• AnkiC

    Gå för lite på förskolan, tips mottages gärna!

    Fyra dagar i veckan i 6-7 timmar är ganska mycket tid. Många barn har en ledig dag i veckan. Man brukar erbjuda familjer med minskat omsorgsbehov ett minimum på 15 timmar i veckan för barnet på förskolan. Det hade räckt det också.

  • AnkiC
    Anonymsju skrev 2019-07-09 00:48:34 följande:

    Okej, det var väl "skönt" att höra.

    Antingen oroar jag mig för att mitt barn ska behöva gå för mycket på förskolan, sen oroar jag mig för att det blir för lite...

    Med för lite menar jag att det blir ett ställe han aldrig riktigt kommer hinna bli trygg med för att han inte hinner vara där tillräckligt.. Alltså även om jag vill ha honom hemma under småbarnsåren, så vill jag ju även att tiden på förskolan ska vara tryggt och roligt för honom. Har nu meddelat min chef att jag är föräldraledig varje måndag, jag hoppas ju inte att vid varje tisdag lämning ska vara jobbig för att han "hinner" glömma bort förskolan när han är hemma 3 hela dagar.

    Ursäkta om jag låter rörig, jag är trött och ja.. en orolig småbarnsmamma som vill göra "Alla rätt"


    Det är bra tänkt av dig. Det är absolut så att för lite tid kan göra att det är svårt för barn att komma in i gruppen. Du behöver inte oroa dig för det dock med dessa tider och tre dagars ledighet kommer inte ställa till det. Om det är för mycket tid är ju väldigt individuellt. Om han trivs, tycker det är roligt där, kommer in i gruppen och får goda relationer med pedagogerna så är det inte för mycket. För barn som inte trivs är all tid för mycket. Det beror kanske lite på ditt barns personlighet också. Alla trivs inte på förskola. Men oroa dig inte för det. De flesta stormtrivs och allt kommer säkert gå jättebra. Tiderna är bra.
  • AnkiC
    Fritidsmamman skrev 2019-07-09 08:03:40 följande:

    https://forskoleupproret.weebly.com/presentation-av-ledningsgruppen.html#

    www.aftonbladet.se/debatt/a/JPmP8/barn-pa-dagis-har-det-inte-sa-bra-som-ni-tror


    Varför försöker du skapa den här debatten i denna tråden? Hur hjälper det ts? Det är ju knappast så att man har något val. Jobba måste man och förskola behöver man då. Alla förskolor är inte så dåliga som du beskriver och ts får ju känna efter när barnet väl börjar. Inlägget handlar om hur man planerar så det blir så bra som möjligt. Svara på det istället.

    Förövrigt är jag förskollärare som arbetat i 20 år. Jag är aktivt medlem i förskoleupproret och kämpar verkligen för att få en bättre arbetsmiljö för barn och pedagoger i förskolan. Är väl medveten om de bristande förutsättningarna men kan ändå ge ts de råd hon behöver. Fokusera på vad denna tråden handlar om istället för att skrämma ts. Sen kan du skapa debatt på ett mer konstruktivt sätt i en annan tråd.
  • AnkiC
    Anonymsju skrev 2019-07-09 08:59:15 följande:

    Förstår hur du tänker.

    Menar du att svenska förskolor är värre än i andra länder?


    Där kan jag svara dig att den inte är. Förskolan i Sverige är nog den bästa i jämförelse med nästan alla andra länder. Norge och Finland har färre barn i grupperna men annars ligger Sverige på topp. Däremot har de ekonomiska förutsättningarna försämrats de senaste åren medan kraven på pedagogerna ökat. Arbetsbelastningen har ökat och barngrupperna har blivit större och man kämpar för att få de medel man behöver för att kunna utföra uppdragen man är ålagda att göra utan att bränna ut sig.
  • AnkiC
    Anonymsju skrev 2019-07-09 09:27:55 följande:

    Okej, lät som personen anklagade just sverige för att ha det sämre än många andra länder, så blev nyfiken där.

