• Anonym (Betald tro!)

    Ska folk få BE på arbetstid?

    Eller annat som har med religion att göra.

    Vad tycker ni? Ska andra som inte är religiösa få den tiden till godo på annat sätt.
    Rökning är ju t ex helt förbjudet.

  • Svar på tråden Ska folk få BE på arbetstid?
  • Kawthar
    Praktisk58 skrev 2019-07-09 12:25:32 följande:

    Nu är det givetvis inte tal om förbud mot att be inom sig.

    Muslimer ber i huvudsak inte inom sig.

    Det skall vara på en matta, axel mot axel med sidomannen på rätt tid.

    Du verkar inte förstå att förbudet rör sig om organiserad bön


    Ännu en gång hittar du på saker, vad beror det på?

    - det behöver inte vara en matta

    -man kan be ensam, utan en ?sidoman? brevid sig

    -har redan beskrivit tidpunkterna, det är väldigt flexibelt

    Organiserad bön? Hur menar du?
  • Oschlaka
    Maya84 skrev 2019-07-08 22:52:31 följande:
    Det är ditt svar? Jag frågade varför man behöver 15 min samt medhavd matta, oavsett om man gör det ostör eller inte, om man nu kan "be i inom sig"?
    jissess..man behöver ingen matta eller annat 
    läs källan och inte vad vissa gör

    Är alla svenska män pedofiler för att en liten grupp svenska män är pedofiler? 
  • Kawthar
    KillBill skrev 2019-07-10 09:15:15 följande:

    Det här är bra! Det ska bli intressant att se vad de töntiga Bromöllapolitikerna i SD, KD, och M som röstade igenom förbudet gör nu..

    www.aftonbladet.se/nyheter/a/g7rbdk/bad-pa-arbetstid--anmaler-sig-sjalv


    Bra, men tror inte riktigt dom menade ?den typen? av bön, dom kommer nog bara syfta på att den ingår i den svenska kulturen.Det gäller alla andra böner (läs muslimers) böner.

    Sen ,jg vet inte denne kommunarbetares syfte, att visa oss att vi alla är drabbade och förbudet inte endast drabbar muslimer och att det är något vi alla borde ställa oss emot, eller är det för att förminska problemet att sd medvetet gör dessa utfall mot islam och muslimer.
  • sextiotalist
    Praktisk58 skrev 2019-07-09 12:25:32 följande:
    Nu är det givetvis inte tal om förbud mot att be inom sig.
    Muslimer ber i huvudsak inte inom sig.
    Det skall vara på en matta, axel mot axel med sidomannen på rätt tid.

    Du verkar inte förstå att förbudet rör sig om organiserad bön
    Hur fixar dom det i deras länder. Nej, de ställer inte in operationer, samhället står inte still för att klockan säger bönestund.
    Jag har vänner som arbetat i länder som Saudi och även om imamen hade utrop så fortsatte de mötet som de var på.
    De som hade möjlighet bad, men inte alla. Jag skulle tippa på att det gäller även muslimer i Sverige. En muslimsk läkare bryter inte en operation för att be. En muslimsk lokförare stannar inte tåget för att be etc etc 
  • Smecker

    Vilken löjlig diskussion.

    Jag har haft personal som vid anställning frågat om det är tillåtet att be på arbetet (nota bene, inte på arbetstid). Mitt svar har alltid varit "det beror på när och var du är". Om de vill be på rast (dvs, ej arbetstid) på lagret där de inte stör någon och det inte går ut över arbetet, varsågod. Om de befinner sig ute hos kunderna så är det olämpligt, oavsett om det är rast eller inte.

    Ingen har haft några invändningar, ingen har klagat, alla har skött det snyggt. Vad har jag då att anmärka på?


