• MRAKas
    Sun 16 Feb 2020 00:11
    9120 visningar
    102 svar
    102
    9120

    Pappa i vårdnadstvist

    Hur detta med vårdnadstvister hanteras av samhället i detta land är inget annat än fullständig skandal.

    Jag är själv mitt uppe i mitt fall just nu, eller jag börjar närma mig slutet, vi har huvudförhandling om några veckor..

    Nu verkar jag haft "turen" att faktiskt få en vettigt resonerande utredare på familjerätten, så deras utrednings rekommendation går helt i linje med mitt yrkande, vilket är fortsatt gemensam vårdnad och ett växelvist boende.

    Jag är faktiskt rätt avslappnad som jag sitter nu några veckor innan huvudförhandling, jag får återkomma hur det hela landade sen efteråt.

  • MRAKas
    Sun 16 Feb 2020 20:57
    #41
    sysop skrev 2020-02-16 09:29:33 följande:


    Om du är pappa är det bara att gratulera att du blivet en av de få i Sverige som fått en saklig och opartisk utredning via familjerätten, det vanligaste är att man som pappa blir behandlad på ett motsatt sätt när man använder sig av Familjerätten som utredare i frågan om vårdnad, boende och umgänge.



    Det stämmer att jag är pappan i fallet.

    Jag läste o hörde mig för lite överallt när allt detta drog igång, blev rejält uppskrämd av de historier som jag kom i kontakt med. Nästan alla i samma anda som ditt inlägg här.

    Jag vet faktiskt inte om det är jag som gjorde ett ovanligt bra jobb med att få mig att framstå som fullt normal o helt kapabel att utöva mitt föräldraskap på ett bra sätt.
    Eller om det var motparten som genom att försöka svartmåla mig med drösvis av anklagelser över fullständigt banala saker föll på eget grepp.

    Ofta blir det spontana reaktionen "hon kan ju inte vara riktigt frisk" när någon ny kommer i kontakt med något hon säger eller skriver
  • MRAKas
    Sun 16 Feb 2020 21:30
    #45
    sysop skrev 2020-02-16 20:42:38 följande:

    Tyvärr så är den informationen ganska väl dold och inget som presenteras om man inte själv begär det
    Jag finner detta mycket intressant, kan du vara snäll att hänvisa till vilken paragraf i föräldrabalken som hanterar detta.

    Hur ska en svarande eller kärande presentera detta krav mot rätten? Vilka krav ställs på dessa privata aktörer?

    Jag anser mig rätt väl insatt i detta, jag har aldrig någonsin tidigare hört talats om nått liknande.
  • MRAKas
    Mon 17 Feb 2020 08:08
    #50
    sysop skrev 2020-02-17 07:59:51 följande:
    Detta är reglerat i Föräldrabalken.
    Jag efterfrågar igen hur och i vilken paragraf detta är reglerat.

    Jag ifrågasätter inte, jag vill bara kolla upp själv.
  • MRAKas
    Mon 17 Feb 2020 09:58
    #60
    sysop skrev 2020-02-17 08:20:39 följande:
    Om det behövs utredning utöver vad som sägs i andra stycket, får rätten uppdra åt socialnämnden eller något annat organ att utse någon att verkställa den. Rätten får fastställa riktlinjer för utredningen och bestämma en viss tid inom vilken utredningen ska vara slutförd. Om det behövs, får rätten förlänga denna tid. Rätten ska se till att utredningen bedrivs skyndsamt.
     
    Jag har tämligen stor erfarenhet inom detta område och det jag skriver är korrekt och riktigt även om det säkert finns en och annan på forum som detta som kommer att försöka framhålla en annan verklighet. 
    Ursäkta, men jag läser inte alls det stycket som att varken käranden eller svaranden har någon rätt att kräva att en utredning ska ske av en av dem utsedd privat aktör.

    Vem bestämmer att det behövs? Vem bestämmer vilket organ som ska uppdras utredningen?

