• Anonym (Civ ing 04)
    Tue 16 Jul 2019 13:34
    5555 visningar
    53 svar
    53
    5555

    civilingenjör

    Jag har aldrig haft det lätt för mig i skolan. Har alltid varit långsam och fått lägga mer tid än mina klasskamrater för att klara samma uppgifter. Fått jobba hårdare för samma betyg. Civilingenjörsutbildningen var däremot inga problem. Tentorna var oändligt långa. Man fick hur mycket tid som helst att lösa uppgifterna och det passade mig utmärkt. Tyckte faktiskt det var lättare på högskolan än på gymnasiet och grundskolan då det handlade mer om logik och problemlösning än korvstoppning.

    Man behöver inte vara mer än normalbegåvad för att klara civilingenjörsprogrammet. Däremot bör man ha viss studieteknik vilken man tränar upp successivt. Många upplever det första året som svårast. Tror det dels beror på studieovana- dels på alla frestelser och distraktioner runtom studierna.

    På de större studieorterna pågår det massor av festligheter i form av nollning och spex de första månaderna. Halva min klass kuggade första mattetentan på grund av nollningen. Själv pluggade jag stenhårt första tiden- även på helgerna- och skippade de flesta festligheterna. Spikade första tentan. Helt i onödan kan jag tycka så här i efterhand. Visst ska man vara med på nollningen men med måtta! Det räcker med godkänt, man behöver inte spika tentorna.

    De flesta i min klass var inga genier och de flesta pluggade inte mer än max 40 h i veckan. Oftast betydligt mindre i början av terminen, mer i under tentaperioder. Man hinner träna och festa med.

    Lycka till med studierna!

  • Anonym (Civ ing 04)
    Tue 16 Jul 2019 15:03
    #37
    sextiotalist skrev 2019-07-16 13:55:33 följande:

    Det tyckte jag också, men jag är rätt säker på att det berodde på att jag läste rätt ämnen.

    Du gör också samma fel, man måste, tro det eller ej, ha en läggning för matematik. Det finns folks som börjat på civilingenjörsutbildningen och inte klarat det, men fixar läkarutbildningen utan problem, just för att de har inte klarat matematiken.

    Just mattetentorna har alla fixat direkt, både jag, mina syskon och syskonbarnen. Trots att vi varit väldigt engagerade i olika saker.

    Fortfarande är det bara hälften (till skillnad från andra utbildningar, väldigt få) som tar sig igenom utbildningen, trots höga intagningspoäng

    Snittbetyget i Sverige var förra året 14 poäng, det krävdes mer än 18 poäng för att komma in, därmed har man tagit bort medeleleven direkt, dvs det går inte några med som är medelintelligenta (IQ 100, snitt 14 poäng) på en teknisk högskola.


    Man bör absolut ha intresse av matematik när man väljer ett civilingenjörsprogram, likväl som man bör vara språkintresserade om man väljer att studera till lingvistiker. När jag läste till civ ing i början av 00-talet krävdes inga höga betyg vid intagning. Teknisk fysik låg på under 15 enligt dåtidens poängsystem.

    Jag vill inte säga att jag har en särskild fallenhet för matematik. Jag har alltid fått plugga hårt och har trots det aldrig lärt mig multiplikationstabellen. Ändå lyckades jag spika analys 1:an. Studiemotivation, intresse och studieteknik har varit det som hjälpt mig hela vägen. Jag tror faktiskt att de som varit mer naturligt begåvade och inte behövt anstränga sig i gymnasiet får en större chock när de kommer till högre studier. De är inte vana att plugga helt enkel, trots höga betyg.
Svar på tråden civilingenjör