    Är du bara pantad, eller är du dum i huvudet på riktigt?
  • Maya84
    Oschlaka skrev 2019-07-09 14:46:09 följande:
    jissess..man behöver ingen matta eller annat 
    läs källan och inte vad vissa gör

    Är alla svenska män pedofiler för att en liten grupp svenska män är pedofiler? 
    Men herregud, du säger ju emot dig själv. Om "vissa" behöver matta, då är det alltså "vissa" som använder den, och inte vad du har läst att man behöver eller inte.
    Der finns alltså inte ett standard-sätt att be, utan alla gör det på sitt sätt, så det är ju liksom du som tycker att alla muslimer bör be på ett visst sätt, inga undantag.

    kanske just därför det behövs en lag som säger att det ska lämnas hemma så man slipper hålla reda på 153 olika människors sätt att be på arbetsplatsen?
  • Maya84
    Kawthar skrev 2019-07-09 11:32:23 följande:
    Praktisk58 skrev 2019-07-08 21:55:46 följande:

    Med att tvätta händer och fötter, byta om, ta fram mattan, gå till bönerummet, be, rulla ihop mattan, byta om, gå tillbaka, så tar bön ca 45 min. minimum.


    Ehm, känner att jag måste rätta er på en del punkter. Först av all, ja dessa är bönetiderna för ett dygn, vi ber 5 ggr om dagen. Fajr som är morgonbönen, ber vi med två rakkah som tar ca 3 min. Med tvagningen innan kan man lägga till 1 min. Dhuhr och asr är två böner som vi ber på dagen och dessa böner kan vi slå ihop, så det blir ett bön-tillfälle. Likaså med maghrib och isha bönerna, även dessa kan vi slå ihop så det blir 3 böne-tillfällen under ett helt dygn. Ett böne-tillfälle tar ca 10 min med tvagning. Alltså tiden en annan kollar i mobilen, går på toaletten, tar en kaffe, ringer ett samtal eller snick-snackar med kollegan. En annan sak är att man inte måste be dom exakta tiderna som bilden här visar, utan det finns flexibilitet bönernas tider och när dom bes. Detta är endast tiderna när bönerna faller in på dagen/natten.

    Detta är inget annat än ett politiskt utspel som sd propagerar med. Som vanligt blåser dom upp ett icke-problem till enorma proportioner för att samla på sig dom obildades röster.
    Så om man inte behöver be exakta tider, och vara flexibel så kanske det vore på sin plats att be de tider man inte ska utföra ett arbete?

    Tror inte heller du ska uttala dig om vad som är ett "vanligt" problem på alla arbetsplatser runt om i Sverige, där tusentals muslimer arbetar, då det FINNS de arbetsplatser där det tydligen är ett problem och där arbetsgivare inte vågar säga nej till någon som vill utöva sin religion, då de hela tiden kommer tillbaka till religionsfrihets-rätten i landet.

    Och alla arbetsplatser är inte likadana med likadana regler heller så det går inte heller att jämföra. På vissa platser ska mobiltelefonen vara helt av från början av skiftet till slutet, på andra ställen får man kolla på den när man vill. På andra ställen är kaffe pausen på schemat då det inte finns tid till att chit chatta över kaffe hela tiden så varför ska man tillåta någon som går iväg och gör sina privata saker på en arbetsplats som man ej kan titta på sin mobil på 1 ggn i timmen?
  • Maya84
    KillBill skrev 2019-07-09 00:15:23 följande:
    Vad är det som du inte förstår? Det är alltid upp till arbetsgivaren att besluta om bön är förenligt med arbetsuppgifterna och därför kan man inte betrakta SDs beslut i Bromölla kommun som annat ön populistisk symbolpolitik.
    Vad är det DU inte förstår?

    Att förbjuda bön under arbetstid är ju just för att arbetsgivaren ska slippa hantera situationer han inte känner att han har någon makt över, då dessa som vill be alltid kan hänvisa till religions-friheten!!!!!!!
    Om en man vill gå till en moské varje fredag 2 timmar tidigare från arbetet, och arbetsgivaren inte tillåter detta, då är det alltså i konflikt med rätten att utöva sin religion! Superenkelt!

    Vad är problemet? På arbetet ska man arbeta, inte få betalt för att utöva sina personliga ritualer!!! Är det svårt att förstå?
Svar på tråden Ska folk få BE på arbetstid?