• Anonym (Farma­ceut)
    Mon 22 Jul 2019 19:02
    1145 visningar
    10 svar
    10
    1145

    JUST NU! Synarela nässpray slut i hela landet?!

    cosinus skrev 2019-07-22 16:13:36 följande:

    Kolla olika apotekskedjor, apoteketer, hjärtat, kronans apotek och allt vad de heter kan bara se inom sin kedja. Kanske finns någonstans.

    Annars kolla som någon skriver andra länder. Genom att kolla upp synerala i FASS ser man verksamt ämne och styrka. Då googlar man på det så brukar det dyka upp träffar utomlands. Sen får man då givetvis kolla upp med apoteket det gäller hur man måste gå till vida för att få handla.

    Maila också kliniken. Har du riktigt tur kollar någon mail under sommaren och kan svara på hur du ska göra.


    En liten rättelse, alla apotek kan se varandras lager oavsett om de tillhör olika kedjor.

    Angående utländska alternativ är det absolut en möjlighet, dock måste man kontakta sin läkare som behöver skriva en s.k licensmotivering. Licensmotiveringen använder apoteket sedan för att söka licens, typ ett försäljningstillstånd, för ett utländsk läkemedel. Läkemedelsverket handlägger sedan denna och godkänner/avslår ansökan. Kolla med ditt apotek vad som finns tillgängligt utomlands!

    PS, restnoteringar har inget med avregleringen att göra, problemet ligger hos tillverkarna och inte heller under monopolets tid fanns några nationella lager för att inte riskera brist på läkemedel. Jag var med på den tiden också ;)
  • Anonym (Farma­ceut)
    Mon 22 Jul 2019 19:25
    #9
    Bjära skrev 2019-07-22 19:15:43 följande:

    Jaså? Kan dom?

    "Den största förändringen sedan avregleringen som Apotekschefen har upplevt är lagerhanteringen. Detta på grund av att man inte längre kan se vilka läkemedel som finns tillgängliga vart, vilket anses vara ett problem för kunden. I vissa fall får personal använda sig av muntlig kommunikation med andra aktörer i form av telefonsamtal för att leta redan på ett läkemedel och därmed tillfredställa kundbehovet, berättar apotekschefen"

    Och jaså? Det har det inte?

    "Den nya situationen har enligt ekonomichefen lett till en kostnadsjakt där stort fokus läggs på att få ner kostnaderna. Som ett led i detta har lagerhållningen och därmed också tillgängligheten av dyra läkemedel försämrats"

    www.diva-portal.org/smash/get/diva2:830118/FULLTEXT01.pdf

    Visst, det är 2012, men jag har inte märkt att ett smack förbättrats, snarare tvärtom. 

    Mvh Bjära, som varit med avsevärt längre tid än enbart sedan monopolet försvann. 


    2012 är tyvärr alldeles för gammal information i detta fallet. Du kan till och med själv se apotekens lagerstatus på FASS. Gå in på läkemedlet, välj ?lagerstatus på apotek?, och leta själv fram vilka geografiska områden du är intresserad av.

    I exjobbet du citerar står det att lagerhållningen av DYRA läkemedel försämrats, alltså inte direkt Synarela. Detta har inget med det jag skrev tidigare att göra, eftersom apoteken i detta fall beställer hem läkemedlet från distributören varpå det ofta levereras inom 24 timmar. Som sagt, det du citerar rör inte restnoteringar eller lagerhållning hos distributörer, distributörerna är de samma som innan avregleringen. Jag har också varit med en avsevärd tid innan avregleringen :)
Svar på tråden JUST NU! Synarela nässpray slut i hela landet?!