Inlägg från: sextiotalist |Visa alla inlägg
  • sextiotalist

    Gemensam ekonomi och skulder

    alesig skrev 2019-07-17 12:59:20 följande:

    Hej!

    Jag vet att det är ett långt inlägg. Men jag ber er verkligen läsa och komma med tips och råd.

    Ni som lever i ett förhållande och den ena parten har skulder. Hur tänker ni och gör kring ekonomin? Pappan till barnen (Vi har två gemensamma) och jag flyttade isär ett tag men är påväg att flytta tillsammans igen. Vi hade gemensam ekonomi tidigare. Men nu har han lyckats dra på sig skulder som gått till kronofogden. Vi båda jobbar 100%. Men jag skulle vilja gå ner i tid till 80% då jag snart stressar sönder mig och det ständigt dåliga samvetet att man iprincip aldrig hinner se barnen på veckorna. Han har ett hus som han fått av sin pappa. (Huset står bara på barnens pappa inte mig) Det är inga lån på huset. Men det behövs lite renovering och han vill även bygga en stor altan. Han behöver givetvis bygga upp ett sparkonto (huskonto) om något skulle hända samt ett sparande för renovering. Men om vi har gemensam ekonomi känns det faktiskt orättvist att jag ska stå och betala hans skulder, hjälpa han bygga upp ett sparande och renovera för mina pengar då jag inte äger huset. Kanske låter taskigt av mig? Jag vet inte. Men det hade underlättat på andra plan att ha gemensam ekonomi. Räkningar, mat, aktiviteter, kläder till barnen osv. Har någon tips eller råd om hur vi kan tänka kring vår ekonomi? Eller är enda sättet att ha delad ekonomi? Obs! Han har stora skulder och en dotter som bor hos honom varannan vecka. Snälla, inga påhopp.


    Absolut inte gemensam ekonomi, inte lägga något i huset, det värsta scenariet är att du mäter ut huset för skulderna, då har du verkligen slängt pengar i sjön.

    Om du bor i egen lägenhet nu, försök att hyra ut den i andra hand, och ha separat ekonomi. Om du lägger något i huset, se till att ha det nedskrivet, vad och vilka belopp.
    Helst ska du inte flytta ihop alls.
    Jag anser egentligen inte att skulder är något hinder, men om han lyckats under kort tid att dra på sig stora skulder så hade jag dragit öronen åt mig.

    Det finns en lösning, det är att hans pappa tar tillbaka huset och ni hyr det av honom istället.
  • sextiotalist
    alesig skrev 2019-07-17 13:12:07 följande:

    Fel av mig. Vet inte hur jag tänkte då jag skrev inlägget. Det är hans pappa som står på huset. Men hans pappa bor utomlands så han har köpt det till honom men barnens pappa står inte på huset utan barnens farfar.

    Tyvärr bor jag i en liten stad och får inte hyra ut lägenheten i andrahand då det är en hyresrätt.


    Hyresvärden kan inte neka uthyrning om det är av lagliga skäl

    https://www.residensportalen.se/blogg/hyreslagen/

    Om du vill hyra ut i andra hand, måste du ha hyresvärdens eller bostadsrättsföreningens samtycke samt beaktansvärda skäl. Om de nekar, kan du kontakta hyresnämnden som beslutar om du ska få tillstånd att hyra ut i andra hand. För att hyresnämnden ska kunna fatta ett beslut krävs att du har upprättat ett skriftligt andrahandskontrakt med en hyresgäst. Du får hyra ut i andra hand om du har ett lagligt skäl och hyresvärden inte har godtagbar anledning att neka. Exempel på lagliga skäl är ålder, sjukhusvistelse, studier, tillfälligt arbete på annan ort eller särskilda familjeförhållanden (t.ex. om du skall inleda ett samboförhållande men vill behålla lägenheten). Tänk på att alla hyresvärdar inte godkänner uthyrning i andra hand till juridisk person/företag. Sök tillstånd i tid!
Svar på tråden Gemensam ekonomi och skulder