• Fri 19 Jul 2019 19:14
    1601 visningar
    21 svar
    21
    1601

    Hotande förtidsbörd v. 30 - hur har era prematura förlossningar startat?

    Jag hade mycket sammandragningar från v.15 men jag trodde det var normalt trotts att det blev värre och värre.

    När jag var i v.23+2 så fick jag en stor blödning. Tappen var 2.5 cm och fick åka till Uppsala. Jag fick bricanyl vid behov och Lutinus (progestron vagiatorer) som har en bra effekt mot sammandragningar samt att dom ska stärka tappen. 6 dagar efter jag kom in så fick jag en till blödning. Tappen var då 0.9 cm. Jag fick då antibiotika eftersom jag hade GBS. Men efter 2 dagar så hade jag öppnat mig 3 cm och det blev akut k.snitt.

    Att han kom för tidigt beror antingen på att jag har hjärtformad livmoder, försvagad livmoderhals eller GBS. Jag personligen tror att GBSen triggade igång allt pga sammandragningarna och att jag sedan har hjärtformad livmoder kanske inte var till en fördel.

    Hoppas att den lille stannar inne ett tag till, men ni är i en bra vecka iaf ifall bäbis kommer. Vården är väldigt bra och dom små är så starka!

    För våran son gick det tyvärr inte bra, men av alla kvinnor jag har lärt känna innan och efter så klarade sig nästintill alla andra barn bra!

    Och som sagt, ni är över på den bästa sidan och varje dag räknas

    All lycka till er

  • Sat 20 Jul 2019 08:41
    #5
    ballerinakakaoreo skrev 2019-07-20 01:10:50 följande:

    Tack för era svar! Märker man på något annat sätt att man har gbs än sammandragningar och en för tidig födsel? Tänkte på symptom. Jag har lämnat flertalet urinprov och jag har fått ++ på leukocyter men ingen har ringt upp ang att det skulle vara bakterier i urinen. Ser man gbs på urinprov eller måste provet tas från slidan?

    Under dagen har magen blivit alldeles stenhård och gör lite ont att ta på. Det känns som om han skulle ha ökat flera kilo på bara några timmar. Det har nästan gjort lite ont att ställa sig upp och att gå. Nu har sammandragningarna börjat igen också, men flytningarna har iallafall avtagit. Börjar jobba igen på måndag för då tar sjukskrivningen slut, det känns inte alls bra. Har sån ångest att både gå dit och att ringa och sjukanmäla. :(


    Hade jag vart du så hade jag sjukanmält mig på måndag och försökt få tag i en läkare som kanske kan sjukskriva dig just pga hotande förtidsbörd.

    Jag blir sjukskriven från måndag (v.14+5) då jag opererar in ett cerklage och blir sjukskriven för just hotande förtidsbörd.

    Första gången jag var gravid så sa dom att eftersom jag också har hjärtformad livmoder (har också lite lättare som du) så sa som att jag eventuellt skulle föda runt v.36 men ingen var beredd på v.25.

    Så det är därför jag tror att formen på livmodern och sammandragningarna från GBS startade igång allt. Det är svårt att veta om man har GBS. Man mörker av det mest pga sammandragningar som gör ont och påverkad tapp. Man lämnar urinodling (håll dig i minst 4 timmar men bäst är att lämna morgonurin) men man kan även ha GBS i slidan utan att ha det i urinen och då måste vaginala prover tas.

    Under denna graviditet blir jag långtidsbehandlad med antibiotika m. Vi miste en dotter i magen förra året då en GBS infektion tog sig in till henne så det kan sluta illa med GBS. Om du skulle ha det så ska du ha antibiotika i dropp vid födsel så inte du blir sjuk eller så barnet smittas och insjuknar
  • Sat 20 Jul 2019 20:10
    #11
    ballerinakakaoreo skrev 2019-07-20 18:25:41 följande:

    Hemma igen, och så himla uppgiven...

    På plats fick jag ett varmt bemötande av personal jag både träffat innan och som för mig var nya, dom kopplade upp mig på ctg som visade regelbundna sammandragningar som drog från 0 till 35 som högst, och vid varje sammandragning ökade lillens hjärtfrekvens från ca 155 till 180 på bara några sekunder. Detta gjorde mig i min tur väldigt stressad av att veta att han blir stressad när det blir trängre, för vad jag har läst kan en stressad bebis må otroligt dåligt i magen och bajsa i vattnet så både bebis och moder får infektioner och till och med kan bli svårt sjuka. Och eftersom jag har så mycket sammandragningar innebär det ju att han till den större delen av varje dygn är stressad.. Under tiden jag låg där med mensvärk och sammandragningar började känslan jag haft i ryggen tidigare idag bli starkare och värre, och i skrivande stund vet jag inte om jag ska sitta, ligga eller stå. 

