• Anonym (Olustig)

    hur få ett öppet förhållande att funka när den ene inte egentligen vill?

    Hej alla

    Finns det någon här inne som har några tips/tankar/idéer kring hur man får ett öppet förhållande att fungera när bara den ena parten vill ha det öppet? Går det överhuvudtaget?

    Jag vill ha ett öppet förhållande, men min partner säger sig känna sig otillräcklig och värdelös av tanken att inte "räcka till" för mig. Jag har försökt förklara att det inte handlar om det (vi har f.ö. fantastiskt sex) utan om att jag helt enkelt behöver olika människor för sex.

    Vi är överens om att det vi har är för bra för att bara kasta bort, så vi vill verkligen båda två få det här att funka - men hur? Jag vet tyvärr redan att jag inte kommer att kunna ändra på hur jag är - om vi skulle bestämma oss för ett monogamt förhållande för min partners skull, så skulle det istället bli att jag träffade andra i smyg - och det vill jag inte. Så om det öht ska funka är det min partner som får ändra på sig, och acceptera att jag träffar andra. Frågan är om det öht är möjligt? Jag vill ju att vi båda ska kunna må bra i det här, inte att min partner bara ska bita ihop och stå ut liksom.

    Finns det någon som har några erfarenheter, tankar, råd, eller tips att dela med sig av här hade jag varit jättetacksam...

  • Svar på tråden hur få ett öppet förhållande att funka när den ene inte egentligen vill?
  • Anonym (Olustig)
    KlantSmurfen skrev 2019-08-08 15:59:16 följande:
    Anonym (Olustig) skrev 2019-08-08 10:11:35 följande: #25
    Ja, du känner ju mig, så du vet förstås. En fråga bara: kan du förstå hur en icke-monogam tänker och känner? Nu menar jag inte om du kan acceptera och respektera det - jag menar om du kan FÖRSTÅ det? Om du kan sätta dig in i hur det är så väl så att du vet precis hur det känns? Om du skulle kunna sätta dig in i det så väl att du hade vetat hur du skulle stötta en icke-monogam som försöker leva monogamt? Utifrån allt det du skriver så tror jag ärligt talat inte att du skulle kunna det. Och ändå skulle jag inte få för mig att säga att du saknar empati.
    Varför skulle det väcka starka känslor?
    Jag vet faktiskt inte, men jag har förstått att det gör det, och jag försökte visa dig respekten att tolka ditt sätt att uttrycka dig som ett utslag av starka känslor snarare än som ett uttryck för att du bara är allmänt oförstående och respektlös 
    KlantSmurfen skrev 2019-08-08 15:59:16 följande:
    Du frågar om jag kan förstå hur en icke monogam person tänker och känner 
    Ja, precis. Intressant att du väljer att inte svara på det. Jag tolkar det fortfarande som att du inte kan det - vilket inte är nåt konstigt alls. Jag påstår förstås inte att du inte respekterar hur en icke monogam person tänker och känner - jag bara undrar om du känslomässigt kan förstå det? Om du kan känna som en icke-monogam person känner? För det tror jag inte att du kan - och jag tycker att det är fullt förståeligt att du inte kan det; det är ytterst få människor som fullt ut kan sätta sig in i hur nån som har en helt annan inställning än man själv faktiskt känner.
    KlantSmurfen skrev 2019-08-08 15:59:16 följande:
    Anonym (Olustig) skrev 2019-08-08 10:11:35 följande: #25
    Ja, du känner ju mig, så du vet förstås. En fråga bara: kan du förstå hur en icke-monogam tänker och känner? Nu menar jag inte om du kan acceptera och respektera det - jag menar om du kan FÖRSTÅ det? Om du kan sätta dig in i hur det är så väl så att du vet precis hur det känns? Om du skulle kunna sätta dig in i det så väl att du hade vetat hur du skulle stötta en icke-monogam som försöker leva monogamt? Utifrån allt det du skriver så tror jag ärligt talat inte att du skulle kunna det. Och ändå skulle jag inte få för mig att säga att du saknar empati.
    medan du själv inte har tillräckligt öppet sinne för att förstå hur din pojkvän tänker och känner trotts att han förklarat det, du tycker inte att det verkar lite smurfigt? ASD?
    Nä, jag tycker som sagt att det är fullt naturligt att man inte kan förstå alla inställningar och synsätt på ett känslomässigt plan. Det är du som verkar anse att att alla måste förstå alla - och det var också därför jag var nyfiken på om du verkligen kunde säga det om dig själv. Återigen: jag pratar inte om att förstå i betydelsen 'respektera', 'tycka är lika mycket värt', 'tycka är lika viktigt'. Jag respekterar till fullo hur min partner känner, och tycker att han har precis samma rätt som jag att känna som han gör. Det jag menade med "öppet sinne" hade f.ö. inte något att göra med förståelse av nån annans inställning. Det jag menade var att jag ville att du skulle läsa mitt inlägg utan att automatiskt tolka allt jag skriver utifrån värsta tänkbara synvinkel.
    KlantSmurfen skrev 2019-08-08 15:59:16 följande:
    Människor rationaliserar och tänjer på sanningen men när det är svart på vitt att någon motsäger sig själv flera gånger, beskriver ett ultimatum men förnekar att h*n ställt ultimatum blir det som en wtf? känsla, ljuger h*n så hårt för sig själv  eller är det bara en fredagstråd?
    Ah, ok... jag vet fortfarande inte vad en fredagstråd är, men jag kan ju räkna ut att det är typ som en trolltråd då? Tack för att du förklarade varför du undrade om det var en fredagstråd.

