• Anonym (Suck)

    Otrohet, men från ett annat perspektiv

    Otrohetsdiskussioner finns det många. Men de handlar alltid mer eller mindre uteslutande om att otrogna är hemska för att de sviker sin partner/är inte hemska för det man inte vet lider man inte av. 


     


    Men det finns ju en annan komponent - utöver svek-komponenten - som är lika intressant, nämligen sex-komponenten. 


     


    Alltså, det är väl klart att man blir förtvivlad över *svek*-komponenten i otrohet - alltså att man blir förtvivlad över att ens partner har gått bakom ryggen på en - men jag tycker det är überkonstigt att man blir förtvivlad över *sex*-komponenten. Varför i hela världen skulle det spela nån roll att man har sex med andra? Så länge man skyddar sig osv förstås. 


     


    Notera att jag pratar alltså bara om sexdelen nu, inte om svekdelen - att svek är förkastligt, och kan ses som ett tecken på att man inte älskar sin partner kan jag absolut se (även om det kanske inte är fullt så enkelt alltid), men det har redan avhandlats i tusen andra trådar, så det är jag inte intresserad av här. 


     


    Vad jag undrar är alltså: hur blev otrohet överhuvudtaget en grej? *Varför* tycker man att det är så viktigt att ens partner inte har sex med andra? Och varför tycker man att man har rätt att begränsa just sex, när man aldrig någonsin skulle anse att man har rätt att begränsa sin partner på nåt annat sätt? Varför tycker man att man överhuvudtaget har rätt att sätta upp det som ett kriterium för ett förhållande? Om man till exempel har svårt att acceptera att partnern har andra vänner, eller en hobby som hen vill ägna sig åt några timmar i veckan så brukar man ju ändå inse att problemet ligger hos en själv, och därför kompromissa om det, och, om det är ett stort problem: jobba med sig själv för att komma över det. Man brukar ju inte säga sorry, vi kan inte ha ett förhållande, för jag tycker inte att det är ok att du har vänner/utövar en hobby etc, eller hur? Helt enkelt för att man inser att det är ju ett sjukt krav/kriterium. Så vad är det som gör sex annorlunda?


     


    Hoppas på lite konstruktiva, reflekterande svar, för jag är genuint nyfiken. 

  • Svar på tråden Otrohet, men från ett annat perspektiv
  • Anonym (BBW)
    LauraPalmer skrev 2019-08-15 11:56:30 följande:

    Det finns inget sätt han skulle kunna vinna något i en sån situation. Skulle han vara ärlig så skulle det ta slut. Skulle han inte vara det så skulle det ta slut direkt som det kommer fram. Enda skillnaden är att jag inte skulle tappa hans respekt om han var ärlig. Men relationen skulle vara över oavsett. 

    Att en relation tar slut är inte det värsta som kan hända. Det kan hända av en massa olika orsaker. Det viktiga för mig är att relationerna jag har är bra, att jag är lycklig och trivs. 


    Som sagt jag sa aldrig att du skall ändra dig utan det var en förklaring till att man ibland väljer att smyga och att hoppas på att det inte uppdagas.

    Ditt liv och dina val men många blir med stigande ålder lite mjukare i sina värderingar och ofta väger man in annan form av kärlek än den som handlar om sexuell samvaro och rent praktiska detaljer i relationen.

    Om jag går till mig själv var jag när jag var 16 väldigt svart eller vit och delade nog till 100% din uppfattning om relationer och monogami, idag drygt 40 år senare är allt inte lika självklart och svart eller vitt längre. Alla gör vi vår personliga resa och även relationer är dynamiska processer.

    Jag har gjort min resa och har idag andra värderingar, drömmar och mål än när jag var 16.

    Du gör din resa och förhoppningsvis gör din partner en resa i samma riktning som du gör.

    Det jag dock lärt mig på vägen är att stenhårda hållningar och ovilja att slipa kanterna ofrånkomligt leder till friktion och att man gör sig själv mer illa än vad man tjänar på sina benhårda uppfattningar.
  • Anonym (tja)

    Det värsta som kan hända är inte att en relation tar slut. Det kan det göra av många andra anledningar än att ens partner skulle vilja ha sex med andra. Är man så inkompatibla och man växer åt olika håll, tar relationer oftast slut oavsett.

