• Anonym (Mamma)

    Bakpulverbomber - Skadeståndsskyldig?

    Barn som kastat bakpulverbomber på människor samt fönster och utemöbler, kan det bli tal om skadestånd eller dyl? Det är ju ofarligt och tvättas bort utan problem.

  • Svar på tråden Bakpulverbomber - Skadeståndsskyldig?
  • Panduro
    EnAnonumius skrev 2019-07-18 17:52:16 följande:

    Okey du vill veta hur jag tänker. Då skriver jag i "Jag form" i svaret".

    Jag skulle tänka samma i det läget.

    Det är ju jag som har anlitat barnvakten.

    Ja visst har jag utgått från att barnvakten är en ansvarstagande person. Fast det förändra ändå inget i grunden.

    Jag är föräldern och barnet är mitt =mitt ansvar i slutändan oavsett vad barnet pysslar med.   Jag blir ju knappast ansvarsbefriad från mitt barn, bara för att jag anlitat en barnvakt.

    Jag hade vackert tagit med mig barnet och sett till att mitt barn bett om ursäkt, för att sedan (om barnet varit mycket litet) ooch frågat om jag kunde åtgärda det på något sätt, via kanske att städa upp själv.

    Sedan hade jag anlitat en annan barnvakt nästa gång, alternativt tagit ett ordentlig snack med barnvakten.

    Som sagt, är man förälder så är man förälder man kommer aldrig ifrån sitt huvudansvar som en sådan oavsett "läge".Ja man KAN ju blunda hårt när man läser andras inlägg..

    Noterade att du blundade HÅRT när du läste denna mening

    Jag citera mig själv:

    "Man kan ju erbjuda att tvätta upp efter sitt barn, eller städa upp efter barnet på uteplatsen, det är ett sätt att ta ansvar och åtgärda(betala)."

    (slut citat)

    Men vad bra att du också tycker att TS barn är för litet ännu att städa upp efter sig,

    Så viss är det väl bra att jag hade föreslagit att TS skulle städa upp efter sitt barn i stället.


    Vet inte om vi missförstår varandra eller om du blundade för hårt när du läste ;) Men jag undrade hur du skulle tänka om du var barnvakten.

    Och mitt sista stycke var faktiskt inte riktat till enbart dig, utan en allmän reflektion/svar på ts fråga om skadestånd. Jag läste absolut att du skrev om städning och det var däför jag skrev som jag gjorde.
  • Gameofthrones

    Du verkar fan inte förstå varför är du fortfarande här!? När du inte tar till dig. Idéer? Oavsett ålder ska man ha framförhållning till familjen som har fått skadade saker.

    Du lär dina barn inga konsekvenser. Du är huvudansvarig.

    Oavsett ålder.

    Du är en mamma som argumenterar om småsaker, är du ensamstående då förstår man varför.

    ( ursäkta det men nu är jag bara förbannad på människor som inte förstår)

    Min son gick över till grannen ( öppenplan yta) då var han var två-tre år han satt i deras jordubbsland käkade jordgubbar, smultron gräslök, han hade rivit upp allt jord över hela sig. Jag vände bara ryggen intill. Vips så var han där. Lämnade en lapp till mina grannar hade köpt nytt från blomsterhandel. På lappen stod det också ber om ursäkt och vill ni ha mer ersättning kom förbi oss när ni är hemma och har tid över. Finns på mobilen. Kram

    Ingen skada skedd. Dem kom nästa morgon och hade leende och jordgubbstårta det som var kvar som jag hade plockat upp. Hade städat efter mig. Vi har schyssta grannar, nya grannar och jobbiga grabbar men vi kommer överens.

  • viseversa

    Fast vänta nu. Dom är inte ens 4 år. Alltså SMÅ barn. Som skulle vara under uppsikt av en barnvakt som jag antar är frivillig barnvakt. Andra ÄLDRE barn hittade på hyss. Upp till 12år gammal. Tror knappast två 4 åringar kommer på idén att kasta bakpulver från balkongen. Dom visste knappast vad som hände. I detta fall tycker jag absolut en 12 åring är mer ansvarig för detta. Har själv en 12åring och hon förstår massor. Så ju äldre barn desto större ansvar för händelsen. Samt att barnvakten borde haft mera koll.

  • Gameofthrones

    Man kan väl be om ursäkt!? Enligt tråden så har inte TS bett om ursäkt, eller ha en framförhållning.

    Knappt 4 åringar.

    Det är bara att det ska göras upp snyggt. Det är barnvakterna som drog med barnen.

    Barnvakten ska be om TS om ursäkt för dålig prank. Tycker jag.

    TS barn ska hon ta med till familjen och bara säga hej vi ber om ursäkt. Kanske med barnvakterna?!

  • Anonym (suck)
    Anonym (Mamma) skrev 2019-07-18 11:29:02 följande:
    Alla har inte pengar att slänga ut på rackartyg andra barn hittat på.
    Alla barn förstör saker lite då och då. Ibland med flit, ibland är det olyckshändelser. Men förstör gör de. Ditt ansvar som förälder är att lära dina barn att inte göra om det, att be om ursäkt, och att erbjuda att ersätta.