    Hur som helst, in kom sedan en läkare och hela hennes aura fick mig att tänka nej. Hon sa att den molande värken i mage och rygg är pga foglossning (jag har haft foglossning i ryggen och det känns INTE såhär), och när jag tog upp min tidigare sjukskrivning och frågan om jag skulle bli sjukskriven ännu en vecka så skrattade hon åt mig och sa att elitidrottare fortsätter med sin träning trots sammandragningar och att det minsann går att jobba ändå utan att tappen påverkas. Alltså, jag må vara rätt smal då jag innan graviditeten vägde ca 55 kg till mina 165 cm och numera väger någonstans över 60 kg, men någon elitidrottare är jag inte i närheten av. Jag promenerar på min höjd och har aldrig riktigt tränat tyngre än lite styrketräning, så hur kan hon ens jämföra min kroppsliga kapacitet med någon som tränar på elitnivå? Herregud alltså. Hon sa att tappen nu var lite över 3 cm vilket är jättebra för då har den ju blivit längre sedan sist, och detta antar jag beror på att jag endast har legat helt stilla under dessa 2 veckor. När jag berättade detta och frågade om den inte kan bli kortare eller påverkas om jag nu börjar jobba igen så fnös hon bara och hänvisade till elitidrottarna igen.. Känner mig smått överkörd och värken är värre. Jag måste ringa till jobbet och försöka avsäga mig kommande arbetspass och gå obetald, för jag vägrar riskera någonting. Jag vet att dom kanske inte riktigt vet vad dom ska göra mer än att ordinera vila, men jag har ju tex fått bricanyl innan för att få livmodern att slappna av och jag har läst om flera som fått bricanyl på recept att ta vid behov just för att sammandragningarna kan påverka så mycket. Jag får ta en alvedon eller två och lägga mig i badkaret.. Nu vet jag iallafall vilken läkare jag INTE vill ha med på min kommande förlossning. 


    Jag är så ledsen för din skull, att du skulle råka ut för en sådan läkare!! Det är det värsta jag någonsin har hört!! Jag tycker fortfarande att du ska sjukanmäla dig och kontakta din barnmorska så ni kan komma fram till en annan lösning för detta är inte optimalt för dig alls!

    Du har rätt att vara sjuk i en vecka utan läkarintyg. Har man ett fysiskt tungt jobb och det inte finns möjlighet till omplacering så är faktist sjukskrivning en väg att gå och inte för en läkare att idiotförklara.

    En graviditet är ingen sjukdom men för vissa kvinnor kan en graviditet vara komplicerad och ge problematik. Det har jag lärt mig efter 2 graviditeter som inte har gått vägen. Istället för att vara hemma och vårda barn så får jag åka till en gravplats. Hade jag träffat den läkare som du har träffat så vet jag inte vad jag hade gjort.

    Tappen är även en muskel som kan krympa/växa och nu har du tagit det lugnt i 2 veckor. Den kan hålla sig stabil och behöver inte bli påverkad, likaväl som den kan då den redan vart vart påverkad förut.

    Jag brukar inte ofta ge förlag att man ska sjukanmäla sig från jobbet men i ditt fall gör jag det för att du ska kunna få hjälp av en annan läkare som kan ta dig bättre.

    Usch vad förargligt !
  • Sun 21 Jul 2019 12:45
    #19
    ballerinakakaoreo skrev 2019-07-20 22:48:42 följande:

    Inget prover på flytningar togs, inte heller något blodprov för att kolla sänka eller liknande efter infektion. Jag antar att de tog en urinsticka då jag fick lämna urinprov men jag vet inte om de lämnade det för odling. När jag gick på toa för att kissa i muggen så stod där redan ett urinprov som de verkar ha glömt bort?! Jag sa det till barnmorskan när jag var klar och hennes svar var bara: ojdå, det kanske inte är så fräscht..

    Jag har faktiskt ett inbokat möte hos min barnmorska på MVC på tisdag så jag ska ta med mig morgonurin då och be dom odla. Jag har lämnat urinprov på förlossningen varje gång jag varit där men jag vet inte vad dom senare har gjort med det, om det har slängts eller skickats iväg.. sist hörde jag av en slump när två i personalen pratade utanför min dörr och då sa en undersköterska att stickan visade på ++ på leukocyter men sedan gick dom iväg och då hörde jag inte mer.

    Jag har som ett band med värk runt mage och rygg, det börjar i höjd med höfterna eller en liten bit högre upp och går ner en bit på skinkorna, fram i höfterna och magen och ner i låren. Värken har varit nästan densamma sedan jag lämnade förlossningen idag trots sängläge sedan dess. Det känns bättre när jag rätar ut kroppen i liggande position och gör ännu ondare när jag går, sitter upprätt eller böjer mig framåt, funderar på att ta ett varmt bad för att se om det släpper. Jag gillar vanligtvis inte att ta alvedon för jag vill fortfarande kunna känna om värken ändrar karaktär på något vis men nu funderar jag på om jag inte skulle behöva ta en alvedon ändå.

    Efter lite googling när jag kom hem så läste jag att tappen vid ansträngning kan mogna och öppna sig eller helt utplånas på allt ifrån några timmar till några veckor, tycker att läkaren verkar helt hysterisk som vill att jag ska fortsätta jobba tungt ändå när det ändå är en sån pass stor risk. Jag läste för ett tag sedan att Kalmarsjukhus ligger i topp på listan för sjukhus med flest förlossningsskador, och har även en traumatisk händelse i bagaget från samma sjukhus när jag förra vintern fick ett missfall och en läkare där drog ut fostersäcken med en tång utan varken förvarning eller bedövning. Så deras kompetens har vissa av dom väl lämnat kvar på högskolan..

    Gäller graviditetspenning för sommarvikarier? Jag studerar till undersköterska för tillfället men har uppehåll under somrarna och då passar jag på att jobba istället för att få erfarenhet. Detta är varför det känns så himla värdelöst av mig att sjukskriva mig eller försöka avskriva mig mina resterande pass, dom har ju förlitat sig på att jag ska ersätta ordinarie personal som går på semester.


    Ligg på om en sjukskrivning !!

    Men som en annan sa så borde du lätt vara berättigad grav.pennig då du inte har möjlighet att bli omplacerad! Det är inte bara du som blir lidande av ditt jobb utan ditt jobb blir ju lidande för att du inte kan utföra arbetsuppgifterna ordentligt pga den fysiska delen!

    Hoppas det löser sig för dig
Svar på tråden Hotande förtidsbörd v. 30 - hur har era prematura förlossningar startat?