    En fråga bara: Var har jag motsagt mig själv? Var har jag tänjt på sanningen? Visa mig gärna. Vad gäller diskussionen om ultimatum kan jag bara hänvisa till det jag skrivit tidigare, exvis i följande:
    Anonym (Olustig) skrev 2019-08-08 15:22:25 följande:
    Ja, ok - vi kommer nog inte längre här. Du anser att det är jag som ställer honom inför ett val (vilket jag håller med om hade varit det samma som att ställa ett ultimatum); jag anser att vi båda två står inför ett val som ingen av oss vill utsätta den andra för, men som helt enkelt bara råkar vara oundvikligt. Att jag sen har hunnit göra mitt val, medan han fortfarande inte har gjort sitt spelar ju ingen roll. Men, som sagt: vi kommer nog inte längre här.
  • Anonym (Olustig)
    Anonym (...) skrev 2019-08-08 16:04:48 följande:

    Kommer verkligen inte att fungera hur ni än gör.. Men den som kommer mest till skada är din trogna stackars sambo. Det kommer tära så enormt psykiskt på denne att förhållandet ändå kommer att gå sönder.. Gör slut innan ni drar på er psykiska skador som kommer vara svåra att läka till nästa förhållande..


    Tack för din ärlighet. Och ja - det är ju precis detta jag är rädd för...
  • Anonym (Olustig)
    KlantSmurfen skrev 2019-08-08 16:24:54 följande:
    om man vill förneka att människor är olika kallar man det för social konstruktion
    Oh!! vi har faktiskt lite lika syn på nånting:
    Anonym (Olustig) skrev 2019-08-08 16:09:27 följande:
    Eller... alltså, jag vet inte om jag skulle vilja säga att monogami nödvändigtvis är en social konstruktion. I en del fall är det det så klart (bara i denna tråden har det ju förekommit personer som förklarat att de från början trodde att de var monogama trots att de inte är det, bara för att det är normen), men långt ifrån alltid. Jag tror nog att vi helt enkelt bara är olika. Vissa människor ÄR monogama - och skulle troligen vara det även om samhällsnormen såg annorlunda ut - och vissa är det INTE. Inget av det förtjänar att rynkas på näsan åt eller kallas sjukligt. Men tack för ditt stöd i alla fall :)
    :)
  • Anonym (Olustig)
    Lainie Kennedy skrev 2019-08-08 16:29:11 följande:
    Eller så kallar man fenomen som är socialt betingade och olika i olika samhällen för konstruktioner.
    Absolut. Fast frågan är ju om detta verkligen ÄR socialt betingat. Jmfr #91
  • Anonym (E)
    Anonym (Olustig) skrev 2019-08-08 16:55:26 följande:

    Absolut. Fast frågan är ju om detta verkligen ÄR socialt betingat. Jmfr #91


    Ja fast även om det är socialt betingat så behöver det inte nödvändigtvis vara dåligt för det. Man kan ju lätt gissa sig till att tvåsamhet är jävligt bra om man vill veta vems ungarna är till exempel, och för att öka överlevnadschansen för avkommorna om de har minst två vuxna individer som bryr sig snarare än en. Utan att ha någon värst bra koll på urtidsmänniskor så kan jag tänka mig att redan de första människorna levde i liknande familjekonstellationer som idag, men troligen flera generationer tillsammans. Människor får ju oftast ju bara en unge åt gången och spädbarn behöver oerhört mycket tillsyn och omsorg jämfört med andra djur.