    Jag är som jag skrivit ovan inne på att plugga till förskolelärare, men det är endel saker som får mig att tveka. Får jag fråga dig lite frågor Ang. det? :)


    Ok! Ja fråga på.
  • AnkiC
    Anonymsju skrev 2019-07-09 12:04:22 följande:

    Tack! :)

    Dessa funderingar har jag:

    Hur är det att jobba med barn och även ha småbarn hemma? Att lämna bort sitt barn på förskola för att sedan gå och vara ställföreträdande föräldrar åt andras? Kan inte liksom ens tålamod till barn ta slut under arbetsdagen, så att man inte har samma tid, ork och tålamod till ens egna där hemma.

    Hur är utbildningen? Är den tuff? Fixar man den med småbarn hemma?

    Kan man få barn mitt i utbildningen och ta en paus? Kanske inte du gjort, men om nån i din klass gjorde.

    Jag har ingen utbildning nu. Jobbar på ett café som jag inte ser någon framtid med. Fördelen med jobbet är att jag varit där så länge så jag kan ställa krav och gå ner i tid osv. nu under småbarnsåren.

    Utan utbildning kan jag ju få liknande service jobb där obekväma tider är vanligt, dåligt betalt och dåliga arbetsförhållanden.

    Jag har jättesvårt för matte så att plugga annat där det är mycket matte går inte, annars hade jag inget problem med att klara andra ämnen i skolan. Jag tänker att jag förlorar ju ingenting på att plugga till förskolelärare, för jag ser inget annat program som intresserar mig och som sagt utan utbildning och bra kontakter är det ju svårt att komma till ett bra jobb. Jag hoppas ju att jag ska känna att jag hittat rätt, men om jag inte känner det, så vad har jag egentligen förlorat? Kan ju alltid gå tillbaka till ett service jobb då.

    Jag har sommarjobbat på förskola och trivdes. Jag tycker det är intressant med psykologi och beteendevetenskap om barn, och fått för mig att man läser om sånt på utbildningen?

    Men jag kan även bli trött av barn bara man är iväg på nån kusins barnkalas. Jag är ljudkänslig redan nu, och undrar om det är ett skäl till att inte jobba på förskola. Men tänker att det kanske är som många andra jobb, att bara för att jag är van att göra stora beställningar med mackor och servera kaffe, är det ju inget jag gillar när jag är ledig. Man kanske går in i en roll på förskolan, och när man är ledig och går på kalas så kanske man inte måste älska att hänga med alla barn där?


    Visst kan ens tålamod ta slut efter en arbetsdag så man inte har tålamod till sina barn men det gäller nog oavsett yrke skulle jag säga. Visst kan man också tröttna på att tas med småbarn hela tiden både på jobbet och hemma men barnen växer ju så det är ju under en begränsad tid. Dessutom finns ju olika åldrar i förskolan så man kan ju variera där. Jag har sett det som en fördel också att jobba med samma åldrar som mina barn då man har vanan och kunskapen aktuell för tillfället.

    Utbildningen är fantastisk rolig, utvecklande och lärorik. Man ställs inför många värderingsfrågor och man växer och förändras som människa. Hur tuff den är vågar jag inte säga då det är individuellt. Men visst fixar man den med småbarn hemma. Barnet har ju förskoleplats när man pluggar. Man kan absolut ta en eller flera pauser under utbildningen. Det har några av mina vänner gjort av olika anledningar.

    Att jobba deltid är inga problem. De flesta gör det i förskoleyrket och det har man rätt till. De flesta beviljar även deltid till dem utan barn. Det finns gott om jobb så det är typ att välja och vraka. Det är brist på förskollärare. Det är lätt att förhandla om lön och lönen är rätt bra. Man bör få minst 30 000 som ingångslön i en normalstor kommun. Ännu mer i storstäderna.

    Visst läser man om psykologi och beteendevetenskap. Det är ju även mycket pedagogik och vetenskap. Det är en akademisk utbildning och man blir en lärare med lärarlegitimation. Uppdraget som förskollärare i förskolan är att undervisa barn utifrån forskning och beprövad erfarenhet. Man ansvarar för barnens undervisning på avdelningen och följer förskolans läroplan Lpfö18. Läs i den för att få mer uppfattning för uppdraget. Finns att ladda ned på skolverkets hemsida.

    Man går absolut in i en roll som förskollärare och det är inte som att ta hand om barn hemma eller på fritiden. Jag är måttligt trött på alla som vill att man ska agera lekledare på kalas osv. Det måste man inte tycka är roligt.

