• Anonym (TS)

    Hur delar ni på nätterna under föräldraledigt?

    Hur delar ni på nätterna under föräldraledighet?

    Vet inte om jag är ute och cyklar men är det orimligt av mig att anse det som rimligt att sambon kan ta EN natt EN helg (fredag till lördag eller lördag till söndag) så att jag får sova en hel natt?

    Han anser att han borde få sova då han vaknar tidigt till jobbet hela veckan och är trött. Han menar att jag kan sova på dagen (vilket jag inte kan nu när det är sommarlov och det finns äldre barn att ta hand om på dagarna också). När jag frågade om han kunde ta en natt blev han irriterad. Jag försvarade mig med att jag tagit alla nätter, vardag som helg, i två månader. Han går dessutom och sover tidigare än mig varje kväll med anledning att han ska upp tidigt till jobbet. Det är helt ok för mig. Jag förstår ju att han måste sova i tid när han vaknar klockan 6 på morgonen och ska jobba hela dagen efter. Jag sover ju i alla fall till kring 8, men med 2-5 uppvak per natt för matning. Men att neka att han kan gå upp en natt mot en helgdag förstår jag inte.

    Hur gör ni med nätterna?

  • Svar på tråden Hur delar ni på nätterna under föräldraledigt?
  • Anonym (Catalina)

    Vi har inget schema, men brukar göra så att jag tar barnen på nätterna. Vi har två barn, ena fyller snart två, och andra är sju månader.

    De sover oftast helt ok, men ibland spårar det ur, och båda skriker. Då tar jag ner dem till soffan i gillestugan och försöker få dem att somna om.

    Min man går upp 5 på morgonen och har ett tungt jobb, så han behöver vila.

    Jag är extremt morgontrött, och tvååringen sover också gärna lite längre på morgonen, så på helgerna brukar min man gå upp tidigt med bebisen.

  • pamilya

    Med första barnet som tog flaska och sov hemskt på nätterna så tog sambon alla nätter för att jag skulle vara utvilad när jag var hemma med barn. Han ansåg att han kunde ta rast på jobbet. Det gick inte att sova på dagarna eftersom sonen inte sov dagtid.

    Med andra barnet som enbart tog bröstet så tog jag "matuppvak" medan sambon ordna med blöjbyten och tröst. Han tog över över om barnet vaknade efter kl 4 och inte somnade om. Mycket lättare att vila på dagarna då detta barn kunde ta en tupplur emellanåt.

    Han ansåg att det viktigaste var att jag mådde bra som skulle ha hand om våra barn. Han kunde även somna om så fort han la huvudet på kudden och stördes inte alls av sömnbrist så som jag gjorde. Han hade tungt kroppsarbete men ansåg inte att hans sömn var viktigast. På helgerna turades vi om.

  • Anonym (TS)
    Anonym (Kompensation) skrev 2019-08-11 21:43:37 följande:

    Men nej för i hela friden. Du har inte en normal acceptabel situation. Har ni någon som kan vara barnvakt en eller ett par timmar? Utnyttja det och sätt er ner och prata. Tala om för honom att nu är det slut på det här. Förbered och skriv upp. Mäns hjärnor är ofta ganska visuella. Visa på papper hur det ser ut. Det funkar inte att ni ska turas om så att allt blir till hans fördel. Fråga honom rakt ut varför han utnyttjar dig på det viset och klargör att det inte är aktuellt i framtiden. Och det ska göras nu för det kommer inte bli bättre om du inte gör något.


    Har tagit upp det med honom. Förklarat att det inte är normalt. Tagit upp de svar jag fått i tråden. Han enda svar var "Varför är man ens föräldra ledig då?"
  • Anonym (TS)
    Mimosa86 skrev 2019-08-12 01:50:34 följande:

    Vaddå, jobbar han även helger?

    Eller varför ska du ta fullt föräldraansvar även på helgen när han inte jobbar? Han är också förälder. Självklart ska du ha en av helgdagarna att få sova ut. Att inte få sova är tortyr, och ska du orka hålla igång så behöver du det. Är han en empatisk person som värderar dig och ditt mående så förstår han självklart detta


    Nej. Han jobbar 7-16 mån-fre.
  • Körsbärsdalen

    Med första var det inte särskilt slitsamt om nätterna. Han sov hela nätter såfort vi inte längre behövde väcka honom om nätterna för att mata på schema (föddes stor och fick lätt lågt blodsocker). När andra kom var vi föräldralediga samtidigt ganska länge, men hon började inte sova hela nätter förrän hon var ca 2 år. Så vi körde på varannan natt med henne oavsett vem som jobbade.