    Med det sagt hade jag lämnat direkt hellre än att stanna i en relation där jag behövt begå våld mot mig själv. Jag hade inte fått ut något av att min partner hade haft sex med andra, då kärlek och sex är starkt förknippat för mig. Tack och lov har jag en partner som resonerar likadant som mig. 

    Jag hade inte fått något ut av att ha en öppen relation,då jag inte vill ha sex med någon jag inte älskar. Är helt ointresserad av andra än den jag är i relation med. Om jag inte valt fel dvs men då lämnar jag rätt snart.

     Visst kan jag beundra utseenden hos både män och kvinnor, men det är inga känslomässiga värderingar utan mer som när man ser ett vackert konstverk. Det betyder absolut inte att jag vill ha sex med dem. 

    Jag vill inte råka bli gravid med en utomstående, och på så sätt förstöra den familj jag har. Tycker heller inte att det är en lätt sak att göra abort. Det finns inget sex i världen som är värt den risken för mig. Det finns inget positivt med en öppen relation för mig så varför skulle jag stanna hos min man bara för att vi haft en längre relation? Om vi vill olika saker så kommer vi uppenbarligen inte bli lyckliga tillsammans, precis som vi inte hade blivit det om vi ville bo i olika länder eller någon inte ville ha barn. 

    För min del handlar det inte ens om ett inlärt beteende då mina föräldrar i så fall snarare lärt mig normen att vara otrogen. Detta är helt och hållet min preferens
    och mina värderingar. Vad som får mig att förknippa sex och kärlek har jag ingen aning om. Möjligen något självlärt från omvärlden från filmer eller 
    romaner. Vad vet jag? Har aldrig försökt att analysera varför jag är monogam.

    Ett inlärt beteende jag dock har är att vara stark och självständig. Om ett förhållande är destruktivt så lämnar jag direkt. Är inte rädd att kasta bort flera år av förhållande om det inte är bra för mig. Likaså tycker jag inte min man ska stanna och tvinga sig själv att vara monogam mot sin vilja. Jag vill leva med någon med liknande värderingar, och så gäller det väl för de flesta? Vissa vill inte leva tillsammans med någon som är för olika varandra politiskt eller ekonomiskt, så varför skulle det vara någon skillnad med sexuella värderingar?

