högerhåll, det är väl ingen som ifrågasatt detta vad jag vet? Vitsen med den här tråden var att visa på att antisemitism även kommer från vänsterhåll, som ofta utmålar sig som "extra goda" och antisrasister osv.
    Att Ekeroth skulle komma med antisemitisk auttalanden tror jag knappast. Korkade uttalanden - javisst.
    Hos "fria tider" hittar man ofta "nyheter" med antisemitisk vinkling, typ "globalister", uttalnden om Soros m.m. nu är väl FT ett husorgan för lightnazisterna i AfS, så man kan väl inte vänta sig annat.

    Javisst gör det. Om du menar att de finns de som påstår att judar är bättre människor än "goj" Det är lika vidrigt som rasismen i Sverige.

    https://www.theguardian.com/world/2019/mar/11/israel-president-rejects-netanyahu-comments-about-arab-citizens
    Förra valet kläckte han väl även ur sig att något om att vänstern (Israels  vänster) bussade araber till vallokalerna..


    Ang. Ekeroth så menade jag bara att han i egenskap av motståndare till utrikesministern 2015 omgavs av underliga typer i sitt dåvarande parti...


    Sen vill jag inte försvara vänstern och regeringen i Sverige då dom imponerar på mig lika lite som Israels högerfalang. Att Margot kanske inte är vidare kunnig i vad abbas eller andra säger på sitt eget språk förvånar mig inte. Men att hon skulle vara judehatare tror du inte ens själv på.


    Jag betvivlar starkt att du verkligen tror att vänstern i Sverige verkligen är judehatare. Jag tror det är något annat du vill ha sagt!

Svar på tråden Antisemitismen inom vänstern, varför?