• Gurkan

    Hur delar ni på nätterna under föräldraledigt?

    Du är föräldraledig från ditt jobb för att hand om bebis. Det är 8 timmar per dag. Övriga 16 timmar är ni två vuxna människor som ha ensamma ansvar för bebisen. Du är föräldraledig för att ta hand om barnet. Inget annat. Inte tvätta, diska, städa, laga mat eller passa upp.

    Det är grunden men självklart låste man hjälpas åt. Om partnern har ett jobb som kräver mycket så kan man fördela nätterna men på lediga dagar så borde det faktiskt vara en självklarhet att hjälpas åt. Att gå upp tidigt och jobba en hel dag är tungt men att varje natt få sin sömn störd är minst lika tungt. Självklart ska du kunna begära en natt i veckan!

    Vi tog varannan sovmorgon på helgen och gjorde fram till barnet kunde klara sig själv ett par timmar på morgonen.

    Jag var föräldraledig och tog den tvätt och det städ jag orkade och hann. Men när maken kom hem från jobbet tog han bebis och jag tog hushållssysslor. På så vis kunde han och bebisen få egentid och jag kunde få lugn och ro med att vika tvätt och lyssna på ljudbok samtidigt. Jag vet att många skulle argumentera att vika tvätt inte är egentid men vi hade en närhetsbebis som satt fastklistrad på oss så att bara få ha min kropp för mig själv, och bara lyssna på en bok och vika tvätt eller skotta snö eller städa lite var så avslappnade.

    Nu har ni fler barn och då är det ännu viktigare att du får sova ut och att ni hjälps åt.

Svar på tråden Hur delar ni på nätterna under föräldraledigt?