  • Anonym (Suck)
    LauraPalmer skrev 2019-08-15 11:25:58 följande:
    Grejen är ju att förhållandet skulle inte vara värt besväret längre i en sån situation för mig. Min man skulle inte vara samma person för mig längre  
    nä, ok det köper jag absolut. I en situation där premisserna plötsligt ändras kan jag se att det blir en annan situation
    LauraPalmer skrev 2019-08-15 11:25:58 följande:
    Jag skulle inte vilja leva med någon som måste bearbeta och komma över sina viktiga behov för att jag skulle må bra och trivas i relationen.  
    Så du skulle inte vilja leva med en människa som har t.ex. tvång, men som försöker jobba med dem för att ni ska kunna leva ihop? Tycker att det låter som en konstig inställning... i sista änden måste det ju innebära att du måste hitta nån som inte har några problem av något slag, eftersom du inte vill leva med en person som måste jobba på några problem för att saker ska fungera? Tycker att det är en naturlig del av alla förhållanden: att man anpassar sig och jobbar på saker som ställer till problem. Fast ok... det tycker kanske du också. Det är bara det att du inte ser just oviljan att låta partnern ha sex med andra som ett problem. Du ser det som ett viktigt behov, som det är helt ok att vilja vårda och nära. Jag menar inte det nedlåtande (jag inser att det kanske låter så), jag bara konstaterar att du ser det på ett helt annat sätt än jag, att du inte kan förstå mitt sätt att se det, och att jag inte kan förstå ditt sätt att se det.
    LauraPalmer skrev 2019-08-15 11:25:58 följande:
    Det är inte egocentriskt att vilja leva i en relation på sina egna villkor. Det är inte egocentriskt att inte acceptera något som får en att må dåligt.  
    Fast det var ju inte överhuvudtaget det jag sa heller. 
    LauraPalmer skrev 2019-08-15 11:25:58 följande:
    Jag skulle inte känna någon som helst skuld över att förhållandet tog slut då det inte är jag som kräver en fundamental förändring hos min partner. Han sätter nya villkor och får räkna med att jag inte går med på dessa. 
    Och jag sa inte heller att du skulle känna nån skuld. Det enda jag sa var att båda parter är lika mycket anledning till att förhållandet kollapsar, om det kollapsar. Det är lika mycket pga att den ene vill vara monogam som att den andre inte vill vara det som det kraschar, eller hur? Sen kan man diskutera vem (om nån) som har gjort fel osv, men det var inte det jag kommenterade. Och: situationen du pratar om här, att din man plötsligt efter en lång tid tillsammans skulle ändra sig beträffande en sån här sak är ju en speciell situation, det var inte riktigt den situationen jag hade i åtanke när jag startade tråden.
    LauraPalmer skrev 2019-08-15 11:25:58 följande:
    Jag har inget som helt problem att förstå att en del människor vill ha öppna förhållanden och mår bra av det. Jag ser inget fel med det heller. Jag anser inte att deras sett att se på relationer är sorgliga eller konstiga på något sätt. Allt handlar bara om att människor ska leva sina liv och ha den typen av relationer som dom mår bra av. Du är inte så intresserad av att ta del och förstå hur andra tänker. Du är mest intresserad av att hävda att alla som inte lever och tänker som du tänker och känner fel, är egoistiska och att deras känslor är fix idéer som bör arbetas bort för deras eget bästa.  
    Nja, jag är intresserad av att få relevanta argument för varför det *inte* skulle vara en fix idé som man kan må bra av att jobba med om den ställer till problem. Självklart anser jag att jag har rätt, precis som alla människor anser att de har rätt i det de anser att de har rätt i, det blir liksom konstigt att säga att man aldrig skulle få anse att man har rätt angående nånting. Och självklart anser jag att motsatsen till det jag tror (nämligen att monogamt tänk *inte* skulle vara en fix idé osv) är fel, det hade ju varit konstigt annars. Du säger att jag bara är intresserad av att hävda att alla som inte lever och tänker som jag har fel, men där har du tagit miste. När jag bemöter de argument jag får så är det inte för att slå mina åsikter i huvet på andra, utan det är för att det är mitt sätt att utvärdera de argument jag får, mitt sätt att se om de håller eller inte. Om nån kan ge mig övertygande argument så kan jag absolut ändra åsikt. Det är bara det att hittills är det ingen som har gjort det. Eller, förresten, det var inte sant, för det var nån som tog upp oönskade graviditeter och sjukdomar, och *det* kan jag hålla med om är rationella anledningar till att inte vilja att partnern ska ha sex med andra, men det är ju ändå anledningar som är hyfsat lätt att kontrollera. Alla andra argument som har kommit upp har haft att göra med "hur det känns", vilket bara stärker min poäng att det bara sitter i huvet.

    Jag inser att jag låter otroligt hård och kall, men det är faktiskt inte min mening. Jag lägger faktiskt ingen värdering i "fix idé" (hade det funnits nåt annat ord jag kände till som betydde samma sak, men som inte hade den värdeladdning det har, så hade jag använt det), eller i att nånting "sitter i huvudet". Jag anser inte att det är moraliskt förkastligt eller att människor som känner så här känner "fel" (i ordets moraliska betydelse), och jag har, vad jag vet, aldrig någonsin sagt att de är egoistiska, så det känns lite märkligt att du säger att jag anser det.
  • Anonym (Suck)
    Anonym (BBW) skrev 2019-08-15 11:42:28 följande:
    Förstår och acceptera helt hur du tänker och känner.

    Tyvärr öppnar det dock upp för smygande och lögner.

    Om vi leker med tanken att din man nu skulle bli sugen att att ha lite sex vid sidan om så känner han dig förmodligen så väl att han vet att det finns inget att vinna på att vara öppen och ärlig om detta.

    Inte jättekonstigt om han i så fall väljer det som många kallar den fega vägen och går bakom ryggen.

    Se det inte som att jag vill att du skall ändra dig men mer som en förklaring till varför folk ibland väljer att gå bakom ryggen.

