• Sun 11 Aug 2019 16:31
    617 visningar
    18 svar
    18
    617

    Kollar du på Babylon Berlin?

    Jag har sett serien med intresse. Mycket påkostad. Överlag goda skådespelarinsatser. MEN - handlingen avviker ibland rätt mycket från den roman som som är underlag för TV-filmatiseringen och då inte minst den kvinnliga huvudpersonens bakgrund och medverkan. Jag fann romanen mera tidsmässigt trovärdig. Ibland bli det för mycket helt enkelt.  T ex sista avsnittet i serien innehåller ju precis alla de spänningsmoment som ingår i en actinspåckad hollywoodrulle: huvudpersonerna skall dödas till varje pris i utdragna nagelbitande scener, pistoldueller på taket till framrusande tåg, plötsligt uppdykande hjälp etc etc.

    Det skall bli tio böcker, en för vart år 1929 till 1939. Ska det månne bli också tio TV-serier allt eftersom böckerna kommer ut?

  • Sun 11 Aug 2019 22:20
    #13
    flygrl skrev 2019-08-11 21:07:03 följande:
    Aha, du har läst boken med och kan jämföra. Ja, sånt kan ju bli en besvikelse förstås, inte minst för man gjort sig egna bilder i huvet av karaktärerna mm.

    Du menar alltså att boken är lite mer återhållen än TV-serien? Jo, det hände mycket i sista avsnittet men jag tyckte mest det va spännande. Fast hade kanske tyckt annorlunda om jag läst boken innan.

    Det ska bli 10 böcker, ja och hoppas dom filmatiserar rubbet. Har förstått det som att böckerna ska sluta vid Kristallnatten 1938 eftersom det är en slags point of no return.

    Har blivit sugen på läsa böckerna med. Finns dom på svenska? Tillför det nåt att läsa dom även fast man ser TV-serien?
    Jag har läst den första, den som ligger till grund för den första TV-serien. Den heter Der nasse Fisch, (Den våta fisken). Jag har även den andra som heter Der stumme Tod (Den tysta döden), men den har jag ännu inte läst. Den första finns på svenska och den andra är på gång. Jag skulle vilja säga att bok och TV-serie kompletterar varandra. Boken ger en djupare tidsanalys än serien, men den är å andra sidan så skickligt gjord rent visuellt att man tycker sig vara delaktig i Weimarrepublikens Berlin. Då kan åtminstone jag ursäkta att TV-serien ändrat en del i romanens händelseförlopp och persongalleri. Det blir inte mindre spännande om man så säger.
  • Tue 13 Aug 2019 17:22
    #15
    flygrl skrev 2019-08-12 20:50:30 följande:
    Ok, så böcker och TV-serie kompletterar varandra. Det låter ju bra. Kunde ju va intressant ta del av bådadera då.

    Ja, serien är verkligen välgjord rent visuellt. Väldigt fascinerande.

    Har du förresten läst böckerna på tyska?

    Tack också för dina fylliga inlägg!
    Ja, jag har läst på tyska. Berlinerslangen, som förekommer en del i dialogerna, var jobbig och jag fick nog inte till den rätta översättningen alla gånger. Funderar på att läsa om på svenska eller läsa de svåra avsnitten parallellt på tyska/svenska. Frånsett berlinerslangen var boken inte svårläst alls. 
Svar på tråden Kollar du på Babylon Berlin?