    Sen att något är en socialkonstruktion är bara en förklaringsmodell. Men typ allt som människor gör är ju mer eller mindre en socialkonstruktion. Även att vilja ha flera partners skulle jag säga är en socialkonstruktion men av nyare snitt.
  • Anonym (Olustig)
    Anonym (Bella) skrev 2019-08-08 16:33:06 följande:
    Hej.

    Jag tror tyvärr att det kan bli svårt för er att få ett öppet förhållande att vara hållbart, eftersom han verkar mycket tveksam. Jag får känslan av att han bara kommer att gå med på det (om han nu gör det) eftersom han älskar dig och inte vill förlora dig helt. Men jag tror inte att något gott kommer ur att man gör saker man mår dåligt över för att göra en annan människa nöjd. Risken är att han kommer att må jättedåligt och sen lägga över all skuld på dig. Eller att han kommer att ge dig sååå dåligt samvete varje gång du träffar någon annan. Och det är väl inte det som är tanken med ett öppet förhållande? Det är ju inte rättvist mot någon av er, har man gett sig in i leken liksom...

    Jag är 100% monogam och har jättesvårt att tänka mig in i att leva i ett öppet förhållande, men det är ju min känsla och jag dömer ingen som tänker annorlunda :) Men jag kan förstå din pojkväns känsla, jag hade också känt mig rätt värdelös om min kille skulle föreslå ett öppet förhållande.

    Det är ju jättebra att du är helt ärlig med honom om vad du behöver för att vara helt nöjd. Det kan inte ha varit lätt för dig att ta upp det med honom.

    Det låter som att ni får diskutera igenom detta en gång för alla. Om han inte kan tänka sig att testa öppet förhållande - då är det bäst för er båda att gå vidare. Och att du inför nästa relation är öppen från början med att du vill ha öppna förhållanden (blir ju enklast för dig) :)

    Om han kan tänka sig att prova. Ja då får ni väl sätta upp regler för vad som gäller. Och hur mycket man ska delge varandra osv. Men att ni också bestämmer att båda måste känna sig bekväm med hur situationen ser ut, han ska till exempel inte behöva vara rädd för att säga att han vill avsluta. Och jätteviktigt att du inte blir arg eller skuldbelägger honom för att erat förhållande tar slut om han nu inte vill ha ett öppet förhållande. Om ni går åt skilda håll är det ingens, eller bådas, fel :)

    Rätt som det är kanske han tycker att det är ganska nice med ett öppet förhållande också, man vet ju aldrig :)

    En fråga förresten. Har du varit i ett öppet förhållande någon gång? Om du tänker dig in i situationen att din kille har sex med en snygg tjej och att han verkligen njuter av det, hur känns det då? Absolut inget dömande i min fråga, jag har aldrig pratat med någon som haft öppet förhållande så jag är bara nyfiken :)
    Tack!! Vilket jättefint inlägg!! Hjärta Kommenterar detaljer nedan:
    Anonym (Bella) skrev 2019-08-08 16:33:06 följande:
    Det är ju jättebra att du är helt ärlig med honom om vad du behöver för att vara helt nöjd. Det kan inte ha varit lätt för dig att ta upp det med honom. 
    Nej. Det var fruktansvärt. Tvärtemot vad en del andra verkar tro så bryr jag mig mycket om hans känslor, och vill verkligen inte på något sätt göra honom illa. Tack för din förståelse <3
    Anonym (Bella) skrev 2019-08-08 16:33:06 följande:
    Det låter som att ni får diskutera igenom detta en gång för alla. Om han inte kan tänka sig att testa öppet förhållande - då är det bäst för er båda att gå vidare. Och att du inför nästa relation är öppen från början med att du vill ha öppna förhållanden (blir ju enklast för dig) :)
    Ja, alltså, grejen är att det inte var meningen att det skulle bli en seriös relation. Hade jag gått in i vår relation med tanken att det skulle vara seriöst hade jag så klart tagit upp det med en gång. Men jag var tydlig från början med att jag inte var intresserad av en "riktig" relation. Men sen blev det som det blev, och då tog jag upp det med honom.
    Anonym (Bella) skrev 2019-08-08 16:33:06 följande:
    Om han kan tänka sig att prova. Ja då får ni väl sätta upp regler för vad som gäller. Och hur mycket man ska delge varandra osv. Men att ni också bestämmer att båda måste känna sig bekväm med hur situationen ser ut, han ska till exempel inte behöva vara rädd för att säga att han vill avsluta. Och jätteviktigt att du inte blir arg eller skuldbelägger honom för att erat förhållande tar slut om han nu inte vill ha ett öppet förhållande. Om ni går åt skilda håll är det ingens, eller bådas, fel :)
    Exakt så - håller med till 110 %
    Anonym (Bella) skrev 2019-08-08 16:33:06 följande:
    Rätt som det är kanske han tycker att det är ganska nice med ett öppet förhållande också, man vet ju aldrig :) 
    Nä, det är ju det hoppet som jag inte helt kan trampa ner... 
    Anonym (Bella) skrev 2019-08-08 16:33:06 följande:
    En fråga förresten. Har du varit i ett öppet förhållande någon gång? Om du tänker dig in i situationen att din kille har sex med en snygg tjej och att han verkligen njuter av det, hur känns det då? Absolut inget dömande i min fråga, jag har aldrig pratat med någon som haft öppet förhållande så jag är bara nyfiken :)
    Jag har varit både i öppet och polyförhållande tidigare och trivs med det. Jag har verkligen inga som helst problem med om en partner är med en annan och verkligen njuter av det - tvärtom; jag tycker det är väldigt skönt att han kan få sånt som jag inte kan erbjuda hos nån annan, för det är ju omöjligt att kunna tillgodose allt. En och samma person kan inte både ha stora och små bröst; en och samma person kan inte uppskatta precis alla former av sex; en och samma person kan inte alltid, alltid ha lust samtidigt som partnern osv osv. Jag tänker att det är en fråga om respekt också; istället för att en enda partner ska behöva ställa upp på saker som den kanske inte är speciellt förtjust i går man till en annan som faktiskt gillar just det. Jag har t.ex. stora problem m analsex; om det hade varit det bästa min partner vet så hade jag ju haft skitdåligt samvete för att han aldrig fick uppleva det om vi skulle ha ett monogamt förhållande, så jag hade bitit ihop och sagt ok, vilket inte hade varit bra för nån av oss. Omvänt älskar jag att bli bunden och dominerad etc (så länge det inte rör sig om anal ;) ), men jag vill ju inte att min partner ska känna press på sig att hålla på med det när han inte vill.