    Man bör också vara klar över att folk förändras och får nya fantasier, önskemål och värderingar hela tiden och ibland tycker man helt enkelt att det är värt risken för att tillgodo se sina behov trots att en partner ser helt annorlunda på saken.

    Nu hoppas jag innerligt att du inte blir utsatt för något men om det händer så är självklart en regid hållning en del av förklaringen till att det smyga och smusslas.
    Sååå bra skrivet!!!
  • Anonym (Suck)
    LauraPalmer skrev 2019-08-15 11:25:58 följande:
    Grejen är ju att förhållandet skulle inte vara värt besväret längre i en sån situation för mig. Min man skulle inte vara samma person för mig längre och även ifall han skulle backa och säga sig vilja jobba bort sina behov så skulle det inte intressera mig.  
    Och när jag skrev att jag absolut köper detta menade jag att din känsla av att han inte är samma person. Jag tror stenhårt på att man kan förändras och att inlärda beteenden kan förändras, så jag tycker inte att det behöver vara nåt konstigt i att man går från att vara monogam till att inte vara det (vilket ju liksom är hela min poäng i hela tråden). Däremot kan jag köpa din känsla av att han plötsligt är en annan person, med andra värderingar, och att det skulle skapa en otrygghet.
  • Xenia
    Anonym (Suck) skrev 2019-08-13 11:52:10 följande:

     


    Vad jag undrar är alltså: hur blev otrohet överhuvudtaget en grej? *Varför* tycker man att det är så viktigt att ens partner inte har sex med andra? Och varför tycker man att man har rätt att begränsa just sex, när man aldrig någonsin skulle anse att man har rätt att begränsa sin partner på nåt annat sätt? Varför tycker man att man överhuvudtaget har rätt att sätta upp det som ett kriterium för ett förhållande? Om man till exempel har svårt att acceptera att partnern har andra vänner, eller en hobby som hen vill ägna sig åt några timmar i veckan så brukar man ju ändå inse att problemet ligger hos en själv, och därför kompromissa om det, och, om det är ett stort problem: jobba med sig själv för att komma över det. Man brukar ju inte säga sorry, vi kan inte ha ett förhållande, för jag tycker inte att det är ok att du har vänner/utövar en hobby etc, eller hur? Helt enkelt för att man inser att det är ju ett sjukt krav/kriterium. Så vad är det som gör sex annorlunda?


     


    Hoppas på lite konstruktiva, reflekterande svar, för jag är genuint nyfiken. 


    Du påstår att monogami är en "social konstruktion", dvs något inlärt (hjärntvättat). 

    Men jag påstår att monogami tvärtom är det naturliga och nedärvda. Annars visste inte mannen vem som var far till barnen. Och varför skulle man då försörja barnen? Då kunde mannen lika gärna hoppa från kvinna till kvinna och inte ta något ansvar alls för barnen.

    Så för kvinnan fanns det alla fördelar att vara monogam och att noga välja barnafader. Den öppet "frigjorda" kvinnan riskerade att bli ensam med sina barn och att de flesta av dem inte överlevde.

    Att vi nu har preventivmedel, fria aborter och möjlighet att ta reda på vem som är far till barnen genom DNA, ändrar inte på instinkter som är tusentals år gamla.

    Det är alltså inte ett sjukligt tvång eller en fix idé att vara monogam.

    Jag tycker alltså man kan lika gärna fråga "varför vill folk vara otrogna/polygama?"

    Varifrån kommer polygamin? Tja, det lönade sig för kvinnor att vara monogama. Men en del låtsades bara vara monogama och var otrogna i smyg. På så sätt kunde de behålla en man som familjeförsörjare samtidigt som de fick barn med olika fäder. 

    En orsak är att vi lever längre. Förr kunde en kvinna föda barn under 20-25 år. Om hon inte dog i barnsäng eller av någon sjukdom så var hon ändå rätt utsliten då. I bästa fall orkade hon ta hand om barnbarnen, det var knappast tid eller ork att leta efter älskare. För vanligt folk gällde det att överleva och få iaf några barn att överleva. För överklassen har det däremot varit vanligt med otrohet. 

