Inlägg från: Anonym (pendel) |Visa alla inlägg
  • Anonym (pendel)

    Varför har högerpopulismen vunnit över vänsterpopulismen?

    hoolabandoola88 skrev 2019-08-04 12:54:19 följande:
    Det kan väl inte ha undgått någon att högerpopulismen är på frammarsch över hela världen. Invandringskritik (ibland hat), antiglobalism, protektionism, nationalism osv har varit frågor som dominerat världspolitiken de senaste fem åren och globalt har vi fler högerpopulistiska stats- eller regeringschefer än på mycket länge (Modi i Indien, Bolzonaro i Brasilien, Trump i USA, osv).

    Samtidigt som detta händer har vänstern inte vunnit mark alls utan snarare gått bakåt. Färre personer tycks ansluta sig till vänstergrupperingar, motståndet mot nätverk åt vänster som exempelvis antifa är stort också bland organisationer som inte är höger (t.ex. anonymous) och färre vill befatta sig med frågor som lyfts fram av vänstern (transpersoners rättigheter exempelvis).

    Detta syns tydligt också på internet. På Youtube (världens näst mest besökta hemsida/app) har högerpopulismen dominerat de senaste åren. Den mest kända och populäraste högerpopulisten, Steven Crowder, har 4 miljoner följare på Youtube. Den mest populära vänsterinfluensern, ContraPoints har drygt 700 000 följare, vilket är färre än exempel den mer extrema Paul Joseph Watson. Den enda sidan som vänstern har ett någorlunda stort inflytande är Reddit, men det har ändå långt ifrån samma dignitet som Youtube.

    Så vad har vänstern gjort för fel? Varför har högerpopulismen vunnit över vänsterpopulismen?
    Allt är en pendelrörelse.

    Efter ungefär fyra-fem decennier av vänster- och socialliberal politik (och dess misslyckanden) så har nu motrörelsen börjat sedan kanske en tio år tillbaka. Än har vi inte passerat ens mitten av pendelns svängning. Det kommer att komma mer höger och konservatism.

    Sedan, om en tre, fyra decennier så börjar vänsteridéerna vinna kraft igen.

    Det är egentligen ingens fel. Det blir bara så när ett system får dominiera länge och skapa en massa problem. Då tröttnar folk och vill ha något annat.
  • Anonym (pendel)
    Anonym (eh) skrev 2019-08-16 13:12:58 följande:
    Om man tror att något regeringsparti skulle sänka bensinpriset om dom satt vid makten är man mer än lovligt naiv.


    I den budget från M och KD som började gälla nu i somras så sänktes bensinskatten med 16 öre.

    Bensinpriset brukar anklagas för att vara föremål för populism (som om sänkt bensinskatt bara är för att göra medborgarna glada) men säkert kan M och KD även i regeringsställning sänka bensinskatten. Fallande krona och högre marknadspriser är svårare för en regering att hantera.
  • Anonym (pendel)
    LuciferIV skrev 2019-08-17 01:46:34 följande:
    Håller dock inte med om att pendeln vänt (tyvärr).
    Tycket det fortfarande år utmärkt för politiker att ta en massa stolliga beslut utan att det ställs kritiska frågor (den som gör det riskerar ju att bli anklagad för att fiska i bruna vatten, osv), och frånvaron av seriösa argument lyser mef sin frånvaro.

    Se bara på klimatdebatten, det är ju en fars, där det varje dag rapporteras om dagens klimatbov, allt ifrån Halomi-ost till skumtomtar, samtidigt som man ropar världens undergång så fort det lossnar ett isberg i antarktis, eller en termometer ger ett felvärde på Grönland.
    Jämför debatten och politiken år 2019 med år 2009 om du kommer ihåg det året.

    Pendeln har definitivt vänt och den stora avgörande vändpunkten blev invandringen hösten 2015.

    2013 fick Billström löpa gatlopp för att han talade om "volymer". Idag är (nästan) alla med på att volymen invnandrare är helt avgörande för hur samhället skall klara av mottagandet. 

