• Mon 29 Jul 2019 21:13
    1085 visningar
    26 svar
    26
    1085

    Utmattad sambo ekonomiskt

    Hej,

    Vill höra era åsikter!

    Jag har försörjt min sambo under 2år, dvs betalat hans mat, boende, frisör, lunch varje dag, telefonräkning m.m. Detta för att han hade så mycket lån så all hans lön gick till att betala av hans lån så att han inte hamnade hos KF. (Har hjälpt han ur KF tidigare vill jag tillägga). Han jobbade under tiden, med ett jobb som för tillfället gav lite betalt (ändå mer än mig) men som skulle ge han riktigt bra betalt bara han gick klart sin ?LIA?.

    Idag tjänar han 5ggr mer än mig och har det riktigt bra ställt ekonomiskt.

    Under denna tid då jag försörjt honom har jag inte kunnat unnat mig själv något. MAX köpt kläder på bloppisar och gått ifrån hudvårdsprodukter som jag tidigare haft, som varit av dyrare slaget för att använda samma som honom (ICA).

    Idag bor vi i en bostad som kostar 3000kr mer än den förra (som jag betalade). Vi har nu bott här i 3 månader. Jag har äntligen kommit på fötter igen och känner mer välbefinnande då jag faktiskt kan köpa saker jag vill till mig själv, spara pengar och ha tankar på vad jag vill rent ekonomiskt i framtiden.

    Under dessa 3 månader är han som betalar hela hyran + det mesta av maten som inhandlas.

    Jag står fortfarande för mina saker som telefonräkning, frisör, mat om inte han är hemma, luncher m.m.

    Han tycker nu att jag ?hazzlar? honom. Alltså lurar honom ekonomiskt. Medan jag tycker att det är hans tur att betala efter allt jag gjort för honom, efter allt jag har kunnat unnat mig själv och/eller sparat ihop/ betalat av mer på mina egna lån. Och då betalar han inte ens allt till mig som jag gjorde för honom.

    Vill tillägga att jag får ut betydligt mindre än honom i lön, även under den tid jag försörjde honom. Jag har 3ggr så mycket mer lån än honom, men han ser inte det då jag betalar det via företaget (egenföretagare).

    Nu väntar vi barn. Jag måste lägga min verksamhet åt sidan och det kommer att drabba mig hårt ekonomiskt efter mammaledigheten då det inte blir någon försäljning.

    Han har inte möjlighet att ta pappaledigt utan kommer jobba fulltid. Även här känner jag att det blir jag som får lägga mig platt och anpassar mig.

    Någonstans känner jag att i och med att han tjänar så pass bra (mycket mer är medel-svensson) att han likt förbannat kan betala det mesta. Nu när jag dessutom lägger allt åt sidan.

    Gör jag fel som lägger undan pengar på mitt sparkonto? Jag tycker det är pengar som jag kunde ha sparat under dessa 2år med honom. Jag hade också lån som jag betalade på under den tiden.

    Skulle vi börja dela lika på allt fr o m idag känns det även som att jag är förloraren i allt rent ekonomiskt. Det har även varit psykiskt tufft att få vara den som håller i budget, sagt stopp och nej till alla nöjen, den tråkiga flickvännen, anses som snål och allt vad det medför.

    Hur ser ni på allt?

    Är så otroligt tacksam för svar!

  • Svar på tråden Utmattad sambo ekonomiskt
  • Mon 29 Jul 2019 21:39
    #3
    Anonym (Sanna) skrev 2019-07-29 21:20:04 följande:

    Hur ser ni på ert förhållande långsiktigt? Funderar ni pä barn, giftermål, husköp o.s.v. så kanske det kan vara en idé att ni börjar med gemensam ekonomi. Då blir ekonomiska toppar och dalar bådas resa, och det jämnar ut sig i längden.


    Vi väntar barn just nu. Absolut ska vi göra upp allt och ha en plan rent ekonomiskt. Det ledsamma är att han känner att jag lurar honom, då min syn på det hela är helt tvärtom. Jag skulle kunna anpassa mig och börja dela på allt fr o m idag, men det tar inte ifrån känslan att jag gjorde allt för honom i 2år + ?säger upp? karriären i 1-2år. Och man får höra efter 3 månader att han anser att jag är den som huzzlar honom
  • Mon 29 Jul 2019 21:49
    #5
    Anonym (ace) skrev 2019-07-29 21:24:21 följande:

    Det är korkat att inte göra ordentliga avtal som gäller ekonomin. Kan inte riktigt förstå hur du lyckats bli gravid med en ansvarslös "looser" som du behövt rädda inte en utan två ggr från fogden.

    Rent krasst tycker jag att du gjorde ett  val som gav upp "allt" för den här mannen. Tydligen vill inte mannen göra samma val för dig. Det är helt OK. Du får nu välja om detta är en man du vill leva med, eller om du är värd bättre.


    Tack för ditt svar. Graviditeten var planerad.

    Varför jag inte lämnar honom är för att jag bygger inte allt på ekonomin. Det finns andra sidor som för med sig mycket gott i det här förhållandet, och därför har jag valt att göra som jag handlat. Nu står jag här idag den faktan jag har. Vad jag ville få ut av era åsikter var också ifall jag är helt bakom flötet när jag idag sätter av pengar till mitt sparande när han betalar hela hyran m.m. Med tanke på dom åren som varit.