  • Anonym (Olustig)
    Fjäril Vingad skrev 2019-08-08 16:39:01 följande:
    Polyamorösa relationer skiljer sig inte från andra, mer än att de kan vara parallella. Vi är FULLT medvetna om vad vi ger oss in på.
    Tack
  • Anonym (Ja)
    SylviaPlath skrev 2019-08-08 10:26:27 följande:

    Du kan börja med att fråga dig vad det är för knas med dig eftersom du måste ha sex med flera trots att ni har det bra på den fronten. Terapi kanske? 


    Jag förstår TS helt ut, jag känner samma. Hur menar du att man vet om det är "något fel" när man tycker om flera? För min del är det verkligen inte bara mekaniskt sex liksom utan det är så att jag genuint tycker om och extremtänder på fler än en person.
  • Anonym (Olustig)
    Anonym (E) skrev 2019-08-08 17:11:51 följande:
    Ja fast även om det är socialt betingat så behöver det inte nödvändigtvis vara dåligt för det. 
    Absolut inte. Det var inte det det där handlade om egentligen.
    Anonym (E) skrev 2019-08-08 17:11:51 följande:
    Man kan ju lätt gissa sig till att tvåsamhet är jävligt bra om man vill veta vems ungarna är till exempel, och för att öka överlevnadschansen för avkommorna om de har minst två vuxna individer som bryr sig snarare än en. 
    Blir lite nyfiken på hur ett monogamt förhållande garanterar minst två vuxna individer som bryr sig, medan ett öppet eller polyförhållande innebär att det bara finns en vuxen individ med i bilden? Känns en liten smula motsägelsefullt om jag ska vara ärlig. I övrigt kan jag bara hänvisa till vad jag skrev i #82:
    Anonym (Olustig) skrev 2019-08-08 15:53:00 följande:
    Varför i allsindar skulle man inte kunna stanna tillsammans och ta hand om barnen även om man inte är monogam?? Och varför skulle mannen inte veta att barnen är hans om kvinnan inte är monogam?? Man får väl anta att kvinnan inte har oskyddat sex med personer utanför ett öppet förhållande/utanför ett polyförhållande? Och på vilket sätt, i vilken värld, garanterar monogami att mannen inte plötsligt lämnar kvinna och barn för en annan? 