    Det är förstås hög ljudnivå på förskolor så det är något du bör fundera över. Du har ju dock lite erfarenhet från ditt sommarjobb.

    Förskolläraryrket är fantastiskt roligt, givande och kul samt ett viktigt yrke. Rekommenderar det verkligen som yrke. Dock får man ha med sig att förutsättningarna just nu inte alltid finns. Det satsas för lite pengar på förskolan. Barngrupperna är stora och det är stressigt. Man hinner inte med hela sitt uppdrag och det kan kännas som ett misslyckande många gånger. Många går in i väggen tyvärr. Det är därför förskoleupproret har skapats. Vi kämpar för en bättre arbetsmiljö i förskolan med mindre barngrupper och färre kringuppgifter mm.
  • AnkiC

    Jo men lönen är bra. Vi har fått bra löneökningar de senaste åren. Det är väl för att det är sån brist på förskollärare. Nej det är inte mycket matte. Jag är skitkass på matte också och jag klarade det. Vet ej hur mycket utbildningen förändrats sen jag gick den förstås. Det kanske man kan kolla upp. Tycker inte man är knäpp. Yrket är givande och det finns mycket jobb. Man kan dessutom vidareutbilda sig om man vill sen.

  • AnkiC
    Anonymsju skrev 2019-07-10 09:01:04 följande:

    Okej, får hoppas det fortfarande är brist om/när jag blir klar, blir ju om cirka 5,5 år. Det lär det ju vara?

    Kan man välja själv vilken ålder man vill jobba med? Tex. Om man bara vill vara på småbarnsavdelningen?


    Det lär det vara ja.

    Det är inte säkert man kan välja vilken ålder man vill jobba med. Förskolorna söker ofta en person till en specifik avdelning. Om du söker flera jobb kan du ju välja mellan de du blir erbjuden och det kanske är olika åldrar. Man brukar dock ha lite ruljans på personalen på en förskola så man inte blir fast på en avdelning i flera år och har man önskemål att byta avdelning efter ett par år så brukar förskolechefen fixa det. Hos oss byter någon avdelning regelbundet. En personal följer med de äldre barnen till äldrebarnsavdelningen när de flyttas dit. Sen finns det syskonavdelningar också. Då är de 1-5 år på samma avdelning. Du kan även arbeta i förskoleklass som förskollärare i skolan med 6-åringar.
  • AnkiC
    Anonymsju skrev 2019-07-10 15:01:16 följande:

    Okej, tack så mycket för att du gjort mig lite klokare gällande det här :)

    Såg nånstans att man får räkna med att arbeta sena eftermiddagar, typ till 18. Stämmer det?


    Ja förskolor har öppet till kl. 18:00 oftast. De flesta har 12 timmars öppettid. Det brukar vara 6:00-18:00 eller 6:15-18:15. Man turas ju om att ha öppningar och stängningar så det brukar bli typ 1-2 öppningar per vecka och 1-2 stängningar. Det beror lite på hur stor förskolan är. På storförskolor är det många som hjälps åt så då blir det färre öppningar och stängningar per person. På vissa förskolor kan man anpassa schemat så vissa kan gå mer mellantider. Jag gör det. Har inga öppningar och stängningar alls. Dock har vi långa måndagar. Vissa förskolor har det, inte alla. Då jobbar alla på förskolan till kl. 18:00. Den dagen har vi planering, möten och kollegialt lärande. En måndag i månaden har vi APT mellan 16:30-18:30. Man arbetar 40 timmar i veckan. Vissa har 40 timmar på schemat medans andra har 38 och gör 2 timmar på kvällstid. Vissa har APT mellan 18-20 också en gång i månaden. Tror inte det är så vanligt längre.

    Ett normalt schema för en förskollärare som arbetar heltid kan se ut såhär tex med ett treveckors-schema med rullande måndagar och fredagar och fasta tis-tors (det är oftast uppdelat i tidig, mitten och sena pass):

    Måndag: 6:15-14:00

    7:30-16:30

    8:30-18:00

    Tisdag: 7:00-14:00

    Onsdag: 7:30-16:30

    Torsdag: 8:30-17:30

    Fredag: 6:15-14:00

    7:30-16:30

    8:30-18:00
Svar på tråden Gå för lite på förskolan, tips mottages gärna!