Forum Jämställdhet/Genus - Samhälle
Varje medlem är ansvarig för sina inlägg.
 • Hur kan löneskillnaden mellan män och kvinnor försvinna?

  Tor 1 aug 2019 01:54 Läst 0 gånger Totalt 72 svar
  Tor 1 aug 2019 01:54

  Hur tror ni att löneskillnaden mellan män och kvinnor kan försvinna? Har ni några förslag? Tror ni det är möjligt?

 • Anonym (Gubbe­n 56)
  Visa endast
  Tor 1 aug 2019 08:12 #1

  Det handlar om att våga. Våga begära lika mycket som männen. Man får ingenting, man begär.

 • Tor 1 aug 2019 08:21 #2 +1

  Om kvinnor arbetar lika många timmar som män så försvinner det,t,ex när man jämför heltidsarbetande män med heltidsarbetande kvinnor så har heltidsarbetande män 20% fler arbetade timmar än heltidsarbetande kvinnor.

 • Tor 1 aug 2019 08:25 #3

  Löneskillnaden är ca 4%, Begär 4% mer nästa gång du byter jobb!

 • Anonym (Evert­)
  Visa endast
  Tor 1 aug 2019 08:35 #4 +1

  Nej jag tror aldrig det kommer försvinna. Kvinnor inom vissa grupper kommer snart dominera allt och tjäna långt mer än män.

  Vissa kvinnor kommer för alltid tjäna långt mindre än vissa män pga att de väljer att arbeta mindre eller satsar mer på familjen än på jobbet.

 • Tor 1 aug 2019 10:15 #5

  Sveriges ingenjörer tog fram intressant statistik för ett par år sedan som visade att det största hindret för kvinnors karriärer var familjebildning. Gifta kvinnor med barn hade betydligt sämre löneutveckling än deras jämnåriga ogifta kollegor utan barn.

  För männen var det precis tvärt om! Män med familj hade betydligt bättre löneutveckling och positioner än jämnåriga manliga kollegor utan fru och barn.

  Statistiken visar alltså att familjebildning är ett hinder för kvinnors karriärer men en boost för männens. Hur kan det komma sig? Förmodligen för att kvinnor fortfarande tar ett större ansvar för hemmet, blir mer stressade av att barnen går långa dagar på förskolan, tar större delen av vab och föräldraledighet. Män har betydligt lättare att koppla bort hem- och barnansvar när de väl är på jobbet.

 • Anonym (Mira)
  Visa endast
  Tor 1 aug 2019 10:42 #6
  AlinaM34 skrev 2019-08-01 01:54:27 följande:

  Hur tror ni att löneskillnaden mellan män och kvinnor kan försvinna? Har ni några förslag? Tror ni det är möjligt?


  Det är svårt när det finns överskott av människor på arbetsmarknaden. Kvinnan som tackar nej till jobb med dålig lön ratas till förmån för någon annan.

  Det som behövs är stark solidaritet där ingen kvinna arbetar för löner som inte går att leva på. Detta gäller i de kvinnodominerade och lågavlönade yrkena främst, som barnskötare, vårdbiträde, städare, cafébiträde.

  När jag var ensamstående med mina två barn och jobbade heltid som vårdbiträde fick jag ut mindre än en vän som fick ekonomiskt bistånd (socialbidrag) av kommunen. Så illa är det. De kvinnodominerade yrkena är den störta fällan! Kvinnor måste börja söka sig till andra branscher så att det blir en rejäl personalbrist. Och det gör de... Tyvärr så kan det kompenseras med att man tar in ensamkommande flyktingar istället. Det är JÄTTEBILLIGT!

  När det gäller lön på bättre arbetsplatser så måste kvinnor bli modigare och faktiskt förklara att de tänker byta jobb om de inte får rimliga löneförhöjningar som står i proportion med arbetsinsatsen!

  Att arbeta deltid för att kunna ta allt ansvar hemma är kanske den största fällan. Jag vet många familjer som gör så. Kvinnorna förlorar väldigt mycket pengar och pension. Där behöver kvinnor också ställa högre krav, både på sina män och på sina löner.

  Ingen kommer att höja lönerna för att vara snäll. Det är något man måste kräva och man måste vara beredd att faktiskt sanktionera arbetsgivaren om man inte blir rättvist behandlad!
 • Anonym (Ingen mänskl­ig rättig­het)
  Visa endast
  Tor 1 aug 2019 10:46 #7

  Det är ingen mänsklig rättighet att yrken ska höja eller sänka sina löner för alla sina anställda bara för det råkar vara fler kvinnor än män eller vice vers inom det yrket så länge ingen får lägre eller högre lön inom yrket än andra pågrund av sitt kön.

 • Anonym (Ingen mänskl­ig rättig­het)
  Visa endast
  Tor 1 aug 2019 10:53 #8 +1

  Om kvinnor jobbar mindre borde de inte räkna med att få samma inkomster som männen.

 • Tor 1 aug 2019 11:11 #9
  Anonym (Mira) skrev 2019-08-01 10:42:22 följande:
  Att arbeta deltid för att kunna ta allt ansvar hemma är kanske den största fällan. Jag vet många familjer som gör så. Kvinnorna förlorar väldigt mycket pengar och pension. Där behöver kvinnor också ställa högre krav, både på sina män och på sina löner.
  Är inte ett problem också att kvinnan oftast är yngre än mannen i ett förhållande, och därav tjänar mannen ofta mer än kvinnan eftersom han jobbat längre. För att få in mer inkomst till hemmet blir det i många fall naturligt att mannen jobbar och kvinnan är hemma och tar hand om barnen.
 • Anonym (H)
  Visa endast
  Tor 1 aug 2019 11:14 #10

  De måste lära sig ställa krav samt visa att de kan och vill arbeta lika mycket som männen.

Logga in
Bli medlem
Medlemsregistreringen är tillsvidare avstängd mellan 00:00 och 07:00. Vänligen återkom senare.

Innehåll

Innehåll

Svara i tråden...

Innehåll