  • Anonym (Bella)
    Anonym (Olustig) skrev 2019-08-08 17:26:02 följande:
    Tack!! Vilket jättefint inlägg!! Hjärta Kommenterar detaljer nedan:
    Anonym (Bella) skrev 2019-08-08 16:33:06 följande:
    Det är ju jättebra att du är helt ärlig med honom om vad du behöver för att vara helt nöjd. Det kan inte ha varit lätt för dig att ta upp det med honom. 
    Nej. Det var fruktansvärt. Tvärtemot vad en del andra verkar tro så bryr jag mig mycket om hans känslor, och vill verkligen inte på något sätt göra honom illa. Tack för din förståelse <3Ja, alltså, grejen är att det inte var meningen att det skulle bli en seriös relation. Hade jag gått in i vår relation med tanken att det skulle vara seriöst hade jag så klart tagit upp det med en gång. Men jag var tydlig från början med att jag inte var intresserad av en "riktig" relation. Men sen blev det som det blev, och då tog jag upp det med honom.
    Anonym (Bella) skrev 2019-08-08 16:33:06 följande:
    Om han kan tänka sig att prova. Ja då får ni väl sätta upp regler för vad som gäller. Och hur mycket man ska delge varandra osv. Men att ni också bestämmer att båda måste känna sig bekväm med hur situationen ser ut, han ska till exempel inte behöva vara rädd för att säga att han vill avsluta. Och jätteviktigt att du inte blir arg eller skuldbelägger honom för att erat förhållande tar slut om han nu inte vill ha ett öppet förhållande. Om ni går åt skilda håll är det ingens, eller bådas, fel :)
    Exakt så - håller med till 110 %Nä, det är ju det hoppet som jag inte helt kan trampa ner... 
    Anonym (Bella) skrev 2019-08-08 16:33:06 följande:
    En fråga förresten. Har du varit i ett öppet förhållande någon gång? Om du tänker dig in i situationen att din kille har sex med en snygg tjej och att han verkligen njuter av det, hur känns det då? Absolut inget dömande i min fråga, jag har aldrig pratat med någon som haft öppet förhållande så jag är bara nyfiken :)
    Jag har varit både i öppet och polyförhållande tidigare och trivs med det. Jag har verkligen inga som helst problem med om en partner är med en annan och verkligen njuter av det - tvärtom; jag tycker det är väldigt skönt att han kan få sånt som jag inte kan erbjuda hos nån annan, för det är ju omöjligt att kunna tillgodose allt. En och samma person kan inte både ha stora och små bröst; en och samma person kan inte uppskatta precis alla former av sex; en och samma person kan inte alltid, alltid ha lust samtidigt som partnern osv osv. Jag tänker att det är en fråga om respekt också; istället för att en enda partner ska behöva ställa upp på saker som den kanske inte är speciellt förtjust i går man till en annan som faktiskt gillar just det. Jag har t.ex. stora problem m analsex; om det hade varit det bästa min partner vet så hade jag ju haft skitdåligt samvete för att han aldrig fick uppleva det om vi skulle ha ett monogamt förhållande, så jag hade bitit ihop och sagt ok, vilket inte hade varit bra för nån av oss. Omvänt älskar jag att bli bunden och dominerad etc (så länge det inte rör sig om anal ;) ), men jag vill ju inte att min partner ska känna press på sig att hålla på med det när han inte vill.




    Hm... Vilken klurig situation, för er båda. Förstår att du inte tog upp det med honom eftersom du inte tänkt att det skulle bli seriöst. Det är ju kanske ingenting man tar upp med någon på första dejten. Det är ju ungefär som att säga "jag vill ha fem ungar och bo vid havet" i ett tidigt skede ;)

    Det låter som att ni båda är bra och kloka människor. Oavsett utgång tror jag att ni gemensamt kommer att komma fram till det som är mest hållbart för er båda :)

    Jag har själv erfarenhet av att man vill olika saker i ett förhållande. Det är nog därför jag med säkerhet kan säga att det aldrig blir bra om någon viker sig mot sin vilja, och det är ju inte det ni vill heller med tanke på hur du förklarar det :)  Och om jag har förstått er som personer rätt så kommer ju en av er att bli olycklig av vetskapen att den andra inte är lycklig och till freds med situationen.

    Har tyvärr svårt att ge dig något konkret råd. Det är en jätteklurig fråga. Och jag förstår att det kan kännas jobbigt att prata om. Du vet ju redan vad du vill och vad du behöver, och att det har ingenting med honom att göra, utan att det är du som behöver olika sexpartners. Så bollen verkar ju ligga hos honom nu. Jag ser det inte alls som att du är elak mot honom genom att känna som du gör, snarare är det ju väldigt ärligt. Om du inte brytt dig om honom på det sättet hade du ju varit otrogen och tyckt att allt var toppen. Äta kakan och ha den kvar.

    Fan, vilket jävla dilemma alltså! Lycka till!!


Svar på tråden hur få ett öppet förhållande att funka när den ene inte egentligen vill?