    Nu är vi helt enkelt bortskämda och har tid och ork att tröttna på att ha sex med samma person. Jag ser det som ett överklass- och överflödsbeteende.

    Man kan också se det som medfött. Gibboner är monogama, dvärgchimpanser däremot knullar runt. En del av oss är gibboner, andra är dvärgchimpanser och en del något mittemellan.
  • Anonym (Swing for fun)
    Anonym (Suck) skrev 2019-08-15 13:03:42 följande:

    Och när jag skrev att jag absolut köper detta menade jag att din känsla av att han inte är samma person. Jag tror stenhårt på att man kan förändras och att inlärda beteenden kan förändras, så jag tycker inte att det behöver vara nåt konstigt i att man går från att vara monogam till att inte vara det (vilket ju liksom är hela min poäng i hela tråden). Däremot kan jag köpa din känsla av att han plötsligt är en annan person, med andra värderingar, och att det skulle skapa en otrygghet.


    Håller med om detta.

    Drar lite paralleller till en värld som jag är rätt bekant med och det är BDSM och relationer med maktförskjutningar där det är livsviktigt att kunna läsa av varandra. Handlar väldigt ofta om att man blir besviken på sig själv när man läst av en Bottom fel och relationen och triggers har vandrat iväg åt en riktning man misslyckats med att förutse. Tyvärr så när man var yngre så hände det att man la all skuld på Bottom istället för att inse att min frustration grundar sig i mitt eget misslyckande i att läsa av och tolka och givetvis att man framstått som så empatilös och fixerad vid mina mål att Bottom inte vågat öppna sig och berättat om sina drömmar och önskemål.

    Försöker alltid få en Bottom att känna sig så trygg att det är helt ok att öppna sig och berätta även om jag kanske inte känner för att tillgodose Bottoms önskemål så har man i alla fall rätt förutsättningar för att förhandla vidare om regler, begränsningar och önskemål.

    Skulle personligen aldrig acceptera att vara i en relation där man inte kan ha högt till tak och våga säga vad man tycker, tänker och känner för att man vet att det ovilkorligt leder till problem i relationen.
  • LauraPalmer
    Anonym (Suck) skrev 2019-08-15 12:54:56 följande:
    nä, ok det köper jag absolut. I en situation där premisserna plötsligt ändras kan jag se att det blir en annan situation
    Så du skulle inte vilja leva med en människa som har t.ex. tvång, men som försöker jobba med dem för att ni ska kunna leva ihop? Tycker att det låter som en konstig inställning... i sista änden måste det ju innebära att du måste hitta nån som inte har några problem av något slag, eftersom du inte vill leva med en person som måste jobba på några problem för att saker ska fungera? Tycker att det är en naturlig del av alla förhållanden: att man anpassar sig och jobbar på saker som ställer till problem. Fast ok... det tycker kanske du också. Det är bara det att du inte ser just oviljan att låta partnern ha sex med andra som ett problem. Du ser det som ett viktigt behov, som det är helt ok att vilja vårda och nära. Jag menar inte det nedlåtande (jag inser att det kanske låter så), jag bara konstaterar att du ser det på ett helt annat sätt än jag, att du inte kan förstå mitt sätt att se det, och att jag inte kan förstå ditt sätt att se det.
    Fast det var ju inte överhuvudtaget det jag sa heller. 
    Och jag sa inte heller att du skulle känna nån skuld. Det enda jag sa var att båda parter är lika mycket anledning till att förhållandet kollapsar, om det kollapsar. Det är lika mycket pga att den ene vill vara monogam som att den andre inte vill vara det som det kraschar, eller hur? Sen kan man diskutera vem (om nån) som har gjort fel osv, men det var inte det jag kommenterade. Och: situationen du pratar om här, att din man plötsligt efter en lång tid tillsammans skulle ändra sig beträffande en sån här sak är ju en speciell situation, det var inte riktigt den situationen jag hade i åtanke när jag startade tråden.
    Nja, jag är intresserad av att få relevanta argument för varför det *inte* skulle vara en fix idé som man kan må bra av att jobba med om den ställer till problem. Självklart anser jag att jag har rätt, precis som alla människor anser att de har rätt i det de anser att de har rätt i, det blir liksom konstigt att säga att man aldrig skulle få anse att man har rätt angående nånting. Och självklart anser jag att motsatsen till det jag tror (nämligen att monogamt tänk *inte* skulle vara en fix idé osv) är fel, det hade ju varit konstigt annars. Du säger att jag bara är intresserad av att hävda att alla som inte lever och tänker som jag har fel, men där har du tagit miste. När jag bemöter de argument jag får så är det inte för att slå mina åsikter i huvet på andra, utan det är för att det är mitt sätt att utvärdera de argument jag får, mitt sätt att se om de håller eller inte. Om nån kan ge mig övertygande argument så kan jag absolut ändra åsikt. Det är bara det att hittills är det ingen som har gjort det. Eller, förresten, det var inte sant, för det var nån som tog upp oönskade graviditeter och sjukdomar, och *det* kan jag hålla med om är rationella anledningar till att inte vilja att partnern ska ha sex med andra, men det är ju ändå anledningar som är hyfsat lätt att kontrollera. Alla andra argument som har kommit upp har haft att göra med "hur det känns", vilket bara stärker min poäng att det bara sitter i huvet.