    Tiggeriförbud var rasism för bara något år sedan och påståendet om organiserat tiggeri var en råtta-i-pizzan-historia. Idag jobbar både socialdemokratiska och moderata kommuner mot förbud och regleringar av tiggeriet.

    Idag handlar det bara om hur många som INTE kommer att följa den nya rörelsen högerut. 
  • Anonym (pendel)

    Populism. Ett knepigt uttryck. Eller inte.

    "Att erbjuda enkla lösningar på svåra problem" brukar var en beskivning av begreppet.

    Ett begrepp som används nedsättande men är egentligen en del av alla partiers budskap.

    "Höj skatten för de rika", säger Socialdemokraterna. En enkel lösning på krisen i välfärden. Utan att säga vem som är rik.

    "Skärp straffen" säger Moderaterna som ett svar på ökad brottslighet. En tillfällig lösning med inlåst brottsling, ja. Men kanske inte en heltäckande lösning på frågan.

    Vänstern är på tillbakagång över nästan hela världen - pendeln som svänger - men just vänsterpopulismen kanske snarare blir starkare ju mer vänster förlorar mark.

    Om det är så att högerpopulismen vinner över vänsterpopulismen så beror det kanske snarare på att högern idag överhuvudtaget får ta mer plats i samtalet än för 15-20 år sedan? Där har nog internet varit väldigt avgörande.

    När folk inte är låsta till DN-debatts spalt för att få ut ett budskap utan kan använda sin Fabooksida istället - då får andra röster spridning.

  • Anonym (pendel)
    LuciferIV skrev 2019-08-17 08:46:05 följande:
    Jo, det är faktiskt sant, viss tillnyktring har skett. Det är positivt, men vi har en bit kvar till våra grannländer när det gäller att på ett sunt och normalt sätt föra diskussioner om invandring.
    Det här
    https://www.expressen.se/ledare/nar-s-stoppar-tiggeriet-blir-det-moraliskt-ratt/

    "I måndags kom så beskedet att även Norrköping under ledning av Lars Stjernkvist har planer på att införa krav på tillstånd för att få tigga. Stjernkvist har tidigare varit partisekreterare inom S och är en av partiet tyngsta profiler. 

    Ett annat sätt att uttrycka saken är att kampen mot tiggeriet håller på att bli god socialdemokratisk politik. 

    Det säger mycket om det politiska Sverige. En ståndpunkt kan gå från att vara peststämplad till att bli mainstream inom loppet av ett år. Det avgörande är inte budskapet i sig, utan vem som framför det och vid vilken tidpunkt. 

    Räkna med att många kommuner nu lär följa efter. Tabut är brutet. Säkert finns det rentav de i Rosenbad och på Sveavägen 68 som nickar gillande åt utvecklingen. "

  • Anonym (pendel)

    Sedan är ju vänsterpopulism och högerpoplism samma sak i många frågor. 

    När Morgan Johansson säger att fler mördare skall dömas till livstids fängelse så är det varken höger eller vänster. Det är helt enkelt bara populism.

    https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/zG9b04/skarpt-straff-for-mord--fler-ska-fa-livstid
    "Mord är det allvarligaste brottet och ska enligt min mening bestraffas med det strängaste straffet i högre utsträckning, säger justitieminister Morgan Johansson (S)"

  • Anonym (pendel)
    Anonym (Höger) skrev 2019-08-18 01:58:43 följande:
    Tycker ett sånt uttalande är rätt mycket åt höger, då de borgliga generellt är för hårdare straff, medan vänstern är mer inriktade på att straff inte förhindrar brott.
    I just den frågan har ju vänster (S) och höger (M) samma populistiska inställning.
  • Anonym (pendel)
    Anonym (Inte gjort, utan är) skrev 2019-08-22 09:48:51 följande:
    Försök hålla er till trådämnet.
    Tråden handlar inte om extremism, vare sig vänster- eller höger.
    (Och sluta mata trollet!)
Svar på tråden Varför har högerpopulismen vunnit över vänsterpopulismen?