    Eller ska jag bara bita ihop och betala häften fr o m nu och dra det korta stråt och skylla mig själv.
  • Mon 29 Jul 2019 21:58
    #7

    [quote=79791520][quote-nick]Jemp skrev 2019-07-29 21:39:20 följande:[/quote-nick]HAN har inte möjlighet att ta föräldraledigt så du får lägga ditt företag åt sidan? Varför då?

    Tycker det låter som att han är skyldig dig att ta en större del nu, och alldeles oavsett bör han ju absolut göra det om han inte tar 50% av föräldraledigheten.

    Men av alla anledningar är min största rekommendation att han också ska vara ledig.[/

    Tack för svar.

    Ja, jag tycker som skrivet ovan att han ?skyldighet? är en större del av anledningar som varit i tidigare åren, hur lönerna ser ut idag samt att jag tar hela FL.

    Jag var OK med att ta 100% i början, men börjar känna mig smått stressad rent ekonomiskt när det uppdagas idag att han tycker jag lurar honom. Det blir mer stressigt om jag också säger OK på att vi delar lika på allt fr o m nu med vetskap av vad som väntas i framtiden. Det var en tanke att jag kunde spara pengar till framtiden och efter mammaledigheten. Men om allt ska delas lika på nu så har jag nog dragit en nitlott på den fronten.

    Han menar på att han inte kan ta ledigt nu, då han precis kommit in i jobbet och börjar göra sin karriär. Jag förstår, men tycker det är rimligt att han då betalar för sin resa dit, med tanke på att jag avsätter min.

  • Mon 29 Jul 2019 22:07
    #8
    Anonym (Sanna) skrev 2019-07-29 21:43:01 följande:

    Vad säger han när du påpekar att du tycker att det är tvärtom? Han som "huzzlat" (vilket töntigt uttryck.....) dig?


    Ja rätt så töntigt, men citerat ur situationen.

    Han säger då att jag ska sätta mig ner och skriva ner vad jag kostat honom så ska han betala det som en klumpsumma. Dock känns det rätt omöjligt och ett enormt arbete.. men även om så skulle vara fallet så tar det inte bort det ledsamma att jag gick igenom dessa år för honom, med honom, i hopp om att allt blir bättre. Och det tar 3 månader då han betalar så ska detta sättas nu på sin spets.

    Lite som att nu när han är klar med utbildningen och karriären börjar så har allt setts som ett lån, och jag har bara agerat bank åt honom. Att han inte ser den insats jag gjort känslomässigt också, den tas bara bort från hela situationen.
  • Mon 29 Jul 2019 22:15
    #10
    Anonym (ace) skrev 2019-07-29 21:56:27 följande:

    Vad är meningen med sparpengarna?

    Som sambos så kommer dessa delas om ni går skilda vägar (om ni bott ihop i 5 år eller mer så är det 50/50 som gäller).

    Eller sparar du för att ha "egna pengar" under FL?

    Är det pengar som ska vara "öronmärkta" till saker för dig, eller gemensamma saker för framtiden (semesterresa, bil, gemensam buffert)?

    Jag tycker att mannen inte är schysst mot dig vare sig ekonomiskt eller med FL, men om du tycker att hans agerande inte är "så farligt" så får du nog svälja att han svindlat dig på pengar och bita i det sura äpplet och dela på utgifterna nu.


    Meningen är att ha en trygghet med sparpengarna.

    Allt kan hända och jag vet heller inte hur det kommer se ut efter FL.

    Han sparar också, på sitt håll. Även om det skulle delas lika om vi går skilda vägar så ligger jag idag inte i riskzonen att han tar hälften. Hans sparande på 1 månad tar 4 månader för mig att få ihop.

    Tack för ditt svar.
  • Mon 29 Jul 2019 22:25
    #11
    Jemp skrev 2019-07-29 22:13:48 följande:

    Så du ska offra din karriär, och din ekonomi, för att han inte vill att hans ska påverkas?

    Spännande att det alltid är män som inte kan ta föräldraledigt. Eller snarare tragiskt. Om han dessutom inte ens tänker kompensera dig för inkomstförlusten blir det ju ännu svinigare.

    Förutom företag/karriär påverkar det i regel också er jämställdhet även långsiktigt, hans och barnets relation och ev även din pension (lite osäker hur det är med egenföretagande där). Och hur mår ert förhållande av din eventuella (och berättigande) bitterhet över detta?


    Jo, som sagt var min tanke att om allt flyter på med att bostaden betalas av han och mat som jag tidigare gjort så är 100% av FL OK för mig. Förhållandet har mått bra, detta uppdagas idag, 3 månader efter. Just nu as we speek är det inte bra och därför skriver jag här för att höra om åsikter från annat håll. Måste reda ut med mig själv innan och ta beslut hur jag vill ha det och vara konsekvent i det när jag tar upp detta med honom (förmodligen imorgon).

    Vet inte om du såg mitt svar gällande ?klumpsumman? men om du gjorde, är nyfiken hur du ser på det?
Svar på tråden Utmattad sambo ekonomiskt