• Anonym (Eva)
    Sun 21 Jul 2019 15:50
    359 visningar
    19 svar
    19
    359

    Vad är rätt väg när det gäller barn, mat, kropp och vikt egentligen?

    Såhär tycker jag:

    1 Gör inte godis och mat till en grej man är ängslig över, lär inte ut att ha ångest över mat och vikt. Säg aldrig att dom bara får en portion, kan bli tjocka, berätta att du lidit av övervikt osv.

    2. Fortsätt med era sunda levnadsvanor utan att prata om det. Påpeka inte att maten är nyttig osv. Bara lev så utan att göra en grej av det.

    3. Låt dom äta mer när vännerna är på besök så dom inte undrar varför dom måste äta mindre. Det är ju inte en del av vardagen att dessa vänner är på besök ändå.

    4. Gör mycket fysiskt aktivt ihop som familj. Åk och vandra ihop, simma, rid på turridning, spela brännboll osv.

  • Anonym (Eva)
    Sun 21 Jul 2019 15:52
    #6
    Anonym (Ida) skrev 2019-07-17 14:06:24 följande:

    Ni tänker ju rätt, samtidigt är det något som gör att ni ändå är överviktiga.

    Och det är inte träning, för det är nästan uteslutande kosten som påverkar vår vikt. Träning och rörelse är viktigt och aldrig förgäves, alla mår bra av att röra på sig. Men det är inte det viktigaste ur viktsynpunkt.

    För enkelhetens skull och för att inte missbedöma hur mycket ni äter (?) kanske ni ändå skulle införa fredagsmys och lördagsgodis. Så att det inte blir undantagen ni lever på om du förstår hur jag menar?

    Ett undantag kan lätt bli en kaka till och en liten glass efter promenaden till ICA. Och sen när ni summerar veckan så inser ni att ni ätit sötsaker varje dag.

    Om inte annat för att stärka barnen i att man visst får äta ditt och datt men inte alltid. Saft, läsk och kakor när det är kalas, lite chips eller popcorn på fredagen och godis på lördagen. Punkt.

    Unnar man sig sen en pingvinstång efter storhandlingen NÅN GÅNG och är lite busig och hemlig med det så får det väl vara. Men annars håller man sig till fredag/lördag.

    Mina barn är också såna att om jag frågar "vill ni ha chips" så säger de ja. Frågar jag om vi ska göra morotsstavar med dipp så säger de också ja. Alltså är det jag som vuxen som bestämmer för än så länge är de lika glada oavsett.

    Vi har också alltid haft som rutin på lördagarna att vi köper lördagsgodiset tillsammans och då går eller cyklar vi (beroende på åldrarna) till en affär som ligger längre bort än vårt närmsta snabbköp. Oftast blir det att vi drar vid 10 och är hemma till lunch. Det blir en utflykt, vi stannar i lekparker och tittar på saker på vägen. Och sen får man köpa lite godis.


    Du har fel. Man behöver inte göra fel alls för att fortsätta vara överviktig när man redan blivi det. Man måste ligga på minus en lång tid för att gå ner och bli av med 30 kg, inget som händer för att man äter nyttigt och tränar. Man måste banta och i princip svälta en tid och sen stabilisera en lång tid innan det går att bara äta nyttigt och träna igen.
  • Anonym (Eva)
    Mon 22 Jul 2019 16:35
    #13
    Anonym (Ida) skrev 2019-07-22 08:25:39 följande:

    Då tänker vi olika.

    Samtidigt om du läser mitt svar så skriver jag att ts tänker rätt. Men att tänka rätt och till 100% vara sanningsenlig med att göra rätt. Det är inte samma sak.

    Det är otroligt svårt att göra studier på kost och viktnedgång just därför, för folk har svårt både att vara ärlig med vad de äter/ätit och bedöma vikt/volym/mängd på det man ätit. Hur stor kycklingfilé? Hur många dl ris? Hur mycket sallad?

    Det finns undantag sen såklart. Det finns sjukliga tillstånd som gör det svårt för en individ att minska i vikt. Dessa är dock undantag. Lider man av sådana tillstånd gör man bäst i att söka läkarvård OM man först har försökt att minska sin vikt själv eller med hjälp av dietist och OM man därefter fortfarande önskar att minska i vikt. Det är ju inte alla som vill det ens, en överviktig person behöver inte per definition vara ohälsosam.


    Jag pratar inte om sjukliga tillstånd. Man måste banta för att gå NER i vikt. Äter man inte mer än man förbränner så stannar man på vikten man har (plus att alla på sikt ökar lite).

    ?...

    Losing weight is a simple mathematical equation of expending more calories than consumed for an extended period of time. ...?

    www.huffpost.com/entry/weight-loss-advice_b_2857301/amp
  • Anonym (Eva)
    Mon 22 Jul 2019 16:36
    #14
    Anonym (A) skrev 2019-07-22 12:35:40 följande:

    Håller med


  • Anonym (Eva)
    Mon 22 Jul 2019 16:40
    #15
    Anonym (Vad är rätt väg?) skrev 2019-07-22 14:56:21 följande:

    Bra råd. Jag har aldrig någonsin pratat om vikt med barnen, aldrig någonsin gnällt över min vikt när de är i närheten, pratar inte om dieter eller liknande alls.

    Men vi pratar om vilken typ av mat kroppen (och tänderna) mår bra av och att kroppen behöver rörelse. Det pratar vi regelbundet om.

    Däremot när det gäller portioner försöker vi hitta vad som är lagom när det erbjuds glass (i skål), kakor på fika (hemma hos oss eller hos andra), när de får köpa lösgodis osv. Men jag har inga bra svar själv på vad som är lagom så jag tycker just det är jättesvårt att guida i. 

    Och vi styr inte barnens matportioner eller så, barnen är ju helt normalviktiga idag så det finns ingen anledning. Men riktigt tunna barn har ju inbyggda spärrar ofta som inte mina barn har. Det är ju där det blir svårt. Jag kan däremot styra typ att jag tycker det är orimligt att en åttaåring äter en glassportion som motsvarar en hel middag, det står jag för till mina barn. 


    Jag vet inte om det är så bra att ens prata mycket om vilken mat kroppen mår bra av. Barn lever som sina föräldrar så äter dom nyttigt hemma behöver dom inte reflektera över det, dom kommer ta med sig sunda matvanor som vuxna också. Kanske sundare om man INTE pratat mycket om vad som är nyttigt och inte. Jag växte upp med att alltid äta sallad innan maten (en iordninggjord sallad alltså med olika grönsaker). Det gör jag fortfarande för att det är naturligt för mig, en vana, inte för att mamma sa att det är nyttigt när jag var barn... Att hela tiden påpeka om någotdera nyttigt eller onyttigt skapar ju nästan ortorexi...
Svar på tråden Vad är rätt väg när det gäller barn, mat, kropp och vikt egentligen?