    Vi har alltid haft en sovmorgon var om helgerna.

    Väntar trean nu, och kommer vara hemma båda två i ca 5 månader. Har vi tur sover bebisen hyfsat bra därefter, alltså så man inte behöver gå upp och vagga eller liknande, så då kommer nog föräldralediga jag ta vardagsnätter. Han får gå upp med alla barnen ganska tidigt så jag får sova någon timme innan han jobbar. Sedan fortsätter vi med en sovmorgon var per helg.

    För övrigt ser vi det som att den föräldralediga är ansvarig medan den andra jobbar - övrig tid på dygnet är vi lika ansvariga för hus, gård och barn!

    Din man låter som en jävla gris...

  • Anonym (Helt otroligt)
    Anonym (TS) skrev 2019-08-13 11:59:42 följande:

    Har tagit upp det med honom. Förklarat att det inte är normalt. Tagit upp de svar jag fått i tråden. Han enda svar var "Varför är man ens föräldra ledig då?"


    Jag är föräldraledig på dagtid, alltså min ordinarie arbetstid då även min sambo arbetar. All resterande tid är vi två föräldrar som har hand om barn och hem tillsammans. Jag är inte föräldraledig dygnet runt sju dagar i veckan.
  • Zaxika

    Det låter inte som en vidare omtänksam man. Om en i relationen är trött/lider av sömnbrist så hjälps man åt att lösa problemet.

    Vår 1,5 åring sover hela nätter sedan ca 2 månader tillbaka. På helgerna får jag och mannen varsin sovmorgon.

  • Anonym (Dela!)

    Vi delar på nätterna helt och hållet. Varannan natt, och sen får vi vars en sovmorgon på helgen. Den som är hemma med bebis måste ändå upp tidigt (för att den vaknar tidigt) och det är inte bra för kroppen att bara sova korta svängar utan längre sammanhållen sömn (med tanke på din mans kommentar om att sova på dagen...).

    Jag anser att den förälder som är hemma måste minst en gång i veckan få sova en hel, ostörd natt. Man kan pumpa eller ge ersättning om barnet behöver mat på natten. Om det inte går (barnet ex inte tar flaska), ska helt klart den jobbande föräldern avlasta med det mesta hemma och någon natt ta blöjbyte så ammande förälder slipper gå ur sängen någon natt i veckan... vilket är underskattat!

    När jag ammade tog min man all matlagning, disk, tvätt, städning, blöjbyten varannan natt och servade mig med både mat/snacks/dryck under långa amningsstunder. När vi slutade amma var det inget snack om saken. Varannan natt och såklart delade på hushållssysslorna igen. Det var även skönt att det var min man som kom med förslaget om upplägget, innan barnet ens föddes.

  • Anonym (Dela)
    Anonym (TS) skrev 2019-08-13 11:59:42 följande:

    Har tagit upp det med honom. Förklarat att det inte är normalt. Tagit upp de svar jag fått i tråden. Han enda svar var "Varför är man ens föräldra ledig då?"


    Vilket alternativ gäller?:

    1) Han är otroligt korkad.

    2) Han är otroligt respektlös och egoistisk.

    Om han inte fattar vad föräldraledighet är kanske han själv snart skall prova?

    Skiter han i dig och ditt välmående pga att han är en lat slöfock så mår du nog bäst av att slänga ut honom.

    Allvarligt, skäll ut honom och ställ krav. Acceptera inte hans grisiga stil. Det spelar ingen roll hur andra gör. Det han håller på med får dig att må dåligt. Är det ok?
  • Anonym (Dela!)
    Anonym (TS) skrev 2019-08-13 11:59:42 följande:

    Har tagit upp det med honom. Förklarat att det inte är normalt. Tagit upp de svar jag fått i tråden. Han enda svar var "Varför är man ens föräldra ledig då?"


    Ojdå.

    Man är föräldraledig för att någon måste ta hand om barnet under de timmar man normalt arbetar. Istället för att åka till jobbet och lämna bebisen ensam hemma, stannar en förälder hemma och ser till att barnet får sina behov tillgodosedda (man kan ju inte lämna en bebis ensam, det vet ju alla). När arbetsdagen är över, är man ju inte ledig från jobbet längre, och då gäller ju samma som när båda i förhållandet jobbar. Dvs. Man delar på hushållssysslor och ansvar i hemmet. Ett av ansvaren i hemmet är att ta hand om sitt barn. Det gäller även på natten.
Svar på tråden Hur delar ni på nätterna under föräldraledigt?