    Jag inser att jag låter otroligt hård och kall, men det är faktiskt inte min mening. Jag lägger faktiskt ingen värdering i "fix idé" (hade det funnits nåt annat ord jag kände till som betydde samma sak, men som inte hade den värdeladdning det har, så hade jag använt det), eller i att nånting "sitter i huvudet". Jag anser inte att det är moraliskt förkastligt eller att människor som känner så här känner "fel" (i ordets moraliska betydelse), och jag har, vad jag vet, aldrig någonsin sagt att de är egoistiska, så det känns lite märkligt att du säger att jag anser det.
    Det du inte förstår är att vi inte diskuterar fakta här utan känslor. Jag kommer inte med några argument, jag förklarar bara hur jag känner och jag har inga problem med hur jag känner, ingen annan heller för den delen. För mig är mina krav i ett förhållande inte något problem. Det spelar ju ingen roll vad du anser. Faktum är att människor vill leva på det sätt dom trivs bäst med. Det är det enda svaret man kan ge. 

    Åter igen så är det sjukt att jämföra preferenser i ett förhållande med psykisk ohälsa. Jag lider själv av det och har gjort i hela mitt liv. Det är något som påverkar hela mitt liv negativt och som jag ständigt måste jobba med. Att jag vill leve monogamt har aldrig någonsin i hela mitt liv varit ett problem för mig. Det finns ingen anledning för mig att ändra på det. Det påverkar inte min hälsa övht. Jag går inte runt och oroar mig för otrohet eller att min man ska gå bakom min rygg. 

    Vi tänker helt olika och det är inget fel med det. Du kommer aldrig att kunna ge mig något argument som skulle få mig att ända mig. För det handlar åter igen inte om fakta här. Du kan ifrågasätta hur jag känner hur mycket som helst. Men så länge du inte kan ta in att andra helt enkelt fungerar annorlunda så kommer du ju aldrig att få några svar. 
  • New  Dawn
    Anonym (Suck) skrev 2019-08-15 00:28:24 följande:

    Jaha, ok då fattar jag hur du menar. Så det du menade var inte att det är pga risken att man ska förlora sin partner som man inte vill att den ska ha sex med andra, utan att man inte vill hamna i en situation där det *känns* som att man ska förlora den.Fast det är det resonemanget jag inte förstår. Det är ju bara en enda ynka aspekt av allting man kan ha gemensamt. Bara för att man ser olika på just den biten innebär ju inte att man är olika i övrigt... jag förstår inte hur den detaljen kan tillåtas bli så stor att man anser att det överskuggar allt annat.Fast det finns många saker man väljer att göra med människor man älskar väldigt mycket, utan att det innebär att man inte kan göra dem med andra också. Om det du menar är att människor väljer att ha sex *enbart* med människor de älskar väldigt mycket kan jag däremot hålla med om att det är ett relevant argument. Eller rättare sagt, det hade varit relevant om det hade varit sant, men det är det ju inte, och det tror jag väl ändå inte att det är speciellt många som hävdar heller. Att kärlek leder till sexuell åtrå är det ju inget snack om, men återigen, detta argument är ju bara relevant om det hade varit det enda som ledde till sexuell åtrå, vilket det ju, återigen, definitivt inte är.Fast minst lika viktigt i det här sammanhanget är ju att vi ser till att para oss med så många som möjligt för att säkra artens fortlevnad, så det här var kanske inte det starkaste argumentet till monogamins fördel :)Ah, just det där med nakenheten kan jag faktiskt köpa lite grann. Man är ju mer utlämnad när man är naken, vilket i sin tur leder till att man på nåt sätt blir tajtare med den man har sex med. Men det finns ju psykisk nakenhet också, som man kan ha med nära vänner, men det ifrågasätts so sagt sällan. Skillnaden mellan sex och hobby köper jag, men när det gäller nära vänskap ser jag verkligen ingen skillnad.