    Och detta gäller även om du har anlitat en barnvakt. Du ersätter barnens skadegörelse, därefter gör du och barnvakt upp sinsemellan.

    Om det du skriver i tråden är på riktigt så tar du inte ansvar för dina barn. Du har inte lärt dem att be om ursäkt, du har inte erbjudit att ersätta deras skadegörelse. Du verkar inte vare sig pengar nog att vara en ansvarsfull förälder, eller vett nog att vara en ansvarsfull förälder.

    Har du inte råd att med dina barn så får du skriva över boende, vårdnad och hela umgänget på pappan, eller adoptera bort barnen så någon med bättre ekonomi kan ta ansvar för barnen. Stämmer dina inlägg så kommer barnen garanterat ha det bättre med någon annan än dig som förälder.
  • ballongdansen

    Vem bryr sig om att det går att tvätta, dina barn kastar hemmagjorda "bomber" på folks egendom. Det minsta du ska göra som förälder är att de ta ansvar och städar upp skiten de ställt till med.
    Klart att du kan bli skadeståndsskyldig annars, och med rätta. Hemska ungar du uppfostrat som beter sig så.

  • Anonym (poo)
    Anonym (Mamma) skrev 2019-07-18 15:43:01 följande:
    De är inte ens fyra år gamla, för dem var det inget rackartyg, bara en lek som de stora barnen hittade på. Hade de varit större så självklart, men inte i den ålder de är nu.
    Du är ju helt bakom flötet. Vart befann du dig när allt detta skedde?
    Om de bestämt sig för att kasta andra saker från balkongen? Blomkrukor, stenar..ett annat barn...? Om de skadat eller dödat någon? Det är alltså ok så länge någon annan kom på idén och dina barn bara hakade på.

    Usel förälder är du.
    Ring soc och be dem ta ungarna ifrån dig, du är olämplig som mamma.
  • Söderomslottsskogen

    Det här kanske kan ge lite vägledning i frågan rent juridiskt.

    lawline.se/answers/vilket-skadestandsansvar-ar-rimligt-att-krava-av-mig-som-vardnadshavare

    Citat: Barnets ålder är en central faktor, för att tanken är att barn under femton år behandlas mildare än de som är mellan 15-18 år. För barn under 15 år brukar en särskild oaktsamhetsbedömning göras, där skillnaden från huvudregeln är att mindre vikt läggs vid vad barnet insåg eller borde ha insett. Är barnet ett litet barn talar man inte om uppsåt eller oaktsamhet vid orsakande av en skada. Ju yngre barnet är, är det svårare att argumentera för att denne varit skadeståndsskyldig.

    Tror att det är svårt att hävda att du är skyldig att betala något alls för att dina treåringar kastade bakpulver. Vad många andra människor anser att du bör göra rent moraliskt framgår av de många svar du redan fått i tråden. Men rent krasst så bestämmer du själv hur du vill agera här, ingen har rätt att tvinga till sig något från dig. Barn leker, och ibland så uppstår skador i samband med det.

    Som förälder är man bara skadeståndsskyldig för sina barn om de anses ha begått ett brott, och för att de ska anses ha begått ett brott måste de vara stora nog för att kunna ha uppsåt att begå ett brott, vilka dina definitivt inte är. Man kan alltså inte ens hävda att de begått brottet skadegörelse då de inte uppnått den mognadsgrad som krävs för att förstå vilka konsekvenser deras lek kan få för andras egendom.

  • Anonym (Mamma)

    De kastades i LUFTEN, att det hamnade på annat är ju för att det råkade vara under balkongen. Är inte ens jämförbart med de exemplen i #76.

    Och var jag befann mig!? På sjukhus, med barnen hos vad jag trodde en lämplig barnvakt.

    Jag säger inte att det de gjorde var okej, men att betala för något som spolas bort med vatten är ju helt orimligt. Det är barnvakten först och främst som tabbat sig.

  • Anonym (suck)
    Anonym (Mamma) skrev 2019-07-19 03:15:41 följande:

    De kastades i LUFTEN, att det hamnade på annat är ju för att det råkade vara under balkongen. Är inte ens jämförbart med de exemplen i #76.

    Och var jag befann mig!? På sjukhus, med barnen hos vad jag trodde en lämplig barnvakt.

    Jag säger inte att det de gjorde var okej, men att betala för något som spolas bort med vatten är ju helt orimligt. Det är barnvakten först och främst som tabbat sig.


    Och åter igen så frånsäger du dig ditt föräldra-ansvar med dåliga ursäkter. Du är ansvarig för dina barn. Kan du inte hantera det ansvaret bör du fråntas dessa barn så de kan få växa upp med vettiga föräldrar.

    Att barnvakten tabbat sig är en separat fråga som du får dryfta med denne efter du har tagit ansvar för dina barns handlande.
Svar på tråden Bakpulverbomber - Skadeståndsskyldig?