• Anonym (.)

    Fixideer/låsningar 4 åring.

    Har en son som just fyllt 4. Han har en hel del låsningar/fixideer/tvångstankar (vet inte vad jag ska kalla det) som är svåra att bryta och som försvårar en hel del, främst för honom.

    Han har i vissa situationer svårt att med ord uttrycka vad han vill/behöver. Tex om han behöver snyta sig så kan han inte säga det utan kanske bara piper och pekar på näsan. Han kan aldrig med ord säga att han behöver kissa/bajsa utan säger ett eget ord alternativt så stampar han i golvet och frågar "varför stampar jag" och då måste vi säga "för att du är kissnödig gå och kissa". Han har varit blöjfri över ett år men vägrat kissa på förskolan. Senaste månaden har det funkar ibland men då har dom fått tagit honom i handen, gått till pottan, dragit ner byxorna åt honom osv. Förstå gången så stod han upp och kissade på pottan på förskolan och sen dess är det det enda som funkar, han har liksom låst sig vid det nu. Han har jättesvårt att kissa nån annanstans än hemma. Är vi nån annanstans kan han lite kryptiskt ibland hinta om att han behöver kissa men ibland tar det ju ett tag innan vi kopplar och fattar.

    Så är det med mycket. Har han gjort nåt på ett vis en gång så måste det liksom alltid vara så sen. Ibland får han nästan panik när vi försöker ändra/bryta och vi funderar på om det blir nån form av ångest för honom.

    Han har också hakat upp sig på att tröjärmarna måste vara uppvitka på ett visst sätt annars blir det kaos. Innan det var det bältet i bilen som alltid skulle dras åt lika hårt varje gång, och strumporna som alltid var knöliga och skulle rättas till 100 gånger innan det blev okej.

    Det är som sagt mycket fixideer, låsningar osv och det känns svårt att förklara. Nån som har erfarenhet av liknande? Upplever att han vill kunna uttrycka sig men det låser sig. Han har vid nåt tillfälle sagt att det är hans kropp som gör att han inte alltid vill/kan prata. Han pratar för övrigt felfritt och började pratat väldigt tidigt och i stort sett rent från början.

  • Svar på tråden Fixideer/låsningar 4 åring.
  • Anonym (LG)

    Har han alltid gjort såhär? Låst sig och haft fixa idéer?

    Tänker att det kan vara en fas. Men om du blir orolig för det och ser att det kanske påverkar hans vardag på ett negativt sätt så kanske ta det med bvc?

    Min son kan också fixera sig vid saker ibland. Och har haft svårt att kissa på andra ställen än hemma. Men än idag drar han ut på det ini det längsta. Både hemma och ute. Han är dock tydlig i både ord och handling att han är kissnödig. Bara vill liksom inte förrän det är kris.

    Han ska bli 4 år snart.

    Vad säger förskolan?

  • Anonym (...)

    Min femårige son säger inte heller till nät han behöver kissa och vill helst inte kissa på förskolan, vilket har resulterat i nerkissade kläder.

  • Ocdkille
    Låter som om det kan vara en fas. Var dock uppmärksam på ritualer och om han vill göra saker på ett speciellt sätt och om han får ångest annars. Barn i den åldern kan ha udda saker för sig men växer ifrån det. Fortsätter han dock med att vara tvungen att göra ritualer då kan ni kolla med vården så att det inte är ocd. Jag har ocd och den började i fem årsåldern. Då var det mest problem med att jag fick ibland göra om saker tills det kändes rätt. Tex gå fram och tillbaka över en tröskel. Kunde dock fungera hyfsat fast det ibland kunde begränsa och vara drygt. Fick jobbigare som vuxen och ångrar djupt att jag vägrade gå till bup mer än en gång. För det hade varit betydligt lättare att jobba med tidigare. Nu är det som sagt var troligen en vanlig fas han har det verkar som det. Men var vaksam för är det ocd då är det bra att ta tag i det tidigt.
  • Anonym (A)

    Kunde varit jag som skrivit detta för 10 år sen. Son på 13 idag.

    Han fick diagnosen Aspergers som 6åring, vilket förklarade hans sätt.

    Behöver ju inte vara samma för din son. Men OM så är fallet är det helt ok, bara ett nytt sätt att förstå sitt sitt barn.

  • Anonym (.)

    Tack för svar. Det började nog när han var runt 2 kanske. Men då mer att han alltid skulle ha samma färg på muggen osv och fick utbrott om det blev fel. Men tänkte att så är det nog för många 2åringar. Sen har det liksom trappats upp.

  • Anonym (.)
    Anonym (A) skrev 2019-06-23 08:16:41 följande:

    Kunde varit jag som skrivit detta för 10 år sen. Son på 13 idag.

    Han fick diagnosen Aspergers som 6åring, vilket förklarade hans sätt.

    Behöver ju inte vara samma för din son. Men OM så är fallet är det helt ok, bara ett nytt sätt att förstå sitt sitt barn.


    Har haft dom tankarna faktiskt. Och skulle det vara så så är det ingen fara alls, han får vara som han är :) skönt bara om man kan ge den hjälp han behöver på rätt sätt isåfall. Vi ska till bvc på 4årskontroll till veckan så vi får hörs oss för lite då tänker jag.
Svar på tråden Fixideer/låsningar 4 åring.