    Som jag läser formuleringarna så har rätten alla dessa rättigheter.

    Jag önskar verkligen att det vore som du säger, för jag delar verkligen helhjärtat dina åsikter om problemen hos socialtjänsten att hantera dessa ärenden på ett bra sätt.  
  • MRAKas
    Mon 17 Feb 2020 10:17
    #64
    +1
    sysop skrev 2020-02-17 10:05:52 följande:

    Det är i första hand upp till parterna i vårdnadsmålet att begära att en utredning beträffande vårdnad, boende och umgänge ska utföras, tingsrätten kan dock även bestämma att så ska ske.

    Så här står det i FB
    Om det behövs utredning utöver vad som sägs i andra stycket, får rätten uppdra åt socialnämnden eller något annat organ att utse någon att verkställa den.

    Detta innebär att antingen Familjerätten kan göra dessa utredningar men även att andra kan göra detta och om det inte är familjerätten så är det rimligtvis en privat aktör.

    Jag hoppas att du förstår vad som menas i lagtexten.

    Detta sker i Sverige i dag, även om det är få som känner till det och säger man ingenting så går uppdraget av slentrian till familjerätten.
    Möjligheten att låta en privat aktör utföra utredning står ju glasklart.

    Det jag ifrågasätter är vart du ser möjligheten för käranden eller svaranden att kräva att så ska ske.

    Om rätten uppdrar familjerätten på orten att utföra utredningen så kan man som kärande eller svarande uppenbart påpeka att man inte önskar det och att det finns andra alternativ för rätten att välja. 
    Men jag ser inte hur denna formulering skulle ge käranden eller svaranden rättigheter att kräva att utredning ska ske av ett visst organ. Tyvärr.
  • MRAKas
    Mon 17 Feb 2020 10:39
    #68
    sysop skrev 2020-02-17 10:28:29 följande:
    Som jag skrev tidigare så är det bästa att ta initiativet och begära att tingsrätten ska inhämta en utredning avseende vårdnad, boende och umgänge att utföras av barnutredare kalle karlsson som är meriterad då han har arbetat med dessa frågar i 22 år och har följande utbildning ... 

    Det samma gäller för medlare

    Men då blir det ju även rätt uppenbart att denna utredare även lätt kan ses som partisk om en av de tvistande parterna yrkar på att just denna ska utföra utredningen.
    Detta kommer då givetvis motparten att motsätta sig av uppenbara skäl.

    Rätten kommer då av naturliga skäl förordna ett organ som inte kan ses som partiskt att utföra utredningen.

    Då har du som begärde en viss utredare absolut inga rättigheter att kräva något annat??


  • MRAKas
    Mon 17 Feb 2020 12:10
    #73
    sysop skrev 2020-02-17 10:58:19 följande:

    Familjerätten som är en del av socialtjänsten är kvinnodominerad och det tillhör vanligheten att utredningar från just familjerätten har en mycket tydlig övervikt till att framhäva det som talar för mamman och att förstärka det som talar emot pappan.
    Håller med dig till fullo.

    Men jag har fortfarande problem att uppfatta den formuleringen som du hänvisade till i föräldrabalken som att man som kärande/svarande har några rättigheter att KRÄVA att ev utredning utförs av ett visst organ.

    Den säger ju tydligt att möjligheterna finns, men det är ju upp till rätten att avgöra vilket organ som ska utföra utredningen. Du som kärande/svarande ges ju inga rättigheter att välja om du inte gillar rättens val av organ.

    Åter igen, tyvärr. Jag önskar det var på det sättet.

    Men jag har otroligt svårt att se att det fungerar i praktiken. Jag har betydligt lättare att föreställa mig att om du tjafsar om detta o sätter dig på tvären så är det istället mycket lätt att du får rätten emot dig rent generellt.
Svar på tråden Pappa i vårdnadstvist