• Anonym (Exame­n -15)
    Tue 16 Jul 2019 08:10
    5566 visningar
    53 svar
    53
    5566

    civilingenjör

    Jag blev klar civilingenjör 2015.

    En normalbegåvad person klarar absolut en sådan utbildning! Jag skulle själv inte påstå att jag är smart eller har lätt för mig i skolan. Fick kämpa hårt i både högstadiet och gymnasiet för att få ok betyg (G-VG) i vissa ännen. Fick då med mig en god studieteknik till universitetsstudierna, så tipset är att få till en riktigt bra teknik redan nu i gymnasiet. Som någon nämnde, fokusera på att förstå istället för att ?bara lära in?. Med ett sådant mindset är det lättare att komma in i universitetsstudierna sen.

    Håller dock med föregående talare om att det krävs många timmar, med ganska hårt arbete. Jag kuggade några tentor som jag fick ta om senare, och det är snarare ovanligt att någon gått igenom utbildningen helt utan omtenta. Jag hade en jobbig övergång från gymnasietänk till universitetstänk, vilket gjorde det svårt att hänga med under första terminen. Men sen ordnade det upp sig :)

  • Anonym (Exame­n -15)
    Tue 16 Jul 2019 08:17
    #19
    Kol123 skrev 2019-07-16 00:44:29 följande:

    Bör man lägga ned 40 timmar i veckan, inklusive föreläsningar? Isf hur många timmars föreläsningar har man i veckan (genomsnitt)?


    Jag lade ner ca 40-50h/veckan, skulle jag gissa. Det är lite olika beroende på vilka kurser man läser, är det en föreläsningstung kurs kan man ha 20h föreläsningar i veckan. Projektkurser kan istället ligga på 2h/veckan...

    Undervisar civilingenjörer nu i vissa kurser och upplever att studenter generellt inte lägger 40h/vecka. Och det märks på resultaten.
  • Anonym (Exame­n -15)
    Tue 16 Jul 2019 10:24
    #26
    sextiotalist skrev 2019-07-16 08:20:13 följande:

    Det är därför det är en av de utbildningarna som har väldigt få som går igenom, trots att intagningspoängen ligger väldigt högt?

    tror det är drygt 50% som tar sig igenom utbildningen.

    Nej, du är inte normalbegåvad, du ligger troligen långt över detta.


    50% kan kanske stämma, troligtvis något högre. Skulle uppskatta att 30% hoppar av under första året. De flesta för att de inser att de inte tyckte att det var kul. Sen är det inte många efter det, någon enstaka per år. Men dock är det många som inte tar ut examen, för de får jobb under exjobbet och inte slutför en sista tenta eller helt enkelt inte skriver klart rapporten till exjobbet. Ren lathet, inte att man inte klarar det. Så på papper ser det lite värre ut än det egentligen är. Men rena examen, visst, då kan 50% stämma.

    Jag uppfattar mig själv som normalbegåvad i jämförelse med kollegor och vänner som många är högbegåvade. Men majoriteten av dem är ju då också civilingenjörer i grunden och några med doktorsexamen och även docentur, så jag kanske får en sned uppfattning?
Svar på tråden civilingenjör