Inlägg från: Animerad |Visa alla inlägg
  • Animerad

    Nationalsocialism - Historia

    Skulle föreslå att du söker på Weimarrepubliken 1919-1933. Där finns hyllmeter med böcker som beskriver det tumult ur vilket grogrunden för NSDAP uppstod.

    Min absoluta personliga favorit och en av Adolfs hatobjekt är författaren Stefan Zweig. Han beskriver på ett humoristiskt men samtidigt detaljrikt sätt det Europa han sett gå från 1800-talets Belle époque via Weimarrepublikens kaos till Adolfs totalitära endräkt.

    Hans roman Världen av igår: en europés minnen är egentligen en insiktsfull och personlig beskrivning av allt det som NSDAP avskydde och sammanfattar på många sätt det som ledde fram till deras övertagande.

    Regissören Wes Andersson skapade fritt efter Zweigs verk sin film The Grand Budapest Hotel..

  • Animerad
    Tom Araya skrev 2019-07-07 00:14:11 följande:

    Tack för tipsen!


    Väl bekomme! Kan även rekommendera Tysklands enda permanenta utställning om NSDAP med en särskilt intressant del om hels Kdf-projektet. Den finns passande nog i Prora (3km från Saßnitz) och i den del av byggnaden som var administrativt center.

    www.proradok.de/sv/stiftelsen-ny-kultur/
  • Animerad
    Padirac skrev 2019-07-08 22:14:05 följande:

    Nazzisterna var inte alls intresserade av att minska klassklyftorna, tvärtom så såg det att det var ett givet tillstånd med klasskillnader. Nazisterna lade helt enkelt ned alla fackföreningar utom det egna DAF. OM detta skriver Hitler i sin bok - hur staten ska tvinga arbetsgivare och arbetstagare att samarbeta i genom den statligt kontrollerade enda fackföreningen.

    (DAF hade en nazistisk fritids organisation kallad KdF. För KdFs räkning påbörjades ett bygge av en enorm fritidsanläggning med en central plats - bokstavligt talat - för nazistiska 'väckelsemöten' . Anläggningen byggdes av strafffångar som ersattes när de dog av svält och umbäranden.. En utställning på plats visar hur anläggningen var tänkt att fungera, hur den byggdes och vad som hände med de människor som under slavliknande förhållanden kastades bort då de bokstavligt talat var förbrukade. Det är fruktansvärt och tänkvärt att se denna utställning)

    Välfärdsystemet i Tyskland var ett arv från det konservativa Preussen som införde det för att inte arbetarna skulle göra en kommunistisk revolution.  Det står i den länkade och citerade texten jag gett dig. Du kan köra google translate på den tyska texten om du inte begriper tyska väl nog.

    Vilka politiska inriktningar strävar inte efter en hög  allmän sysselsättning? MP vill iofs ha friår...kanske andra ickesocialistiska partier gör dem sällskap i strävan efter en inte så hög allmän sysselsättning

    Sysselsättningen för Nazisterna ett mål i sig med ett enande av tyska folket som efter 10-tals år av krigsskadestånd, hyperinflation och och en ekonomi kört i botten. Dawesplanen, ändrade betalningsvillkor för krigsskadeståndet  och bistånd från USA lättade bördan under -20-talet. Hitlers enorma infrastruktursatningar,  som till stor del gjordes med krediter ser vi i form av tex autobahn och tågbanor i dagens tyskland, var inte olik andra länders satsningar på infrastruktur - en klassisk ekonomisk manöver för att minska det eknomiska raset, utnyttjad i hela europa och i USA, säkerligen också i Kina och Sovjet även om jag inte har några länkar framme om det.

    Ja, till och med tidigare VPK, nu V, skriver i sitt partiprogram att såväl privata som allmänna företag behövs.

    i Nazityskland är det inte fråga om att det allmänna uppmuntras eller tillåts att driva viss verksamhet, det var hot om förstatligande om företagen inte mötte de nazistiska kraven på arbetsplatser, tillverkning och fackföreningar.

    Inga varuhus blev kommunaliserade osv. Istället drev en marknadsliberal ekonomisk politik med start auktoritär kontroll (och hot om övertagande eller nedläggning) av alla verksamheter som kunde hota partiet, propagandan och nazismen.

    Den socialism som beskriva av Hitler, NSDAP, DAP, Radikala konservativa och Völklische Bewegung är inte det du anger vara socialism, de pratar om socialism som 'Tysklands enade folk', där staten och befolkningen är den nationella socialismen som utrotar RAS-klyftor, inte klasskyftor.

    Så vad är det som är så speciellt socialistiskt i din mening med nazism?


    Anläggningen du refererar till ovan heter som jag tidigare nämnde Prora och har Tysklands enda permanenta utställning om NSDAP. www.proradok.de/sv/stiftelsen-ny-kultur/

    Kdf står Kraft Durch Freude och var ett projekt som bl.a innehöll en del om att alla medborgare skulle ha en bil, en Kdf-wagen. Den döptes senare om till VolksWagen VW.
  • Animerad
    Padirac skrev 2019-07-09 09:48:57 följande:

    Ja, jag har besökt Prora för ett antal år sedan och känner till Kdf, DAF och VWs historia


    Bra att du känner till det

    Jag ville inte ifrågasätta det utan mer utveckla lite och säga att byggnaden samt omgivningarna är intressanta. Det är alltså fortfarande världens längsta sammanhängande bebodda byggnadsverk - 500m. Då skall man betänka att detta var endast hälften av den planerade byggnaden. Nu har det byggts bostadsrätter i stora delar av Prora, väldigt populärt bland rika ryssar ironiskt nog.
Svar på tråden Nationalsocialism - Historia