    Ja, det går ju in i varandra. Många vill inte dela med av sin partner pga risken att förlora den. Dels så tar ju den andre personen tid och engagemang och på så vis förlorar man en bit av sin partner. Många är nog rädda att det faktiskt kommer leda till att man förlorar sin partner, att man kommer på andra plats. Detta ger alltså känslor som blir smärtsamma. Även om det inte kommer leda till att man faktiskt blir lämnad så kan det ändå kännas så. Det kan ge samma känslor som om man redan vore lämnad. En manlig skribent här på forumet hyllade polyrelationer i mängder av inlägg och levde i ett sådant själv, men relationen sprack när kvinnan i relationen inte längre klarade av det känslomässiga.

    Många ser inte sex som en ynka aspekt. Jag, och många med mig, ser det som en viktig del av en kärleksrelation, och att relationen påverkas negativ när inte sexlivet fungerar, (allt från att man har olika preferenser och olika lust, vill ha olika frekvens ) och tvärtom att sexlivet inte fungerar när relationen på andra plan inte fungerar. Om du ser sex som en ynka aspekt fattar jag varför du inte förstår.

    Jag pratar inte om vänskaplig kärlek utan om "romantisk kärlek" (Den kärlek som gör att man längtar efter varandra, vill vara nära, vill dela saker, vill ha fysisk närhet, det som avgör när relationen inte bara är vänskaplig) När människor träffar någon de är kär uppstår oftast en längtan efter sex. Ja, man kan ha sex utan kärlek, men romantisk kärlek innehåller oftast sexuella känslor och jag tror att bra sex ofta gör att man vill träffas igen, och igen, och igen, och när det då sker binder de flesta särskilda känslomässiga band till den personen.

    Det gäller inte bara att alstra barn. Man måste ju ta hand om dem också och då funkar det inte att ha sex med flera män. Då vet man inte vem som är pappan och om kvinnan inte ensam ska ta hand om alla barn själv är det viktigt att välja fadern, och ha koll på vem som är fadern.

    Jag tror de flesta bra kärleksrelationer innehåller även den där psykiska närheten, men till skillnad från vänskapsrelationer innehåller de även sex och närhet och ofta någon typ av gemensam framtidsplan.) Eller i alla fall väcks frågor om framtiden)
    Anyone can hate. It costs to love.
  • Anonym (BBW)
    New Dawn skrev 2019-08-15 18:46:38 följande:

    Jag pratar inte om vänskaplig kärlek utan om "romantisk kärlek" (Den kärlek som gör att man längtar efter varandra, vill vara nära, vill dela saker, vill ha fysisk närhet, det som avgör när relationen inte bara är vänskaplig) När människor träffar någon de är kär uppstår oftast en längtan efter sex. Ja, man kan ha sex utan kärlek, men romantisk kärlek innehåller oftast sexuella känslor och jag tror att bra sex ofta gör att man vill träffas igen, och igen, och igen, och när det då sker binder de flesta särskilda känslomässiga band till den personen.


    Nu får du ursäkta men jag tar det som en ren kränkning av min mans och min långa relation att du tror att man inte kan längta efter närhet och samvaro och känna djup kärlek till en person man inte fungerar bra sexuellt med. En relation är väldigt mycket mer än sex. Gör inte det vanliga misstaget att tro att alla är som du och att alla relationer är som din så slipper du kränka människor och framstå som omoget naiv.
Svar på tråden Otrohet, men från ett annat perspektiv